1. Bu site çerez kullanmaktadır. Siteyi kullanmaya devam etmeniz halinde çerez kullanımı ile ilgili site koşullarını kabul etmiş sayılırsınız. Daha Fazlasını Öğren.
  2. Forum İllegal Uyarısı Forum kuralları gereği forumda video ve illagal paylaşım yapmak yasaktır.Program Arşivimizde ise kısıtlanmış sürüm yada dağıtımı serbest olan (trial - freeware) yazılımlar yayınlayınız..Aksi takdirde mesajlarınız silinecektir..

Cola'nın bir sırrı daha çözüldü

Konusu 'Sağlık-Güzellik-Kadın' forumundadır ve ibrahimyzci tarafından 6 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. ibrahimyzci
    Offline

    ibrahimyzci Moderator

    Katılım:
    16 Haziran 2009
    Mesajlar:
    401
    Ödül Puanları:
    16
    [​IMG]

    Bilim dünyası cevabı en çok merak edilen sorulardan birine daha yanıt buldu.

    Neden kolanın tadı pet şişede, cam şişede ve teneke kutuda farklı oluyor? En kaliteli kola küçük şişe kola mı?

    Cevap: Evet en saf kola cam şişedeki kola... Çünkü diğer seçeneklerde plastik ve tenekede bulunan kimyasallarla kola içindeki kimyasallar küçük de olsa etkileşime giriyor ve bu durum tadın değişmesine sebep oluyor.

    Coca-cola yetkilileri nasıl satılırsa satılsın her tür kolanın aynı kola olduğunu belirtiyor. Tercihin şahısların tad algısına göre değştiğini, yöntemin her formda aynı şekilde olduğunu belirtiyorlar. Bir çok insan cam şise içinde ya da buzla servis edilmesinin tadına etkili olduğu daha lezzetli olduğu kanısında. Teneke kutu, plastik ya da cam şişede farklı olduğunu kanısı psikolojik algı nedenleriyle farklılaşıyor.

    Instutite of Food Technologists üyesi Sara Risch, üretim formülünün her üründe aynı olduğunu fakat sözkonusu farklılığın bazı nedenlere dayanabileceğini açıklıyor. Örneğin teneke kutularda polimer dolayısıyla lezzetin bir parça emilim gösterebileceğini, plastikteki Asetaldehit maddesinin tada karışabileceğini bu tür kimyasal etkileşimlerin bir parça da olsa farklılık yaratma ihtimali olduğunu belirtiyor.

    Kolanın tadını en çok değiştirmeden koruyan şeklinin cam şişe olduğu ortada. Fakat ürünün ışık altında ya da rafta bekleme süresi de aynı oranda tadına etki eden etmenlerden.

    Vatan
     

Sayfayı Paylaş