Automatic Fan Controller

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
The automatic fan controller circuit shown in the schematic has 2 comparators with different triggering points that are independently adjustable. LM135 or LM335 in a TO92 package is used as a temperature sensor.
how does the fan controller works?
The R5 resistor polarizes the temperature sensor. On the non-inverting input of TL072 is applied a voltage that varies according to the temperature with 10mV/K. R1, R2, P1 and R3, R4, P2 form 2 resistive dividers whose voltage is applied on the inverting inputs of both comparators. Adjustment of the threshold point is done with P1 and P2.
When the non-inverting input voltage exceeds the threshold point (set by P1 and P2) the TL072 goes from Low to High state. The first comparator drives the fan motor with help from 2 transistors (T1 and T2) connected in a Darlington configuration as long as the temperature read by the sensor is higher than the level set with P1.
how to adjust the threshold level
The threshold level of the automatic fan controller is made with a thermometer. Place the sensor on the surface which temperature you want to monitor. Read the temperature with the thermometer and adjust the threshold level of the fan with P1 at the desired temperature.
The second comparator goes from Low to High state when the threshold level adjusted with P2 is exceeded. You can connect a relay on the OUT output (using the circuit from figure 2) to disconnect or connect a second fan or other type of equipment.
You can connect a red LED in series with one 1kΩ resistor to signals when it reached the desired temperature.

Schematic of the Auto Fan Controller Circuit

automatic-fan-controller.jpg

Son düzenleme:

AUTOMATIC FAN CONTROLLER​

1722329311720.png
AÇIKLAMA
Th1, 50K termistör, standart bir tiptir. Benimki çubuk veya dikdörtgen görünümlü bir şeydi. Tandy/Radio-Shack'ten temin edilebilir. Hemen hemen her tip işe yarar. 22K'dan 100K'ya kadar farklı modeller denedim ve trimmer potunu değiştirdikten sonra hepsi iyi çalıştı. Yukarıdaki devre şemasında kullanılan 50K modeldi. Bu 50K tam olarak 25 °C'de ve %10 toleransla ölçüldü. Direnç, çevre sıcaklığı azaldıkça artar. Uygulamam için (büyük bir güç kaynağı soğutucusunu soğutmak) tolerans %10'dur. Bu şeyin bir diğer adı da 'NTC'dir. NTC, "Negatif Sıcaklık Katsayısı" anlamına gelir; bu, çevre sıcaklığı azaldığında bu termistörün direncinin artacağı anlamına gelir. Uygulamamın ortamı, gelecekteki bir tarihte performansı etkileyebilecek aşındırıcı parçacıklar içerebileceğinden termistörümü 60K hermetik olarak kapatılmış bir cam tipiyle değiştirdim. P1, normal bir Bourns trimmer'dır ve bu devre için geniş bir sıcaklık aralığını ayarlar.

Biraz daha ince ayar için 10 turlu tipi kullandım ancak normal tip sizin uygulamanız için işe yarayacaktır. R1, trimmer potu P1 tamamen '0' ohm'a ayarlanırsa bir 'güvenlik' direncidir. Bu sırada termistör tam 12 volt alır ve o kadar ısınır ki parmaklarınızda kabarcıklar oluşur... :-) R3, termistörün sıcaklığı eşik noktasına ulaştığında röle 'titremesini' ortadan kaldırmak için op-amp'ye biraz histerezis geri gönderir. Uygulamanıza ve Q1 ve Re1 için kullandığınız türe bağlı olarak, 330K veya benzeri bir değerle başlayın ve tatmin olana kadar değerini aşağı doğru ayarlayın. Diyagramda gösterilen 150K değeri benim için işe yaradı. R2 değerini azaltmak daha fazla histerezis anlamına gelir, sadece gereğinden fazlasını kullanmayın. Veya geçici olarak bir trimmer potu kullanın ve değeri okuyun. 120K benim için işe yaradı.

Transistör Q1, 2N2222(A), 2N3904, NTE123A, ECG123A vb. olabilir. Hiç de kritik değil. Sadece röle için bir anahtar görevi görür, bu nedenle rölenin bobinini etkinleştirmek için gereken akımı sağlayabildiği sürece hemen hemen her tür çalışır. D1, 1N4148, rölenin kontakları açıldığında kıvılcım önleyici görevi görür ve yanlış tetiklemeyi ortadan kaldırır. Benim uygulamam için 1N4148 yeterince iyiydi, çünkü kullandığım küçük röle sadece 1 amperdi.

Ancak burada çok çeşitli diyotlar kullanabilirsiniz, bir sonraki seçimim normal amaçlı 1N4001 veya benzeri bir şey olurdu ve röle türünüz 1 amperden fazlasını kaldırabiliyorsa kullanılmalıdır. Kendi PCB'nizi yapmak istiyorsanız, yukarıdakini deneyin. PCB, röle için deliklerle donatılmıştır, ancak sizin özel rölenize uymayabilir. Aromat HB1-DC12V tipi için tasarlanmıştır.

Rölelerin çeşitliliği ve modeli çok harika. Peki nasıl monte edilir? Rölenizi monte etmek için PCB'de yeterli alan bıraktım. Hatta ters çevirerek monte edebilir ve kabloları ayrı ayrı bağlayabilirsiniz. Röleyi yerinde tutmak için silikon yapıştırıcı, siyanoakrilat ester (çılgın yapıştırıcı) veya çift taraflı bant kullanın. İyi çalışıyor. PCB ve düzenin fanların bağlantısı açısından devre şemasına göre olmadığını unutmayın. PCB yaklaşık olarak 1,5 x 3 inç (4,8 x 7,6 mm) ölçülerindedir. PCB'yi mürekkep püskürtmeli bir yazıcıda yazdırırsanız muhtemelen ölçeklendirilemez. PCB'yi yapmadan önce sığdığından emin olmak için basılı kopyaya 8 pimli bir IC soketi takmayı deneyin…
PCB_top2.png
PCB_bottom2.png

Otomatik fan dönüş kontrolü.​

1724225842072.png
Şema çalışıyor ve son derece özelleştirilebilir. VT4 transistörünü değiştirerek güçlü fanları bağlayabilirsiniz. Ve bence besleme voltajı 20 ... 25V'a yükseltilebilir. Bu durumda C2 kapasitansının çalışma voltajını hesaba katmak gerekir.
"Sensörü" bir bardak ısıtılmış suya hafifçe batırarak çalışma sıcaklıklarını kontrol ettim. Bardaktaki suyun sıcaklığı alkol termometresi ile kontrol edildi.
Ekli dosyalar bir diyagram ve bir baskılı devre kartı içerir.

Eklentiler

Geri
Yukarı