↑ RADYO SEVERLER FORUMU - HF ve VHF SPOR

Orijinal metin


HARKOV RADYATÖRLERİ SİTESİ

FORUM


[ Yeni mesajlar · Üyeler · Forum kuralları · Arama · RSS ]
  • Sayfa 1 arasında 1
  • 1
Forum yöneticisi: Alex  
Forum radyo amatörleri » Forum severler HF ve VHF. » Amatör Radyo Vericileri » Amatör Yayın Vericisi (Amatör Yayın Vericisi)
Amatör yayın vericisi
AlexTarih: Cuma, 27 Mar 2015, 14:59 | # 1 yayınla
Albay general
Grup: Yöneticiler
Mesajlar: 1190
Ödüller: 0
İtibar: 5
Durum: Çevrimdışı
Amatör yayın vericisi

Yazar: Alexander Seliverstov
Yayınlanan 05/22/2012.

Bir amatör yayın yapan radyo istasyonu yaratırken, meraklılar öncelikle yayın için ekipman tasarlama sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Rusça ve yabancı İnternet forumlarına yapılan bir inceleme, yeni başlayan amatör radyolarda bile iyi tekrarlanabilirliği olan neredeyse hiç verici tasarım olmadığını gösteriyor.

Yeni başlayanların temel problemleri, tecrübenin gerekli olduğu ve her zaman bulunmayan ve pahalı enstrümanların olduğu yüksek frekanslı devrelerin ayarlanmasıdır. Çeliğin son on yılında

Bir kavram tasarlamaya doğru bir yaklaşımla, ayarlama gerektirmeyen veya yalnızca minimum kullanılan, bazen kullanılan bileşenlerin maliyeti pahasına ihtiyaç duyan bir verici yaratabilen modern parçalar yaygın olarak bulunmaktadır.

Makalede açıklanan FM yayın vericisi
, tekrar edilmesinin deneyimsiz bir radyo amatörüne bile uygun olduğu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır .
Kurulumda sadece parça, şarj ve hassasiyet gerektirir . Sıradan bir
test cihazı ayarlamak için yeterlidir ve siz bunu okuduğunuz için zaten bir bilgisayarınız var.

Verici özellikleri,
inşaat karmaşıklığı , güç çıkışı ve sinyal kalitesi arasında makul bir denge oluşturur.

İşte bunlar:

Güç kaynağı 11-15 V
Artık 9A 50 W çıkış gücü akım tüketimi
çıkış gücü artık 3A akım tüketimi 10 W
verici 8B düşük bir besleme voltajının operasyonel kalır,
güç çıkışı, nominal ise aşağıdaki
verici 50 ohm yükü ve korunması bir çıkış güç dengelemesi sağlar
üzerinde çalışırken yüksek VSWR yük
fazla -65 dB çıktı sinyalinin harmonik içeriğe
vericisine gelen VSWR yük göstergesi kesimleri göstermektedir
VSWR farklı değerleri
verici Imee Ayrı ayarlanabilir ile mikrofon ve stereo hat girişi
, her bir giriş için kazanç
LCD, modülatöre giren düşük frekanslı sinyal seviyesini 6
segmentli bir ölçekte gösterir . Son dilim aşırı olup

vericide kumanda ile sinyal için bir kulaklık çıkışı
küçük kulaklık dahili zaman kesilir açıldığında ses kontrolü
hoparlörü
sinyal kalitesinin bir parçası olarak ilgili teknik bilgi ile tam bir uyum bulunmaktadır
çip si4711-A20.

Verici devresi birkaç fonksiyonel üniteye ayrılabilir: güç kaynağı, düşük frekanslı sinyal işleme, kontrol ve gösterge ünitesi, ana osilatör, güç amplifikatörü, koruma devreleri.

