Slayt yapımı,film,müzik kesme(Movie Maker kullanımı)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Windows kurulumu ile otomatik olarak gelen ve bir çoğumuzun movie maker proğramı'nın ne işe yaradığı hakkında bilgimizin olmadığı bir gerçektir.Halbuki az bir gayretle cep tel ve dijital kameramızla çektiğimiz filmleri bir araya toparlayarak,movie maker proğramı ile muhteşem filmler elde edebilir,cd roomlara aktararak,cd player'ımızdan izleyebiliriz.

Windows movie maker proğramı öğretmen ve öğrenci arkadaşlara ayrıca ders ve konu projeleri olarak da dönem ödevi ve ders konusu olarakta sunulabilir.Bilgisayar kullanımı word,exel,paint kullanımından ibaret değildir.Bu anlatımda,maker proğramı aracılığı ile film projeleri nasıl hazırlanır?etraflıca bahsedilecektir.

İlk başlarda oldukça karışık gibi gözüken proje,aslında biraz uğraşınca gerçekten çok basit ve çok kısa bir sürede,yüzlerce mb boyutlu projeler hazırlayıp,film şeritlerine dökebilirsiniz.Ayrıca NERO proğramı vasıtası ile track formatına dönüştürdükten sonra video player'ınızdan rahatlıkla seyredebilirsiniz.

Konuya bir örnek vereyim.Aşağıdaki video tarafımca movie maker proğramı ile hazırlanıp,google'dan paylaşım'a sunulmuştur.

MovieMaker ile film kesme

MovieMaker proğramı ile bir filmi istediğiniz yerinden,çok kolay bir şekilde kesip alabilirsiniz.

1-Filmi video aygıtında yakalayın.!
2-Belirli bir konumdan,"örneğin"bilgisayar yada sürücülerinizdeki mevcut filmlerden yakalayabilirsiniz.

,
12770854.gif


,
k002.gif



,
k004.gif


,
k005.gif


k006.gif



k007.gif



k008.gif



k009.gif



k010.gif


---------- Sonra gönderilen Saat 23:59 ---------- İlk önce gönderilen Saat 23:59 ----------

Movie Maker Müzik ve Film Kesme

Arkadaşlar beğendiğimiz bir müzik parçasını,örneğin cep telefonumuz'a nasıl melodi yapacağız..(örneğin 3-4 dakika süren bir parçayı 1,7 saniye kalacak şekilde kesme)bunun için parçayı istediğimiz bir yanından süresünü kesip almak suretiyle kısaltabilir ve cep telimizde melodi sesi olarak kullanabiliriz..Ayrıca bu anlatımdaki yöntemi kulanarak mp3,wma,dvd,vcd'lerdeki filmlerin arasından caps'larda kesip alabiliriz..Üstelik çok kolay bir şekilde..Buyrun resimdekileri uygulayıp sizde kesin...

dns003.jpg


---------- Sonra gönderilen 28-03-2010 Saat 00:00 ---------- İlk önce gönderilen 27-03-2010 Saat 23:59 ----------

PROJEMİZİ KAYDETME VCD(VİDEO CD,TRACK)FORMAT'INA DÖNÜŞTÜRME

Arkadaşlar hazırlamış olduğumuz movie maker film projemizin en önemli kısmıda bilgisayarımıza kayıt ve bir başka format örneğin avi yada başka bir uzantıya dönüşümüdür.

Bu eylemi o kadar büyütmeye gerek yok.Örneğin sol seçeneklerden "filmi bitir"başlığına tıklıyorsunuz.Bir diğer seçenekler tablosu geliyor karşınıza,bilgisayarınız,videonuz yada email ile gönderim seçenekleri.Örnekle bilgisayarımız'a kaydedeceğimizi varsayalım,bilgisayarınızdaki etkin player'iniz hangisi ise?Örneğin bende winamp veya windows media player kurulu,zaten bilgisayarıma kaydet'i seçtiğimde,bu iki player formatından birisi ile kaydediyor.Peki kaydetmezsem ne olur?kaydetmezsem film projem tamamen bitmediği için hiçbir player'dan hazırladığım film izlenemeyecektir.

