Sata harddiskler

uydudoktoru

Tanınmış Üye
Yönetici
Yönetici
SATA ,Serial ATA nın kısaltmasıdır.SATA’ya şu sıra çoğu kullanıcının kullandığı ve CD-ROM,RW,DVD gibi disk okuyucuları bağlamak için daha uzun sürede kullanacağı sandığım Paralel ATA’nın evrim geçirmiş şeklidir.

SATA standardı daha ince ,ergonomik kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor.Ayrıca Paralel veri iletiminde hız sadece kısa mesafeli uzaklıklarda etkiliydi.Uzun mesafelerle veri iletimi gerçekleştiriliyor, ama hız önemli derecede düşüyordu. Bunun nedeni ise, bit sayılarının uzun mesafede rasgele hızlarda gitmesi ve bundan dolayı bir karmaşanın meydana gelmesiydi. Ayrıca, 40 veya 80 iğneli paralel kablolar kalın olduklarından dolayı, yeterince esnek bir yapıda değillerdi. Bu nedenle de, kasanın içindeki hava sirkülasyonunu da etkiliyorlardı.

SATA’nın pin sayısı da diğer bağlantıya göre daha düşük. Serial ATA için 6 ya da 8 damarlı bir kablo yeterli. Paralel kablolarda bu damar sayısı 40 idi, hatta Ultra ATA 66 ve 100’lerin çıkması ile birlikte damar sayısı da 80’e çıktı. Seri bağlantıda zaman gecikmesinin yaşanması mümkün değil. Çünkü seri bağlantıda, paralel bağlantının aksine sinyal iletimi tek bir kanaldan yapılıyor.

SATA ve PATA (Paralel ATA) veri kabloları arasındaki boyut farkı yüksek
Hantal EIDE kablolarını kullanmak istemeyen ve anakartında SATA özelliği bulunan kullanıcılar bir adaptör yardımı ile PATA sabit disklerine SATA veri kablosu takılabilirler.

Şimdi de SATA diskleri Windows XP kuracağımız bilgisayarımıza nasıl tanıtacağımıza gelelim.Windows XP kurulumu yapıyoruz.Windows XP kurulumu hakkında bilgi için buraya tıklayın.Kurulum esnasında bu ekranla karşılaştığımızda "F6" ’ya basmalıyız.
"F6" ’ya bastığımızda birşey olmuyormuş gibi görünsede bir süre sonra karşımıza bu ekran gelecek.Biz de yeni bir aygıt eklemek için "S" tuşuna basacağız.

Hemen ardından bizden anakartımızla beraber gelen sürücü disketini isteyecek.Disketiniz yoksa kurulumdan önce oluşturmanız gerekir.Büyük olasılıkla bu sürücüler anakartınızla gelen CD’dedir orda da yoksa anakartı üreten firmanın internet adresinden indirebilirsiniz.Disketimizi sürücüye yerleştirip "Enter" tuşuna basıyoruz

İşte disketten sürücü adı okundu ve onaylamamız için bize bir sorgu ekranı geldi."Enter" tuşuna basarak onay veriyoruz

Lafa girmişken SATA diskler hakkında bende size bir kaç bilgi vereyim.SATA(serial ata) destekleyen bir hdd niz varsa win98 kurmamanızı öneririm.
çünkü sata teknolojisi henüz yeni bir teknoloji ve win 98 kurulumunda desteklenmemesi olası.ama BIOS ayarlarından konfigüre edebilirsiniz.biosta configure bölümünde sata ayarı enhanced modda ise bunu "compatible" moda getirin illede 98 kurcam diyorsanız.anakart desteğide lazım.

sata nedir : paralel ATA teknolojisinin gelişmiş halidir.2002 de piyasaya çıkmıştı sanırım.şuan maxtor,seagate gibi büyük ve köklü firmaların çoğu sata teknolojisini destekliyor.
saniyede 150mb veri aktarım hızıyla süper bi olaydır.
pata diskinizin desteklediği tüm aygıtları,dma6 modunu,atapi aygıtlarını,cdrw,dvd gibi bağlanabilir cihazları destekler.
kullandığınız işletim sistemiyle ilgili bir soruna sebebiyet vermez,alakası yoktur yani OS ile.
Az sayıda pin olduğundan kasa içindeki kablo salatasına son verir.
SATASATA Nedir?SATA (Serial ATA) fiziksel depolama arabirimi için kullanılan Paralel ATA yerine geliştirilen yeni standarttır. IDE arabirimini kullanan Parallel ATA’da gelinen son nokta olan Ultra ATA-133 ile, saniyede 133MB veri transferi desteklenirken, teorik olarak saniyede 600MB veri transfer hızına ulaşabilen SATA sahip olduğu potansiyel ile, bugün ömrünü tüketmekte olan PATA’nın yerini alabilecek en iyi çözümdür.
SATA’ya ait veri kablosu IDE’den farklı bir yapıya sahiptir.

SATA’nın Avantajları

Gelecekte 600MB/s veri transfer hızlarına kadar ulaşabileceği düşünülen SATA’nın, bu standardı geliştiren grup tarafından bugün en düşük transfer hızının 150MB/s olacağı garanti edilmektedir. SATA bu haliyle bile PATA’nın geldiği son noktadan daha hızlıdır.

SATA veri kabloları standart 40 veya 80 pinlik IDE kablolarına kıyasla daha ince ve daha esnek bir yapıya sahip olduğundan, kasa içindeki kablo karmaşasının azalmasında etkili olur. Doğal olarak bu durumdan kasa içi hava dolaşımı da olumlu etkilenir.