Güç ünitesi bir ters kutup koruma devresinden (K1, VD1, VD2), bir güç filtresinden (C1, L1, C2) ve DA1, DA2 ve DA1 dengeleyicilerinden (devre No. 4) oluşur. Düşük frekanslı parçanın güç kaynağı devreleri, kontrol ve gösterge ünitesi, olası karşılıklı parazitleri önlemek için güç amplifikatörü sürücüsünün güç kaynağı devrelerinden ayrılır. DA1 mikro devresi (devre No. 4), si4711 ana osilatörünün ve atmega32l kontrol mikrokontrolörünün mikro devresine +3.3 V'luk sabit bir güç kaynağı sağlar. Güç filtresi, araçtaki vericiyi kullanırken veya çıkışta çok fazla darbe gürültüsü veren güç kaynaklarından çalışırken yararlı olacaktır. Durağan koşullarda stabilize güç kaynağından yapılan çalışmalarda bu tespit edilemez.

LF sinyal işlemenin düğümü, DA3, DA4 ve DA1, DA2 işlemsel kuvvetlendiricilerindeki sıradan bir stereo iki-kanallı karıştırıcıdır (şema No. 2). DA3 ve DA4, mikrofon girişine beslenen sinyaller için ek amplifikasyon sağlar. VD3, VD4 diyotlarındaki çıkış sinyalinin detektörü, LCD üzerindeki gösterimini sağlamak için giriş düşük frekans sinyalinin seviyesi hakkında mikrodenetleyici bilgisi iletir. Değişken dirençler
R17 ve R3 (2), R4 (2) sırasıyla mikrofondan gelen sinyal seviyesini ve hat girişini düzenler.

DA1 (3), DA2 (3) mikro devrelerinde, kulaklık kullanarak operatör tarafından radyo iletimini kontrol etmek için bir sinyal yükseltici monte edilmiştir. Kulaklık jakının önüne, verici anten mümkün olduğu kadar yakın olduğunda paraziti önlemek için sinyal devreleri boyunca filtreler kurulur. Kulaklıkların konektörden bağlantısı kesildiğinde, radyo kontrolü dahili hoparlörden gerçekleştirilir. Kontrol hacmi değişken bir
direnç R5 (3) tarafından kontrol edilir .

Kontrol ve gösterge ünitesi, atmega32l mikrodenetleyici ve DV16236 sıvı kristal gösterge üzerine inşa edilmiştir. Mikrodenetleyicinin saat frekansı ve ana osilatörün referans frekansı, 4 MHz frekansında bir kuvars rezonatör ile dengelenir.
Kullanılan kuvars rezonatörünün frekans ayarlaması gerekiyorsa, kart üzerine bir C22 kapasitör takıp ayarlayabilirsiniz. Direnç R22, dahili aydınlatmalı LCD kullanırken kurulur. Kullanılan LCD'nin analogları vardır, bazıları güç dağıtımında farklıdır: ters çevrilebilir.
Başka bir LCD kullanırken, güç kaynağı devrelerine yakından bakın!

Ana osilatör, bir VCO, bir frekans sentezleyici, bir stereo kodlayıcı ve bir RDS kodlayıcı içeren si4711 yongası üzerine inşa edilmiştir. Düzgün kurulum ve şemaların nominal detaylarına uygunluk hemen başlar ve herhangi bir konfigürasyon gerektirmez. Bu mikro devrenin çıkışındaki yüksek frekanslı sinyalin seviyesi yaklaşık 1 mW'dır.

Güç amplifikatörü üç aşamalı yapılır. Ön amplifikatör, çeşitli frekans aralıklarında iyi çalışan ve oldukça ucuz olan (1 $ 'dan az) DA3 yonga tipi ABA54563'ü kullanır. Çıkışında, sinyal seviyesi yaklaşık 40 mW'dir. Diyot VD6'da, mikroişlemciye ön yükseltici yongasının çıkışındaki yüksek frekanslı bir sinyalin varlığı hakkında bilgi veren bir izleme detektörü uygulanır.

