Android Kılavuzu

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Android 4.0 ICS (Ice Cream Sandwich) kilit ekranı

Android Google'ın hazırlayıp üreticilere ve geliştiricelere sunduğu bir akıllı telefon işletim sistemidir. Android sistemli cihaz üreticilerinin başlıcaları Samsung, Htc, Sony Ericsson(yakında yalnızca Sony olacak), Lg'dir. Şu ana kadar teknik açıdan en iyi cihazlar bu firmalar tarafından üretilmiştir. Her üreticinin farklı ürün segmentlerinde farklı çözümleri bulunmaktadır, fakat giriş ve orta fiyatlı ürün grupları düşük donanımlarından dolayı kullanıcıların yeterli performansı alamamalarını sağlamaktadır, bu sebepten Android sistemli cihazlar akıllı telefon piyasasında geçtiğimiz sene en çok iade edilen platform olmuştur. Satın alma işleminde bu kaideyi göz önünde bulundurmak gerekir. Düşük donanımlı telefonlar yeterli performansı kullanıcılara sağlayamıyor.

Donanım yapılandırılması dışında ayrıca bir diğer önemli konu yazılım güncelleştirmeleridir. Yazılım güncelleştirilmeleri konusunda "biraz" Sony Ericsson dışında diğer üreticilerin bir çoğu sınıfta kaldı diyebiliriz. Yeni üretilen ürünlerde en yeni android platformu cihazla birlikte gelirken, eski cihazların yeni versiyonlara güncellenmesi konusunda ciddi sıkıntılar var. Üreticilerin neden bu denli tembel davrandığını şimdilik kestiremiyoruz fakat bu konuda en hızlı firma Sony Ericsson oldu. Yazılım desteği satın alma işleminde önemle üzerinde durulması gereken bir başka konu.

Genel olarak dikkat edilmesi gereken belli başlı maddeleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Donanım kalitesi
  • Servis ve destek
  • Yazılım güncelleme desteği
  • Ekran boyutu (3.7" ve üstü tavsiye edilir)
  • Ve tabiki tasarım ve sitil
Şık duruşlu ve sağlam bir android telefon aldıysanız sırada bu telefonla neleri nereden yapabileceğimizi yazalım. Öncelikle cihaz üzerinde gelen yazılımlardan bahsetmek gerek, varsayılan olarak bir android cihaz üzerinde gelen başlıca uygulamalar;

  • Web tarayıcı
  • E-posta
  • Takvim ve ajanda
  • Uygulama marketi gibi temel uygulamalar bulunur.
Bunun dışında bir takım Google uygulamalarıda telefonda yüklü olarak gelir bunlardan başlıcaları;

  • Gmail
  • Web arama
  • Talk
  • Haritalar
  • Navigasyon
  • Rehber (şehir rehberi)
  • Haberler ve hava durumu
  • Ses ile arama gibi.
Ayrıca üreticinin yaptığı anlaşmalara göre Facebook, Twitter, Foursquare, Whatsapp gibi uygulamalar cihazınızda önceden yüklenmiş olarak gelebilir. Yoksa şayet bu uygulamaları Marketten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
New-Android-Market_thumb.jpg
Android 2.3 Gingerbread Uygulama Marketi

Uygulama mağazası olarak Android Market görev yapmaktadır. Markette bir çok uygulama ve oyun bulunur. Ücretli veya ücretsiz seçenekler bir hayli fazladır. Marketten uygulama yükleme işlemini dilerseniz cihazınızdaki Market uygulamasından, dilerseniz web üzerinden Android Market sayfasını ziyaret ederek Google kullanıcı adınızla oturum açarak yükleyebilirsiniz.

Son olarak batarya ömrü, ekran kalitesi ve aksesuarlar açısından bir kaç öneride bulunarak konuyu kapatalım. Batarya ömrü konusunda rahat davranamayacaksınız maalesef, özellikle 3G veri trafiğini açık bulundurduğunuzda şarjınız hızla tükenecektir. Bu sebepten sadece işiniz olduğunda, bir şey paylaşmak yada webe gözatmak istediğinizde 3G şebekenizi etkinleştirirseniz şarjdan bir hayli tasarruf etmiş olacaksınız. Aynı şekilde wireless bağlatısı kurduğunuzda da şarjınız hızla tükenecektir. İnternet bağlantısını sürekli değil de sadece işiniz gerektiğinde kullanmaya alıştırırsanız kendinizi şarjınızın süresini uzatmış olursunuz ve beklenmedik yerlerde tam da webe bakmanız gerektiği anda şarjınız bitmemiş olur. Şahsen başıma çok geldiğinden bu konuya hassas yaklaşamanızı tavsiye ederim. Oyunlar ve diğer uygulamalar, özellikle ekranın uzun süre açık kalmasına bağlı olarak bataryanızı hızla tüketebilirler. Eğer sürekli bağlı kalmanız gerekiyorsa yedek batarya taşayabilir veya üreticilerin bu konuda ürettikleri portatif, taşınabilir şarj istasyonlarını yanınızda taşıyabilirsiniz.

Ekran kalitesine gelirsek, piyasada şu anda mevcut ekranlara bir göz atarsak, Lcd, Led, Amoled, Super Amoled gibi farklı ekran tiplerinin bulunduğunu görebiliriz. Bunların içerisinden en parlak görüntüyü veren Super Amoled ekranlar henüz yeni ürün segmentlerinde kendilerini gösterirler. Şu anda Android platformunun en ileri cihazlarından biri olan Samsung Galaxy S II'de bu ekran tipi kullanılmıştır. Cihazla ilgili daha fazla ayrıntı için bu adrese bakabilirsiniz. Tercihinizi dış ortamda telefonunuzu çok sık kullanıyorsanız Amoled veya Super Amoled ekranlardan yana yapabilirsiniz.
Samsung-Galaxy-S-II_41.jpg
Samsung Galaxy S II Menü görünümü

Aksesuar konusunda ise benim dikkatimi çeken en çok aksesuar sahibi telefon Samsung Galaxy S ve S II serileri. Çeşitli koruma kılıfları ve ekran koruma filmlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Diğer telefonlarında benzer kılıf ve filmleri mevcut.

Sizlere kısaca Android platformunun ne getirdiğini ve tam olarak bizlere neler sunduğunu anlatmak istedim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi alışverişler.
 
Geri
Yukarı