0-12V Arası ayarlı güç kaynağı devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Basit ayarlanabilir güç kaynağı 0 ... 12V 1,5A


Çeşitli elektronik cihazlar kurmak için harici bir stabilize güç kaynağı kaynağına ihtiyaç duyulur. Ancak bugün bir besleme voltajı olan bir cihazı ve yarın diğerini üçüncü olan bir cihazla yapılandırmanız gerekiyorsa ne yapmalı ... Elbette, çıkış voltajı değişebilen, ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde ayarlanabilen bir kaynak bu konuda vazgeçilmez yardım sağlayabilir. Aşağıda, voltajı 0 ila 12 volt arasında değişebilen ve maksimum yük akımı 1,5 ampere ulaşabilen ayarlanabilir bir dengeleyicinin şemasıdır, ancak bu tür akımlarda transistör VT1 bir radyatör üzerine kurulmalıdır, bununla birlikte etkili soğutma alanı en az 350 olmalıdır cm2.




Gördüğünüz gibi, program en basit,% 100 çalışan, kolayca tekrarlanabilir. Tek dezavantajı, cihazın çıkışında kısa devreye karşı koruma olmamasıdır. Bu nedenle dengeleyiciyi durdurmamanız gerekir, bu transistör VT1'in başarısızlığıyla doludur.
Herhangi bir azaltma transformatörü dengeleyici için uygundur, 40'a kadar watt olacaktır, ana şey sekonderde yaklaşık 12 volt olması ve yaklaşık 2 amperlik bir akıma dayanabilmesidir.

Diyot köprüsü VD1-VD4, KD226 silikon diyotları üzerine monte edilmiştir. Herhangi bir harf indeksi ile yerleştirilebilir, hatta benzer parametrelere sahip başkaları tarafından değiştirilebilir. Diyot seçerken, en az 30 volt'luk bir ters voltaj için tasarlandıklarını ve izin verilen maksimum düzeltilmiş akımın en az 1 amper olduğunu görün. Örneğin, ithalattan, 1N4007 diyotlarını koyabilirsiniz.

ZD VD5 ile ilgili olarak, şema D814D'dir, voltajı 13 volt civarında dengelenir, dengeleyicinin çıkışındaki maksimum voltaja bağlıdır (yani, Uout, zener diyodundaki eksi transistör VT1'in kavşağındaki gerilim düşüşü ile aynı olacaktır). Stabilizasyon akımı yaklaşık 15 ... 20 mA olacak şekilde başka bir Zener diyodunun istenen voltaj ile değiştirilmesi kabul edilebilir. Diyagram direncinde R1'in bir yıldız işaretiyle işaretlendiğine dikkat edin, Zener diyodunun stabilizasyon akımını ayarlar, böylece şemada gösterilen yerine başka bir Zener diyot kullanmayı düşünüyorsanız, bu direnci seçerek kendinize ait parametreleri tanıyın ve stabilizasyon akımını düzeltin.

KT817 herhangi bir harfle kurulabilir ve onu başka biriyle değiştirmeye karar verirseniz, aynı iletkenliğe sahip bir transistör seçin, maksimum güç tüketimi en az 25 watt olmalı ve maksimum kollektör akımı en az 2 amperdi. Google çeviridir.
 

Eklentiler

  • 1385945012_shema.gif
    1385945012_shema.gif
    6,5 KB · Görüntüleme: 8
Bu yazıda stabilize güç kaynaklarının en basit iki planına bakacağız. Basitliklerine rağmen, bu güç kaynaklarının birçok avantaja sahip olması, ekonomik bir eleman temeli, cihazların tekrarlanması kolaydır, bileşenlerin birbirleriyle değiştirilebilirliği çok geniş bir seçenektir ve ana avantaj bu iki seçeneğin basitçe öldürülmemesidir, çünkü çıkışta kısa devrelere karşı koruma sağlarlar. Kısa devre kaybolduktan sonra otomatik olarak kurtarmak için yeteneği ile.

Güç kaynağı devresinin ilk versiyonu.




Şemada belirtilen elemanlarla, güç kaynağı birimi 0,5 volt'a kadar bir akımla 0 - 12 volt arasında ayarlanabilir bir voltaj sağlayabilir.

Bir azaltma transformatörünün sekonder sargısı 14 ... 16 volt üretir, bu voltaj VD1 - VD4 üzerindeki bir diyot köprüsü ile giderilir ve C1 kapasitansı ile düzelir. Stabilizatör VT2 ve VT3 transistörleri üzerine monte edilmiştir, VT1'de kısa devre koruması uygulanmıştır. Güç kaynağının çıkış voltajının üst eşiği, Zener diyodu VD6'nın stabilizasyon voltajı ile belirlenir, direnç R3 ayarlanır, C2, filtreleme çıkış kapasitansıdır.