İkincisi de hazırladığımız,yaptığımız filmi video cd formatı(track cd)formatına dönüştürme eylemidir.Peki track formatına dönüştürmezsek ne olur?bilgisayar dışında ki bir başka alet yada video playerdan kesinlikle çalıştıramayız,görüntü alamayız.

ÇOK ÖNEMLİDİR;Hazırladığınız filmi eğerki VCD track olarak düşünüyorsanız.Boyut olarak 75 mbyte'yi kesin olarak geçmemeli.


Resimlerin Ekranda Kalış Süresini Uzatma

Şerit içindeki resimlerin ekranda kalış süresini istediğimiz kadar uzatıp kısaltabiliriz.Bunun için işaretli (resmin) sağ tarafına mausunuz'u basılı tutup,sağa doğru çekin.Yeterli boyuta gelince mausu serbest bırakın,bu hareketiniz resminizin ekranda kalış süresini uzatacaktır.Zaten hareketiniz süresince kaç saniye yada dakika kalacağı baloncuk tarafından ekranınıza yanıyacaktır.Bu süre uzatma hareketinizi,her resim için ayrı ayrı yapabilirsiniz.


hhhhh004.gif
 
FİLME JENERİK HAZIRLAMA

Hazırladığımız filmimize başlık ve bitimine yazılar ekleyebilir,ekranda diğerlerinden daha uzun süre kalmasını istediğimiz resmin şeritteki karesinin sonuna mausumuzu basılı tutarak hafifçe sağa doğru çekiyoruz.yada aynı resimden bir kaç tane ard arda şeride eklediğimizde istediğimiz kadar süre ekranda kalabiliyor.

jenerik hazırlama

bilgi006.gif



Aynı adımları takip ederek filmin başına,resimlerin üzerine ve filmin sonun'a yazı(jenerik)ekledikten sonra,player'ımızdan projemizi izliyoruz.Eğerki bir hata yok ise projemizi bilgisayarımıza kaydedeceğiz.

BİLGİSAYARIMIZA KAYDETMEK İÇİN sağdaki seçeneklerden,""FİLMİ BİTİR"" seçeneğine tıklayıp istediğiniz konum,bilgisayarıma kaydet başlığına tıklıyoruz,cd yada başka bir konum olabilir,kaydet diyoruz.Artık filmimiz seyredilmeye hazır.İsterseniz filminiz'i google video'dan paylaşıma da sunabilirsiniz.


002d.gif



DİKKAT ÖNERİ!!!HAZIRLADIĞINIZ FİLMLERİN TRACK FORMATINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ve HATA VERMEMESİ İÇİN;BOYUTUNU 70MB İLE SIRILI TUTUN!!

---------- Sonra gönderilen Saat 00:01 ---------- İlk önce gönderilen Saat 00:00 ----------

Movie Maker İle Film Yapma



movie maker püf notları:


Proğramı nasıl Nasıl Çalıştıracağız?


Başlat / Tüm Programlar / Windows Movie Maker diyerek programımızı çalıştırıyoruz.

Karşımıza ekran geldikten sonra sol köşede menüler bulunmaktadır. Şimdi bu menülerin ne yaptığını öğrenelim.



Video Aygıtından içerik yakalamak :Bu seçenekle video çeken kameranız varsa direk oradan çekim yapabilir ve program çektiğiniz filmi düzenlememize imakanı verebiliriz.

Video Al : Eğer bilgisayarımızda veya başka bir depolama aygıtında bulunan videoları filmimize eklemek için kullanılır..

Resim Al:Bilgisayarımızdan veya başka bir depolama aygıtından resim almak için kullanılır..

Ses veya Video Al:Filmimize müzik eklemek veya video eklemek için kullanılır.

2.Grup ::

Koleksiyonları Görüntüle :Filmimize o ana kadar eklediğimiz dökümanları görüntülemek için kullanılır.