PATA’nın bus topolojisinden farklı olarak SATA’larda kimi kullanıcıların kafalarını karıştırabilen Master/Slave ayarını kontrol eden jumper’lar bulunmamaktadır.
SATA Kurulumu function ayargoster(chipset) { if (chipset==’intel’) intel.style.display=’block’; else intel.style.display=’none’; if (chipset==’sil3112’) sil3112.style.display=’block’; else sil3112.style.display=’none’; if (chipset==’vt8237’) vt8237.style.display=’block’; else vt8237.style.display=’none’; if (chipset==’sis180’) sis180.style.display=’block’; else sis180.style.display=’none’; if (chipset==’yok’) yok.style.display=’block’; else yok.style.display=’none’; isim.innerText=cards.options(cards.selectedIndex). innerText; //this.options[this.selectedIndex].value; } Anakart üzerindeki kontrolcülere göre kurulum prosedürü aşağıda açıklanmıştır.

SATA Kontrolcüsü Intel Güney Köprüsü SATA disk eğer standart SATA portuna takılmışsa, bu disk üzerine Windows kurarken fazladan herhangi bir tanıtım işlemine gerek yoktur, güney köprüsü bu diskleri SATA’ları doğrudan tanımaktadır.
SATA diskin doğrudan tanındığını BIOS’tan görebilirsiniz.

NOT: SATA disk eğer RAID portlarına takılıysa ve bu disklere Windows kurmak isteniyorsa farklı bir kurulum yöntemi izlenmelidir (Bu yönteme RAID makalesinde değinilecektir).

SATA Kontrolcüsü Silicon Image SiI 3112 SATA diske işletim sistemi kurmadan önce bir sürücü disketi oluşturmak gerekmektedir. Sürücü disketi, anakart CD’si içindeki “\Drivers\SATA” dizinindeki dosyaların boş bir bir disket içine kopyalanması ile hazırlanabilir.. Daha sonra Windows kurulumu başlangıcında “Üçüncü parti bir SCSI ya da RAID sürücüsü yüklemek isterseniz F6’ya basın…” ib****i belirdiğinde F6’ya basarak (birkaç kez basmak gerekebilir) SCSI RAID tanıtma menüsünün gelmesi sağlanır. Menü geldiğinde “S” tuşuna basarak ek aygıt belirtme aşamasına gelinir. Bu aşamada hazırlanmış olan disket yerleştirilip “Enter” ile devam edilir.

Windows kurulumu sırasında SATA sürücülerini sisteme tanıtmak için F6’ya basmanız gereken ekran görülür
Daha sonra gelecek ekranda "S" tuşuna basarak, Windows kurulumunun daha önce diskete kaydettiğiniz sürücüleri taraması sağlanır

Son olarak gelebilecek bu ekranda birden fazla sürücü bulunuyorsa, kurduğunuz duruma uygun seçeneği işaretleyerek "ENTER" tuşu ile devam edebilirsiniz.

SATA Kontrolcüsü VT8237 Yongasetli Güney Köprüsü

SATA diske işletim sistemi kurmadan önce bir sürücü disketi oluşturmak gerekmektedir. Sürücü disketi, anakart CD’si içindeki “\Drivers\VIARAID\DriverDisk\Make Disk.exe” programı ile oluşturulabilir. Daha sonra Windows kurulumu başlangıcında “Üçüncü parti bir SCSI ya da RAID sürücüsü yüklemek isterseniz F6’ya basın…” ib****i belirdiğinde F6’ya basarak (birkaç kez basmak gerekebilir) SCSI RAID tanıtma menüsünün gelmesi sağlanır. Menü geldiğinde “S” tuşuna basarak ek aygıt belirtme aşamasına gelinir. Bu aşamada hazırlanmış olan disket yerleştirilip “Enter” ile devam edilir.

Windows kurulumu sırasında SATA sürücülerini sisteme tanıtmak için F6’ya basmanız gereken ekran görülmektedir.
ekranda "S" tuşuna basarak, Windows kurulumunun daha önce diskete kaydettiğiniz sürücüleri taraması sağlanır
Son olarak gelebilecek bu ekranda birden fazla sürücü bulunuyorsa, kurduğunuz duruma uygun seçeneği işaretleyerek "ENTER" tuşu ile devam edebilirsiniz.

SATA Kontrolcüsü SIS 180

SATA diske işletim sistemi kurmadan önce bir sürücü disketi oluşturmak gerekmektedir. Sürücü disketi, anakart CD’si içindeki “\Drivers\RAID\SiSRAID\MakeDisk.exe” programı ile oluşturulabilir. Daha sonra Windows kurulumu başlangıcında “Üçüncü parti bir SCSI ya da RAID sürücüsü yüklemek isterseniz F6’ya basın…” ib****i belirdiğinde F6’ya basarak (birkaç kez basmak gerekebilir) SCSI RAID tanıtma menüsünün gelmesi sağlanır. Menü geldiğinde “S” tuşuna basarak ek aygıt belirtme aşamasına gelinir. Bu aşamada hazırlanmış olan disket yerleştirilip “Enter” ile devam edilir.

Windows kurulumu sırasında SATA sürücülerini sisteme tanıtmak için F6’ya basmanız gereken ekran görülür.
Bu ekranda "S" tuşuna basarak, windows kurulumunun daha önce diskete kaydettiğiniz sürücüleri taraması sağlanır
Son olarak gelebilecek bu ekranda birden fazla sürücü bulunuyorsa, kurduğunuz duruma uygun seçeneği işaretleyerek "ENTER" tuşu ile devam edebilirsiniz.
 
Geri
Yukarı