Zayıflatıcı R1-R3 sinyali biraz zayıflatır, eşleşmeyi iyileştirir ve bir sonraki aşamayı aşırı yükten kurtarır. C3, C4, L1 elemanlarında,
terminal öncesi aşamada kullanılan transistör RD15HVF1'in düşük karmaşık direncine sahip 50 ohm çıkış ABA54563'ün bir eşleştirme devresi oluşturulur.
Ön terminal kaskadısının çıkışı yaklaşık 1 watt'tır. Ön terminal ve terminal kaskadlarının karmaşık empedansı, tahta üzerinde bir şerit çizgisi şeridi şeklinde yapıcı koordinasyona izin verir. Son aşama, belirli miktarda çıktı gücüne sahip bir transistör RD70HVF1 üzerinde yapılır. Çalışma akımı devrelerinin 50 ohm yük ile eşleştirilmesi, çalışma frekansı aralığını genişletmek için iki aşamada gerçekleştirilir: C18, C22, C26, C27'de, yapısal şerit çizgisi ve L6 C29 ile. C29'un “sıcak” ucunda, zaten 50 ohm'luk bir yük bağlamak mümkündür, ancak ilk önce harmonikleri filtrelemek ve çıkış gücünün
3000 euro vericide olduğu gibi otomatik stabilizasyonunu sağlamak daha iyidir :).

Harmonik filtre C5-C8, L1-L3 elemanları üzerine inşa edilmiştir. Bobin L4, vericinin çıkış devresini anten üzerindeki statik boşalmalardan korumaya yarar. VD1, VD2 diyotları üzerine bir çıkış gücü detektörü inşa edilmiştir, sinyali, güç amplifikatörünün alan etkili transistörlerinin yanal voltajını ve bununla birlikte kazancını belirleyen DA1 (5) operasyonel amplifikatöründeki geri besleme devresine bağlıdır. Ayrıca, bu şema büyük bir CWS'ye karşı bir koruma düğümü olarak çalışır: çıkış filtresi RF gücünün iletim hattıdır ve bir faz kaymasına sahiptir.
Yansıtılmış bir dalga belirgin bir seviyede belirirse, RF voltajı L2 bobininin sağında veya solunda artar, diyot tarafından tespit edilir ve çıkış gücü düşer. DA1 (5) kurulmazsa ve çıkış 5 volta bağlanırsa, güç her zaman 50 W'tan daha yüksek olacaktır, ancak ayarlanmayacak ve yüksek SWR'ye karşı koruma çalışmayacaktır. Vericideki bobinlerin sarılmasına büyük dikkat gösterilmelidir: parça listesiyle tam olarak aynı boyutlarda sarılırlarsa, vericinin ayarlanması gerekmez. Vericinin güç devrelerinin kapasitörleri çok yüksek kalitede olmalıdır: AVX, dilabs veya benzeri.
Ucuz değillerdir ve hisse başına 0,5-0,7 dolara mal olabilirler, ancak vericinin tamamında sadece bir düzine kadar var. Daha ucuz "analogları" kullanmamalısınız - güçlü RF devrelerinde toza uçuyorlar, bazen arkalarında daha pahalı parçaları "taşıyorlar". % 10'dan fazla değişim oranı oldukça istenmez, aksi halde yapılandırmanız gerekir. İstenilen mezhep alma fırsatının yokluğunda birkaç toplamak daha iyidir.

Verici, aşırı ısınma koruma devreleri ve göstergedeki antenin mevcut durumunu görüntülemek için bir CWS sensörü içerir. İki eşikli aşırı ısınma koruması ve termistör R15 ve çift karşılaştırıcı DA1 üzerine monte edilmiştir. Termistör, verici soğutucu ile iyi bir termal temasa sahip olmalıdır.
45 dereceye ısıtıldığında, fan otomatik olarak açılır. 80 derecede, termal koruma tetiklenir ve güç sıfıra düşürülür, 70 dereceye ve altına kadar soğutulduktan sonra tamamen geri kazanılır.
Deneyimden: 25 derecelik bir sıcaklıkta ve tam güçte çalışır, normal bir bilgisayar fanı 80 * 80mm zamanın yaklaşık% 30'unda çalışır.
Yansıyan dalga sensörü, yapıcı bir şerit çizgisi ve bir VD3 diyotu (6) üzerinde yapılır. Diyot tarafından tespit edilen ve yansıyan dalganın seviyesine orantılı olan voltaj, daha fazla işlem ve
görüntüleme için yerleşik ADC mikrokontrolörünün girişine beslenir . Segmentler, yaklaşık 1.2, 1.5, 1.8, 2.0, 2.5, 3.0 olan CWS değerlerine karşılık gelir, yani 1-2 segment yanıyorsa, çalışabilir, her şey yanıyorsa, antenle ilgili açıkça yanlış bir şeyler olabilir.