Video Etkilerini Görüntüle : Filmimize bazı efektler verebilceğimiz seçenekleri barındırır.Buna basıldığı zaman ekranda bir sayfa görüntülenecektir.Daha sonra oradan filminize koymak istediğiniz efektleri nerden sonra koyacaksanız mouse ile tutup oraya bırakıyoruz..

Video Geçişlerini Görüntüle : Filmimizde resim , video vb. nesnelerin geçiş efeklerini buradan koyabiliyoruz.Aynı şekilde sürükle bırak metodu ile koyabiliyoruz..

Yazı veya Jenerik Hazırla : Filmimizin başına veya sonuna veya herhangi bir yerine açıklayıcı bir yazı yazmak için kullanılır..

AutoMovie :Otomatik film yapmak için kullanılır dökümanları seçtikten sonra bu komut ile kendi filmi yapıyor..

3.Grup ::

Bilgisayarıma Kaydet :Filmimiz bittikten sonra bilgisayarımıza kaydetmeye yarıyor.

CD'ye Kaydet :Filmimiz bittikten sonra CD-Rom 'a kaydetmeye yarıyor.

E-Posta Gönder :Filmimiz bittikten sonra E-Posta olarak göndermemize yardımcı oluyor.

Web'e Gönder : Internet ortamında yayınlamak için bize yardımcı oluyor.

Dv Kamerasına Gönder:Bu seçenekte filmimiz bittikten sonra Dv Kamerasına göndermeye yardımcı oluyor..

---------- Sonra gönderilen Saat 00:02 ---------- İlk önce gönderilen Saat 00:01 ----------

Başlık veya jenerik eklemek için


Filminizde başlık veya jeneriğin nereden görüntülenmesini istediğinizi biliyorsanız, film şeridi/zaman çizelgesinde bu konumu tıklatın.
Araçlar'ı ve sonra Yazılar ve jenerik'i tıklatın.
1. Başlık veya jenerik eklemek istediğiniz yere karşılık gelen bağlantıyı tıklatın.
2. Başlık metnini girin kutusuna başlık veya jenerik olarak görüntülenmesini istediğiniz metni yazın.
Metni yazdıktan sonra monitörde eklemek istediğiniz başlık veya jenerik için varsayılan animasyon ve biçim görüntülenir.
3. Başlık animasyonunu değiştirmek için Yazı animasyonunu değiştir'i tıklatın ve listeden bir başlık animasyonu seçin.
4. Başlığınızın yazı tipini ve rengini değiştirmek için Metnin yazı tipini ve rengini değiştir'i tıklattıktan sonra başlığınız için istediğiniz yazı tipini, yazı tipi rengini, biçimlendirmeyi, arkaplan rengini, saydamlığı, yazı tipi boyutunu ve konumunu seçin.
5. Başlık Ekle'yi tıklatın.


Varolan başlığı düzenlemek için


1. Film şeridi/zaman çizelgesinde düzenlemek istediğiniz başlığı seçin.
2. Düzenle'yi ve ardından Yazıyı Düzenle'ı tıklatın.
3. İstediğiniz değişiklikleri yapın ve Başlık Ekle’yi tıklatın.


Başlık süresini değiştirmek için


1. Zaman çizelgesi görünümünde olduğunuzdan emin olmak için Görünümü ve ardından Zaman Çizelgesi'ni tıklatın.
2. Süresini değiştirmek istediğiniz başlığı seçin.
3. Başlığın kayıttan yürütme süresini uzatmak için kırpma sonu tutamacını zaman çizelgesinin sonuna doğru sürükleyin.
Başlığın kayıttan yürütme süresini azaltmak için kırpma sonu tutamacını zaman çizelgesinin başına doğru sürükleyin.


Başlığı kaldırmak için


1. Film şeridi/zaman çizelgesinde filmden kaldırmak istediğiniz başlığı seçin.
Düzenle'yi ve ardından Kaldır'ı tıklatın.
 
Geri
Yukarı