Pratik uydu bilgileri

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Quattro LNB:
Tek çanaktan alınan uydu kanallarının 4 kullanıcı tarafından izlenebilmesi için imal edilmiştir. Cihazların DVB-S kartı ya da receiver olması önemli değildir. 4 kullanıcı da aynı çanak üzerinden uydu kanallarını bağımsız şekilde izleyebilirler ve kanal değiştirebilirler.

Dağıtım Santrali:
8 ya da daha fazla kullanıcının tek çanaktan bağımsız uydu kanallarını izleyebilmeleri için imal edilmiştir. Bazı dağıtma santralleri iki ya da daha fazla çanağı da destekleyebildikleri gibi kendinden DiseqC Switch'lidir.


LNB Nedir?: Çanağın topladığı yüksek frekansda mikrodalga sinyalleri güçlendirip alıcının (receiver) işleyebileceği daha düşük frekans bandına indirir ve anten kablosundan alıcıya iletir. LNB çanağın koluna takılır. Bireysel uydu anteni için “Universal Single”, “Universal Twin” ya da “Universal Quattro” LNB gerekir.

Single LNB (Tekli Lnb ): Tek bir anten ve kullanıcı için kullanılır. Her çanak için bir tane kullanılır. Tek çanaktan iki uydu izlemek isteyen kullanıcıların tek antene iki ya da daha fazla LNB takabilme şansları vardır. Ancak odak noktasını tutturmak ve iyi verim almak biraz daha zordur.


Twin LNB (ikili lnb): Tek çanaktan alınan uydu kanallarının iki kullanıcı tarafından izlenebilmesi için imal edilmiştir. Cihazların DVB-S kartı ya da receiver olması önemli değildir. İki kullanıcı da aynı çanak üzerinden uydu kanallarını bağımsız şekilde izleyebilirler ve kanal değiştirebilirler.


Sekizli Lnb:
Tek çanaktan alınan uydu kanallarının sekiz kullanıcı tarafından izlenebilmesi için imal edilmiştir. Cihazların DVB-S kartı ya da receiver olması önemli değildir. sekiz kullanıcı da aynı çanak üzerinden uydu kanallarını bağımsız şekilde izleyebilirler ve kanal değiştirebilirler.



Çanak Anten Kurulumu Nasıl Yapılır:
Profesyonellerin kullandığı: Çanağın takılacağı boru çatının altına veya üstüne özel bir demir çerçeve içinde sabitlenir.
Demir çerçeve çatıyı oluşturan tahtalar arasına dört ayrı yerden vidalanır, paslanmayan 50mm çapınde bir boru üst ve alt noktalardan kelepçelerle sabitleştirilir. Beton zemine sabitlemek için çelik dübellerden de yararlanılabilir.Bu sistemde çanak en şiddetli rüzgarda bile yerinden oynamaz.

Çanak Nedir?
Çanak, uydudan gelen yüksek frekansta çok zayıf mikrodalga sinyalleri toplayıp LNB'nin bulunduğu noktaya yansıtan aparattır. Çatıya ya da duvara asılır. Belli çaplardadır ve çanak antenin çapının büyüklüğüne göre uydudan daha çok verim alınır.
Türksat 3a için önerilen çanak anteni çapı 90 cm ile 120 cm arasındadır.
Hotbird uydusu için; en az 90 cm olmalıdır.
Eurobird 9A uydusu için; en az 120 cm olmalıdır.
Hispasat uydusu için;en az 120 cm olmalıdır.
Thor uydusu için, en az 150 cm olmalıdır.

CAM Nedir?
“Conditional Access Module - Koşullu Erişim Modülü” yani şu digital uydu alıcılarındaki yuvalara takılan ve şifreli kanalları çözmeye yarıyan dekoder cihazları. Bu küçük modüller o analog cihazların digital olanlarıdır ve şekil olarak laptop bilgisayarların modem vs. kartlarının aynısıdır. Hatta dizüstü bilgisayarların PCMCIA yuvası alıcılardaki CI yuva ile ayni özellikte olduğundan CAM'ler bu yuvalara takılarak bilgisayardan program yüklenmesi sağlanmaktadır. Alıcı cihazlarda radyo tv yayınlarını çözme sırasında ise normalde bir CAM'in içinde bir de "smartcard" bulunmalıdır. Yani, bunlar kapının kilidi, kart da anahtarı oluyor. Kartta abonenin kimlik numarası, hangi kanalları, hangi, tarihten, hangi tarihe kadar izleme hakkı olduğu, ayrıca ne gibi ilave masrafları olduğu gibi bilgiler yeralır. Kanalın açılması için merkezdeki bilgilerle karttaki bilgilerin birbirini tutması gerekir.Yayın sinyalinin çözülmesi esas olarak uydu alıcının işidir. CAM 'ın işi ise sadece kart bilgilerini şifre sistemine uygun olarak yorumlamaktır. Kart CAM'le, CAM de uydu alıcısı ile konuşarak kanal görüntü ve sesinin açılması sağlanır. Modülün takıldığı yuva CI (Ortak Arayüz) bütün digital STB (uydu/kablo/yersel digital alıcı set üstü cihazları) için artık standart hale gelmiştir. Ayrıca, bazı alıcı cihazların içinde kendinden gömülü modülde de bulunur. Tabi bu modüle ilişkin kartın takılacağı bir de kart yuvası vardır.(Kart yuvası ile CAM yuvası kalınlıkları çok farklı olduğu için ilk bakışta ayırt edilebilir.) Birçok cihazda da hem kendinden modül hem de ayrıca modül takılacak CI yuva bulunur.
Türkiyede bu işi ilk başlatan Cine 5 olmuş daha sonra 1999 yılında kurulan türkiyenin ilk dijital platformu d.t. tarafından bu sistemler kullanılmaya başlanmıştır.Daha sonra dsmart ve teledünya gibi platformlar bunu takip etmeye başlamıştır.

Merkezi Sistem Ne zaman yapılır?

Merkezi sistemler apartmanlardaki veya binalardaki kullanıcı sayısı sekizi geçtiği zaman düşünülür.Zaten sekiz daire ve aşağısı için tekli,ikili,dörtlü ve sekizli lnb ler mevcuttur.Sekiz dairenin üzerine çıkıldığında devreye merkezi sistem için tasarlanmış sistemler sviçler devreye girmekte.Bu sistemler apartmanlardaki o karma karışık pis görüntünün engellenmesi içinde çok iyi bir yöntemdir.Apartmanın çatısına yerleştirilen tek anten ve daire sayısına göre göre monte edilen santralin yardımı ile her daire tek çanaktan gelen sinyal sayesinde yayınları izleyebilir, ve apartmanlardaki o kötü görüntü meydana gelmez.

Tek Çanak anteni ile farklı uydu yayınlarını nasıl alabilirim?
Tek çanak anteni ile bir kaçtane uydu yayını almak mümkün.Bunu multifeed dediğimiz aparatlar sayesine yapıyoruz.Bu aparatların ikili,üçlüsü,dörtlüsü ve daha fazlası olanlarda mevcuttur.İlk önce izlemek istedğimiz uyduları belirliyoruz, mesela türksat3a,hotbird,digitürk,astra19,sirius ve hellas sat olsun öncelikle yapmamız gereken iş çanak antenimizi kendi lnbsi ile arabsat uydusuna ayarlamak gerekiyor,sonra lnb aparatını takıp diğer lnb leiri lnb tutucularına yerleştirip tek tek onların ince ayarlarını yapmak kalıyor.Biraz zahmetli iş kolay gelsin.
 
Geri
Yukarı