Tasarım.

Verici, 2,54 mm uç aralığına sahip erkek bir konektörle birbirine bağlanan iki basılı devre kartına monte edilmiştir: düz bir “baba” ve açılı bir “anne”. Gösterge panosunda bir güç düğmesi, bir gösterge, düşük frekanslı bir sinyal anahtarı ve düşük frekanslı sinyalin kapalı olduğunu ve ikinci termal koruma eşiğinin (80 derece) açıldığını gösteren LED'ler bulunur. Standart 3,5 mm fiş ve ses seviyesi kontrolleri için düşük frekanslı konektörler dahil olmak üzere ana kartta her şey kuruludur. Ana kart, uygun boyuttaki radyatöre monte edilir - panel boyutundan daha az değil.
Radyatör tabanının önerilen kalınlığı 5 mm'den az değil. Panel ile radyatör arasında 1,5-2 mm yüksekliğinde bir boşluk bırakılır veya radyatöre monte edilen parçalar için delikler açılmış bir karton kaplama döşenir. Teması arttırmak için, transistörlerin kare deliklerinin yanındaki maskeden açık olan tahta bölümlerinde zemine mühürlenen transistörlerin VT2 (5), VT4 (5) kaynaklarının altına bir bakır folyo şeridi yerleştirilir. Radyatördeki termistörün kurulum yerine, 6-7 mm çapında bir deliktir. Termistör, bu deliğe girecek şekilde monte edilir. Radyatör termistörüne tahtanın son kurulumundan sonra
Herhangi bir yapıştırıcı ile bantlanmış. Gerekirse, kartın tahtadan lehimlenmemiş olması gerekir. Radyatördeki fan konektörünün karşısına, içinden konektör ile fandan gelen telin geçtiği 6-7 mm çapında bir delik vardır. Fan, radyatöre herhangi bir şekilde monte edilir.

Montaj.

Doğru montaj ve servis yapılabilir parçalarla, verici hemen çalışmaya başlayacaktır. Emin değilseniz, vericiyi parçalar halinde monte etmeniz önerilir: güç stabilizatörleriyle başlayın, voltajları kontrol edin. Düşük parçaya devam edin, sol ve sağ kanalların sinyallerinin geçişini kontrol edin. Sonra mikrodenetleyici, LCD, si4711 ve yanlarında duran "saçılma" lehimleyin. Flash mikrodenetleyici, kontrol etmek
Si4711 başlatıldı ve “başlatıldı”: açıldıktan birkaç saniye sonra, LCD'de gösterilen frekansta si4711'den birkaç santimetre uzakta bulunan FM alıcı anteninde sinyal duyulmalıdır. Daha sonra, güç amplifikatörünün tüm detayları lehimlenmeli ve çalışması 50 Ohm yük güç ölçer ile izlenmelidir. Güç kaynağı için, en az 10 A maksimum yük için tasarlanmış herhangi bir 12 voltluk güç kaynağının kullanılması önerilir.

Eklerdeki düğümlerin şemaları:
Eklentiler: 4431970.jpg (66.1 Kb) · 7849524.jpg (149.0 Kb) · 0736498.gif (117.9 Kb) · 3180217.gif (117.9 Kb) · 6408967.gif (60.9 Kb) · 1984812.gif ( 126,3 Kb) · 2180627.gif (91.5 Kb) · 0206801.gif (44.1 Kb) · 1745358.gif (62.1 Kb)
 
Forum radyo amatörleri » Forum severler HF ve VHF. » Amatör Radyo Vericileri » Amatör Yayın Vericisi (Amatör Yayın Vericisi)
  • Sayfa 1 arasında 1
  • 1
Arama:


Рейтинг@Mail.ru Yandex alıntıları