ATmega8 ile LC metre (Bobin ölçme) devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bu projenin yeni olmadığından eminim, ancak kendi geliştirmesi ve bu projenin iyi tanınmasını ve faydalı olmasını istiyorum.

ATmega8'deki LC metre devresi oldukça basittir. Osilatör klasiktir ve bir LM311 işlemsel yükselticisinde yapılır. Bu LC metreyi oluştururken takip ettiğim asıl amaç, her radyo amatörünün montajı için ucuz ve erişilebilir olmasını sağlamaktı.

Kapasitansmetre ve indüksiyon devre şeması


LC-metrenin özellikleri:
  • Kapasitör kapasitans ölçümü: 1pF - 0.3 µF.
  • Bobin endüktansının ölçülmesi: 1 uH-0.5 mH.
  • Seçilen yazılıma bağlı olarak LCD göstergesindeki bilgi çıkışı 1 × 6 veya 2 × 16 karakter
Bu cihaz için, 1x16 karakter LCD ekranlı veya 2x16 karakterli bir radyo amatörünün kullanım göstergesini kullanmanıza izin veren bir yazılım geliştirdim.

Her iki göstergeden yapılan testler mükemmel sonuçlar verdi. 2x16 karakterlik bir ekran kullanılırken, üst satır ölçüm modunu (Cap kapasitans, Ind indüktördür ) ve jeneratör frekansını gösterirken, alt satır ölçüm sonucunu gösterir . Soldaki 1x16 karakterlerin gösterimi, ölçüm sonucunu ve sağ tarafta da jeneratörün frekansını gösterir.

lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-1.gif


Fiyat: 6800.00 ovmak.
Ancak, ölçülen değeri ve frekansı tek bir karakter dizisine yerleştirmek için ekran çözünürlüğünü düşürdüm. Bu, ölçümün doğruluğunu sadece görsel olarak etkilemez.

Aynı evrensel şemaya dayanan iyi bilinen diğer varyantlarda olduğu gibi, LC-Ölçüm cihazına bir kalibrasyon butonu ekledim. Kalibrasyon,% 1'lik bir sapma ile 1000pF referans kondansatörü kullanılarak gerçekleştirilir.

Kalibrasyon düğmesine bastığınızda, aşağıdakiler görüntülenir:

lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-2.gif


Bu cihazla yapılan ölçümler şaşırtıcı derecede doğrudur ve hassasiyet, büyük ölçüde kalibrasyon düğmesine bastığınızda devreye giren standart kapasitörün doğruluğuna bağlıdır. Cihaz kalibrasyon yöntemi yalnızca referans kapasitörün kapasitansını ölçmek ve değerini otomatik olarak mikrodenetleyicinin hafızasına kaydetmekten oluşur.

Kesin değeri bilmiyorsanız, kapasitörün en doğru değerini elde edene kadar ölçüm değerlerini adım adım değiştirerek kalibre edebilirsiniz. Bu kalibrasyon için iki düğme vardır, şemada “YUKARI” ve “AŞAĞI” olarak işaretlenmiş olduklarına dikkat edin. Bunlara basarak, kalibrasyon kapasitörünün kapasitansında bir ayar elde edebilirsiniz. Bu değer daha sonra otomatik olarak belleğe yazılır.

lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-3.gif


Her kapasite ölçümünden önce, önceki göstergelerin sıfırlanması gerekir. "CAL" tuşuna bastığınızda sıfıra sıfırlama gerçekleşir.

İndüktans modunda sıfırlamak için önce giriş pinlerini kapatmanız, ardından "CAL" tuşuna basmanız gerekir.

Kurulumun tamamı, radyo bileşenlerinin serbest olup olmadığını dikkate alarak ve kompakt bir cihaz elde etmek için tasarlanmıştır. Kart boyutu LCD ekranın boyutunu aşmıyor. Hem ayrık bileşenleri hem de yüzeye montaj bileşenlerini kullandım. Çalışma voltajı 5V olan röle. Kuvars rezonatörü - 8MHz.

ATmega8 mikroişlemcisini programlarken, aşağıdaki sigortalar ayarlanmalıdır:

lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-01.jpg


lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-4.gif


Bitmiş cihazın birkaç fotoğrafı:

lc-metr-izmeritel-induktivnosti-i-emkosti-na-atmega8-5.gif
 

Eklentiler

epp + hex nasıl yazdırılacak elimde arduino ve pickit3 var internette bikaçtane video izledim fakat sonuç olumsuz,detaylı anlatırsanız sevinirim
 
Geri
Yukarı