16F628A mikrodenetleyici ve 16×2 LCD 4 kanallı zamanlayıcı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bir ekipmanın belirli bir süre açık kalmasını istediğimizde genellikle zamanlayıcı kullanırız. İnternette sunulan tasarımların çoğu tek bir kanalla donatılmıştır.

Bu devrenin özelliği, kullanıcı tarafından programlanabilen 4 adet bağımsız kanala sahip olmasıdır. Çıkışları çeşitli cihazları kontrol etmeye yarayan rölelerle donatılmıştır. Bir diğer uygulama ise bu devrenin sadece zaman aralıklarının sonunu belirten bir alarm olarak kullanılmasıdır.

Zamanlayıcılar, Hitachi HD44780 kontrolcüsüne dayalı 16x2 LCD ekranla birlikte PIC16F628a mikrodenetleyicisi kullanılarak kontrol ediliyor. Beş adet buton ile ayar yapma ve açma işlemleri yapılabiliyor.

1741241369034.png
"STP" anahtarı zamanlayıcıyı etkinleştirir/devre dışı bırakır. Zamanlayıcıyı başlatmadan önce, kullanmak istediğiniz kanalı seçmek için “SEL” anahtarını kullanın. Butona bastığınızda LCD ekranda "A" kanalı yanıp sönmeye başlayacaktır. Her butona bastığınızda kanal bir sonraki kanala geçiyor. Sadece yanıp sönen kanal düzenlenebilir.

Dakika ve saniyeyi arttırmak için "MIN" ve "SEC" tuşları kullanılır. Her iki butona da basıldığında okumalar sıfırlanır. İstediğiniz zamanı ayarladıktan sonra “STP” tuşuna basarak zamanlayıcıyı açıp kapatabilirsiniz. Zamanlayıcı aktif hale getirildiğinde kanal rölesi de aktif hale gelerek zamanlayıcının aktif olduğu süre boyunca yükü kontrol eder. "MEM" butonu her kanal için daha önceden ayarlanan süreyi tekrar yüklemenize olanak tanır.

Ayarlanan zaman geçtikten sonra (yani sayım sıfıra ulaştığında) BF1 piezoelektrik buzzer'ı 3 bip sesi çıkarır.

Proteus'ta şemanın çalışması​

1741241402615.png
Röleyi çalıştırmak için 12 voltluk bir güç kaynağı kullanılıyor, bu güç kaynağından 7805 entegre devresi kullanılarak mikrodenetleyiciye güç sağlamak için 5 volt elde ediliyor. Ekran kontrastı R7 potansiyometresi kullanılarak ayarlanabilir.
 

Eklentiler

Geri
Yukarı