Türkiye’den Imf’ye 5 Milyar dolar

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Türkiye ile IMF arasında 1961 yılında ilk gözden geçirme anlaşmasının imzalanması ile başlayan kredi ilişkisi Mayıs 2008'e kadar devam etti.
Türkiye 47 yıl boyunca IMF ile 19 ayrı stand-by anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaları sonucunda yaklşık 50 milyar dolarlık kredi sağladı.
2008 yılında IMF ile sonlanan anlaşmanın ardından Türkiye bir daha IMF ile kredi almak için masaya oturmadı. Şimdi ise IMF'nin oluşturacağı fona katkıda bulunmak üzere oturacak.

5 MİLYAR DOLARLIK KATKI


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye IMF kaynaklarına uluslararası rezervler arasında sayılmak kaydıyla 5 milyar dolara kadar katkıda bulunacak.
Açıklamada, G-20 ülkelerinin Los Cabos'ta devam eden toplantısında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda gelişmekte olan ülkenin IMF kaynaklarının güçlendirilmesi yoluyla küresel finansal istikrara katkı yapma konusundaki niyetlerini beyan ettikleri belirtildi.


"KAYNAK KULLANAN DEĞİL KAYNAK AKTARAN"


Uzmanlar, IMF'nin oluşturacağı havuza Türkiye'nin katkı vermesini, "Türkiye IMF'den kaynak kullanan bir ülke iken artık kaynak aktaran bir ülke konumuna geliyor" şeklinde değerlendiriyor.
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, "IMF eskiden ağırlıklı olarak ödemeler dengesi problemi yaşayan ülkelere yardım ederdi. Ancak şimdi eskisinden farklı olarak aralarında büyük ekonomilerin de olduğu sorunlu ülkelere yardım için bir fon oluşturuldu. Türkiye de bu fona 5 milyar dolara kadarkatkı sağlamayaı taahhüt etti" dedi.

Radikal Gazetesi yazarı ve ekonomist Uğur Gürses de bu paranın bir taahhüt olduğuna dikkat çekti. Paranın Merkez Bankasının bilançosunu bozmayacağını belirten Gürses, "Türkiye'nin IMF'ye sadece 1.7 milyar dolar borcu kaldı ve bu da 2013 Nisan'da bitiyor. Türkiye'nin bundan sonra borç alan değil borç veren konumunda olması önemli bir gelişme" diye konuştu.


FONUN BÜYÜKLÜĞÜ 456 MİLYAR DOLARA ÇIKTI


IMF, krizle mücadele fonunu aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin de yer aldığı 12 ülkeden alacağı destekle 456 milyar dolara çıkardı.

IMF Nisan ayında euro bölgesindeki sıkıntılarının küresel ekonomiyi etkilememesi için kurtarma fonunu 430 milyar dolar olarak hedeflemişti. Ancak BRICS ülkelerinin geri adım atması nedeniyle, sadece 360 milyar dolarlık yardım aldı. Meksika'da düzenlenen G20 zirvesinde, BRICS liderleri IMF'ye verecekleri desteği 95.5 milyar dolar artıracaklarını açıkladı.
Ancak Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderleri, yardım sözünü IMF'de ABD ve Avrupa hakimiyetinin değişmesi gerektiği uyarısını yaparak verdi.
IMF Başkanı Christine Lagarde "Küçük ya da büyük olması fark etmesizin birçok ülke acil hareket çağrımıza yanıt verdi ve daha fazlası da gelebilir. Hepsine sonsuz saygılarımı gönderiyorum. Onların sayesinde IMF'in kurtarma fonunun büyüklüğü 456 milyar dolara yükselecek ve kredi verme kapasitemiz bu şekilde iki katına çıkacak" dedi.

HANGİ ÜLKE NE KADAR KATKI SAĞLAYACAK?


Japonya 60 milyar dolar, Almanya 54.7 milyar dolar, Çin 43 milyar dolar, Fransa 41.4 milyar dolar, İtalya 31 milyar dolar, İspanya 19.6 milyar dolar, Hollanda 18 milyar dolar, İngiltere 15 milyar dolar, Suudi Arabistan 15 milyar dolar, Güney Kore 15 milyar dolar, Belçika 13.2 milyar dolar, İsveç 10 milyar dolar, Brezilya 10 milyar dolar, Hindistan 10 milyar dolar, Meksika 10 milyar dolar, Rusya 10 milyar dolar, İsviçre 10 milyar dolar, Norveç 9.3 milyar dolar, Polonya 8.3 milyar dolar, Avusturya 8.1 milyar dolar, Avustralya 7 milyar dolar, Danimarka 7 milyar dolar, Türkiye 5 milyar dolar, Finlandiya 5 milyar dolar, Singapure 4 milyar dolar, Lüksemburg 2.7 milyar dolar, Slovakya 2.1 milyar dolar, Malezya 1 milyar dolar, Yeni Zelanda 1 milyar dolar, Filipinler 1 milyar dolar, Güney Kıbrıs 600 milyon dolar, Malta 300 milyon dolar.Alıntıdır


 
Geri
Yukarı