0 - 8 A - 200 watt arasında sürekli ayarlanabilen akımla elektronik yük.

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Günlük kullanımda elektronik yük çok gerekli değildir, ancak güç kaynağını kontrol etmeniz veya pili boşalmanız gerektiğinde, soru hemen ortaya çıkar. Yükü nereye götürmek? Otomotiv lambaları en çok güçlü yükler olarak kullanılır, çünkü 12V voltajda iyi bir güce (50 ... 100W) sahiptir, yani kaynaktan çok fazla enerji alabilirler. Ancak böyle bir yük evrensel değildir. Bu nedenle, göz kamaştırıcı çelenklerin yerini alabilecek bir cihaz yapmanız gerekir. :-

shema_1.JPG

Koruma devresi bir sigorta FU1 ve bir VD1 diyotundan oluşur (belki gereksizdir). Yük, dört adet 818 transistör VT1 ... VT4'te gerçekleştirilir. Akım ve güç dağılımı için kabul edilebilir özelliklere sahiptirler ve pahalı değildirler ve açık değildirler. 815 transistöründe VT5 kontrolü ve LM358 işlemsel yükselticisinde stabilizasyon. Yükten geçen akımı gösteren ampermetreyi, ayrı olarak ayarladım. çünkü ampermetre R3 R4 dirençlerini değiştirirse (yukarıdaki bağlantıdaki devrede olduğu gibi), o zaman bence VT5'ten geçen akımın kısmı kaybolur ve okumalar hafife alınır. Ve 815'in nasıl ısıtıldığına bakılırsa, düzgün bir akım içinden geçiyor. VT5'in yayıcısıyla toprak arasına 50 ... 200'de başka bir Ohm direnci koymam gerektiğini bile düşünüyorum.
Ayrı olarak, R10 ... R13 zinciri hakkında konuşmak gerekir. Ayar doğrusal olmadığından logaritmik skala ile 200 ... 220 kOhm'luk bir değişken direnç almanız veya tüm aralık boyunca pürüzsüz kontrol sağlayan iki değişken direnç koymanız gerekir. Hangi R10'da (200kOm) akımı 0 ila 2,5 A arasında düzenler ve R11 (10 kOhm) sıfıra döndürüldüğünde R10 akımı 2,5 ila 8 A arasında düzenler. Üst akım sınırı, direnç R13 tarafından belirlenir. Kurulum sırasında, besleme voltajının yanlışlıkla op ampin üçüncü ayağına çarpması durumunda dikkatli olun, 815 tamamen açılır ve bu, 818 transistörün tümünün başarısız olmasına neden olur.

Şimdi biraz da yük için güç kaynağı hakkında.
shema_2.JPG

Hayır, bu bir sapıklık değil. Elimde küçük bir 12 voltluk trafo yoktu. Bir çarpan yapıp voltajı fan için 6 volttan 12'ye yükseltmek zorunda kaldım ve yükü ve alarmı çalıştıracak bir dengeleyici ayarladım.

shema_3.JPG


Evet, bu cihaza basit bir sıcaklık alarmı yerleştirdim. Düzeni burada gördüm . Radyatör 90 derecenin üzerine çıktığında, kırmızı bir LED yanar ve çok hoş olmayan bir ses çıkaran entegre bir jeneratörü olan bir ses çıkarır. Bu, yükteki akımı azaltmanın zamanının geldiğini gösterir ve ardından aşırı ısınması nedeniyle cihazı kaybedebilirsiniz.

DSC_0011.JPG


80 volt ve 10 A'ya kadar dayanabilecek güçlü transistörlerle, toplam gücün en az 3 kW olması gerektiği anlaşılıyor. Ancak, bir "kazan" yaptığımızdan ve kaynağın tüm gücü ısıya girdiğinden, sınırlama, transistörlerin güç dağıtımı ile sınırlandırılmıştır. Veri sayfasına göre, transistör başına sadece 60 watt'tır ve transistör ile radyatör arasındaki ısı iletkenliğinin ideal olmadığı göz önüne alındığında, gerçek güç tüketimi daha da düşüktür. Ve böylece bir şekilde ısı emiciyi iyileştirmek için VT1 ... VT4 transistörlerini, ısı ileten macun üzerine conta olmadan doğrudan radyatöre vidaladım. Aynı zamanda radyatöre özel kaplamalar düzenlemek zorunda kaldım ki davayı kapatmadı.


DSC_0012.JPG


Ne yazık ki, cihazın çalışmasını tüm voltaj aralığında test etme fırsatım olmadı, ancak 22V 5A'da yük aşırı ısınmadan stabil çalışıyor. Ama her zamanki gibi, merhemde bir sinek var. Benim aldığım radyatör alanının yetersiz olması nedeniyle, 130 watt'tan daha fazla yük varken, bir süre sonra (3 ... 5 dakika) transistörler aşırı ısınmaya başlar. Alarmı ne gösterir? Dolayısıyla sonuç. Yükü yüklüyorsanız, radyatörü mümkün olduğu kadar büyük alın ve güvenilir bir şekilde zorlamalı soğutma sağlayın.


DSC_0015.JPG


Ayrıca, yük akımında 100 ... 200 mA'lık bir azalmaya doğru küçük bir kaymanın merhemde bir sineği olduğu düşünülebilir. Bence bu kayma, R3, R4 dirençlerinin ısınmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden, dirençleri 20 watt veya daha yüksek olan 0.15 ohm'da bulma şansı varsa, bunları kullanmak daha iyidir.

Genel olarak, benim anladığım gibi, şema, parçaların değiştirilmesi için kritik değildir. Dört adet 818 transistör iki kt896a ile değiştirilebilir , kt815g olabilir ve belki de bunun yerine kt817g ile değiştirilmelidir. Operasyonel amplifikatör bence de başka bir şey alabilir.

Ayarlama yaparken, en az 10 k of'luk bir direnç R13 koyduğunuzu, daha sonra ne tür bir akıma ihtiyacınız olduğunu anladığınızda, bu direnci azalttığını vurgulamak istiyorum. Basılı bir devre kartını göndermiyorum, çünkü yükün ana bölümünün montajı monte edilmiştir.

11/20/15

DSC_0056.JPG
DSC_0057.JPG


Bir ampermetre yerine vidaladı ve test etti. Hemen kazandı, ama şeytanın neyi bildiğini gösterdi. Bu şemada, cihazın toprağını yük tarafında değil kaynak tarafında olacak şekilde bağlamak gerekli olduğu ortaya çıktı.
shema_4.JPG

Genel olarak, cihaz güç açısından kaprisli değildir, yüksek kalitede monte edilir ve iki değişken direnç şeklinde hem voltaj hem de akım ayarına sahiptir. Bu nedenle, ayarlama gerekirse, uygulanması kolaydır.
 

Eklentiler

  • 0 - 8 A - 200 watt arasında sürekli ayarlanabilen akımla elektronik yük. _ Uydudoktoru.zip
    2,8 MB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:
Geri
Yukarı