Transformatör, MP39 ... 42 hattından herhangi biriyle 15 ... 20, VT2 üzerine watt uygulanabilir veya KT361,203,209,503,3107 gibi silikon transistörlere bir devre bile monte edebilir. Devrenin tüm transistörleri, bazıları ayrı değil, silikon olanlarla değiştirilir. Daha sonra germanyum yerine VT3, KT814,816,818'i koydu. Devreden 1 amperden daha fazla sıkmaya karar verirseniz, daha yüksek güçte bir transformatör seçmeniz gerekir. VT1'i bir silikon transistörle değiştirirken, korumanın kararlı olmadığı veya hiç çalışmadığı ortaya çıkabilir, bu durumda, VD5 diyotunu silikon olanı (KD209 gibi) değiştirmeyi deneyin. bir ihtiyaç olacak. Köprü için diyotlar, 40… 50 volt ters voltajla seçilir ve böylece maksimum akımı güç kaynağının çıkışında tutabilirler.

Ve başka bir olası değiştirme seçeneği. Tüm direkt transistör transistörlerini tersten değiştirmek istiyorsanız, köprünün polaritesini, C1 ve C2 kapasitörlerini değiştirmek zorundasınız, VD5 ve Zener diyot VD6 diyotunun polaritesini değiştirmek zorundasınız. Buna göre, çıktı polaritesi de değişecektir.

Güç kaynağı devresinin ikinci versiyonu.




Prensip olarak, bu şema öncekinden farklı değildir. Yukarıda olası değişiklikler hakkında daha önce yazıldığı gibi, bu uygulamada, dengeleyici silikon transistörleri üzerine inşa edilmiştir. Doğru, cihazın çıkışındaki voltajı ayarlamak için değişken direnç yoktur, ancak sonuçta, eğer düzgün düzenleme elde etmek gerekirse, önceki versiyona benzer şekilde kimse bizi eklememize engel olmaz. Yani değişken rezistörün uç terminalleri zener diyoduna paralel olarak bağlanır ve transistör VT2'nin tabanı orta çıkışa bağlanır.

Devreler arasındaki ana fark, bu düzenlemede, transistörün, kontakları kısa devre varlığında kontaklarıyla birlikte, yük boyunca akan küçük akımların bile olasılığını ortadan kaldıran çıkış devresini tamamen kıran röle bobini üzerinde çalışmasıdır. Bu anda, kırmızı LED çıkışa bağlanarak bir sorun olduğunu gösterir. Ayrıca şemada, ağa (220) bir bağlantı LED'i vardır ve yanmış bir sigortanın LED göstergesi, iyi bir sigorta ile yanmaz.

Güç kaynağı devresinin bu versiyonunda, çıkış voltajı sabittir ve Zener diyotunun stabilizasyon voltajına bağlıdır. Örneğin, KS156A kullanılırken, çıkış voltajı 5 volt olacaktır. D814D'yi koyarsanız, Uout 12 volta eşit olacaktır. Diyagramda gösterilen zener diyot ile çıkışta 9 volt alıyoruz.

Kapasite C1 ve C2, yüksek frekanslı ağ parazitini filtreler, C3 - kapasitansı düzeltir.

Daha önce yazıldığı gibi, VT1 çıkıştaki kısa devreden güç kaynağını koruma işlevini yerine getirir. Bir sabitleyicinin işlevini yerine getiren VD5 diyodu, temel kabloya göre yaklaşık 0,6 ... 0,7 volt tutar. Vericiye göre VT1'in tabanında, normal modda negatif bir voltaj var, bu nedenle kapalı durumda, rölenin enerjisi kesiliyor. Bir hata oluştuğunda, yayıcılar VT1 ve VT3 negatif kabloya bağlanır, yani. Bu durumda, vericiye göre, bazda, VT1'in açılmasına ve koruma rölesinin çalışmasına yol açan bir “artı” olacaktır. Stabilizatörün çıkışı kısa devre kaybolana kadar kapanır, “kaza” LED'i yanar. Arızanın ortadan kalkması üzerine, stabilizatör gereksiz manipülasyon olmadan otomatik olarak geri yüklenir.
 

Eklentiler

  • 1392592778_shema-reguliruemogo-stabilizatora-2.gif
    1392592778_shema-reguliruemogo-stabilizatora-2.gif
    37,2 KB · Görüntüleme: 8
  • 1392592816_shema-reguliruemogo-stabilizatora-1.gif
    1392592816_shema-reguliruemogo-stabilizatora-1.gif
    13,9 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Geri
Yukarı