Bir Mühendis İçin Programlar

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1-Autocad

Hakkında = AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır.Şuan piyasada en çok kullanılan ve her mühendisin bilmesi gereken ve çizim konusunda en basit arayüze sahip bir programdır.Mimaride çokca ve sıkça kullanılır. Autocad Mimarinin vaz geçilmezlerindendir.mimaride genelde 2D Boyutlu çizimler kullanılır. autocad makine yapılmadan once makinenın teknik çizimleri ve şablonları çıkmasını sağlar ve görsellik ile ve teknik içeriği ile hata oranı indirger hatasız bir üretim için düzenlenmiş.Bilgisayar destekli elektrik mühendisliği, daha çok şalter tesisleri, elektrik projelerinin akım yolu şemaları çizimi ve buna bağlı projelendirme çalışmalarının her aşamasını kapsar. Bir elektrik tesisi projesi için yüzlerce sayfa elektrik planı, akım yolu şeması çizilir. Akım yolu şemaları genellikle A4 ve A3 boyutlarındaki kağıtlara çizilir. Çizimlerde çok fazla tekrarlanan standartlanmış semboller kullanılır. Ayrıca farklı şema sayfaları arasındaki elektrik bağlantılarının korunması gerekir. Bazı projelerde eski projelerin yapısından yararlanmak olanağı vardır. Tüm bu özellikler CAD sistemlerinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bilgisayar destekli elektrik mühendisliğinde en önemli bileşen, yüzlerce elektrik sembolünden oluşan sembol kütüphanesidir. Bu semboller ya CAD yazılımıyla birlikte gelmekte ya da kullanıcı tarafından oluşturulmaktadır. Elektronik mühendisliğinde bilgisayar yardımıyla tüm devre ve baskılı devre kartı tasarımı gerçekleştirilir. Tek bir ana işlemcide 3 milyon transistör, baskılı devre kartlarında giderek artan karmaşıklık, eleman yoğunluğu ve özellikle sayısal devrelerde 10-150 MHz’den başlayan yüksek hızlar elektronik
tasarım ve geliştirme çalışmalarında CAD sistemlerinin kullanımını kaçınılmaz hale getirmiştir.

2-Creo(Pro engineer)

Hakkında = Pro/ENGINEER tek veri tabanına dayanan, parametrik, modüler ve süreç odaklı bir PLM sistemidir.Mühendislerin yaptığı teknik resmi teknolojiye döken malzemelerin veya numunelerin üç boyutlu modellemesini yapan solid edge ve cad/cam gibi bir tasarım programıdır. pro engineer programı otomotiv, kalıp, beyaz eşya, ev aletleri, tarım aletleri, gemi inşaatı, elektrik elektronik alanları, ısıtma soğutma malzemeler, savunma sanayii, tıbbi ürünler gibi alanlarda kullanılmaktadır. İşte buradan da gördüğümüz gibi catia, solid edge, autocad inventor gibi programları solda sıfır bırakan her işlemi içinde bulunduran bir programdır. Diğer programlara göre pro engineer programı daha hızlı daha sezgisel daha aktif daha kullanışlı daha kolaydır.Gelişmiş grafik seçenekleriyle kullanıcıların hedefi olan numunenin üç boyutlu modellenmesi daha da kolaylaşır. Daha güçlü simülasyon özelliği ile hızlı bir şekilde kayış ile kaynak arasındaki bağlantıyı kurma özelliği bulunmaktadır. Kaynak analizi ile numunelerin tasarımlarının simule olması kolaylaşır. Her türlü tasarım, imalat, analiz ve veri yönetimi ihtiyaçları için modülleri mevcuttur ve bu modüller tek veri tabanı altında çalışmaktadır.

4-Ideas

Hakkında=Gercekten kullanim kolayligi ve islevligi ile catia ve birkac cad cam programi disindaki diger benzerlerine fark atmis bi programdir.. kullanim kolayligi konusunda asmis olsada, undo komutunun olmamasi ve kaydetmeyi unutma problemiyle insana sac bas yoldurtabilir. ancak bu komut eksikligi history access bolumuyle kotarilmaya calisilsada yinede bazi durumlarda pek ise yaramamaktadir. yinede yapildigi tarihler dusunuldugunde ve icinde barindirdigi matematiksel algoritmalarin cok basitleri computational methods in dynamics dersinde goruldugunde insana afedersiniz oha dedirtir.

7-Unigraphics(NX)

Hakkında=UGS/PLM Solutions firmasının ürünü olan Unigraphics NX, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve mühendislik alanında dünyada en önde gelen yazılımdır. Bir ürünün elle yapılmış eskiz çiziminden başlayarak, bilgisayar ekranında 3 boyutlu olarak modellenmesine, otomatik olarak teknik resminin çıkarılmasına, üzerinde mühendislik analizleri yapılmasına, kalıbının tasarımına ve CNC tezgahlarda bu kalıbın imalatına kadar bulunan bütün süreçleri destekler. Bu üretim aşamalarının her birinin tamamlanabilmesi için gerekli en ileri düzeydeki araçları kullanıcıya en kolay ve pratik şekilde sunar. Yapılan bütün bu çalışmalar birbirilerine parametrik olarak bağlıdır ve sadece tek bir dosyaya kaydedilir.

12-Solidworks

Hakkında=Solidworks programı bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) programıdır. uzerinde barındırdığı test ve modül sistemleri sayesinde pek çok sektorde de kullanılmaktadır.

10-Powermill

Hakkında=Cad sistem programlarında oluşturulmuş modellere modern ve kullanımı ve basit arabirimi sayesinde, hatasız ve hızlı bir şekilde işleme dosyaları oluşturmak için kullanılan bir cam yazılımıdır. Powermill de hemen hemen aynı modülleri kullanır.

11-Mastercam

Hakkında=Mastercam sektörün öncü CAM programlarından birisidir.CAM programları başında gelen mastercam en kaliteli CAM programıdır.Mastercam programını kullanmayı biliyorsanız CAM alanında rahatlıkla iş bulabilirsiniz.
CAM programları ile CNC tezgahlarına rahatlıkla hakim olabilirsiniz.
Elle programlama ile 2 eksen yaparken CAM programları ile 3 eksen istediğiniz parçayı G ve M kodlarını oluşturup tezgaha işletebilirsiniz.

38-Solidcam



3-3dsMaxs

Hakkında=Gelişmiş eklenti desteği ve kolay kullanımı ile 3DS Max, 3D modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan biridir. Gelişmiş karakter modelleme özellikleri ile oyun geliştiricilerinin gözdesi haline gelmiştir. Film özel efektleri, mimari sunumlar ve endüstriyel tasarım sunumları gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.3ds Max® 3D modelleme programı; oyun, film ve hareketli grafik sanatçılarına yönelik kapsamlı bir modelleme, animasyon, görüntüleme ve birleştirme çözümleri sunar. 3ds Max karmaşık ve yüksek çözünürlükteki varlıklar üzerinde çalışan sanatçıların genel performansını artırmaya yardımcı olan verimli yeni araçları, hızlandırılmış performansı ve geliştirilmiş iş akışları sunar.Hayal Gücünüzün sınırlarını zorlayan tasarımları hayata geçirmeniz için sonsuz imkanlar sağlayan, geleceğin tasarımcılarının programı 3ds Max’tir. Gelişmiş eklenti desteği, güçlü modelleme kabiliyeti ve nispeten kolay kullanımı ile 3 boyutlu modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan birisi olup, bir çok hazır modeli, dersleri, eklentileri bulunan ve internet üzerinde bir çok dökümana sahip bir programlardan birisidir. 3ds max ile sınır tanımaz hayalgücünüzü sanal ortama taşıyabilir ve biraz sabırla gelecekte iyibir iş ve kazanç sahibi olabilirsiniz.

5-Fluent

Hakkında=Fluent sonlu hacimler yöntemini kullanan bir Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yazılımıdır. 1983 ten bu yana dünya çapında bir çok endüstri dalında kullanılan ve günden güne gelişerek tüm dünyadaki HAD piyasasında en çok kullanılan yazılım durumuna gelen Fluent, en ileri teknolojiye sahip ticari HAD yazılımı olarak kullanıcılarının en zor problemlerine kolay ve kısa sürede elde edilen çözümler sunmaktadır.Fluent yazılımmı geniş bir fiziksel modelleme kapasitesine sahip olup akış, türbülans, ısı transferi hesaplarının yanı sıra uçak kanadı üzerinden olan akıştan bir fırın içindeki yanmaya,kabarcık kolonlarının petrol kulelerine, kan akışından yarı iletken üretimine, temiz oda tasarımından atık su arıtma tesislerine kadar farklı endüstriyel alanlarda analiz imkanlarına sahiptir.

6-Ansys

Hakkında=sistem analizi ve modelleme dersinde mekanik ve titreşim problemlerinin çözümü için kullanılan, kullanımı çok fazla hüner ve sabır isteyen text + grafik* tabanlı programdır.ANSYS, mühendislik alanında kullanılan bir simulasyon yazılımıdır.Ürünlerin tasarım aşamasından sonra kullanılır ve prototip üretilmeden önce, sanal ortamda test imkânı verir.
Parçaların ve parça montajlarının 3 boyutlu simulasyonları yardımıyla, ürünün mukavemet, mekanik, titreşim gibi yönlerden incelenmesini sağlayarak tasarımı geliştirmeye yardımcı olur.
ANSYS sonlu elemanlar yöntemini kullanan bir yazılımdır. İncelenecek olan parçayı birçok küçük elemana bölerek işlemlerini sürdürür.

8-Matlab

Hakkında=MATLAB, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. “MATrix LABoratoty” kelimesinin kısaltması olan MATLAB, adında da anlaşılacağı üzere matrisler (matrix) yani diğer bir deyişle diziler (array) ile çalışır. Özellikle mühendislik alanındaki sistemlerin analizinde kullanılan MATLAB, görüntü işleme (image processing), yapay sinir ağları (artificial neural networks), sayısal işaret işleme (signal processing), optimizasyon (optimization), veri elde etme (data acquisation), veritabanı (database), süzgeç tasarımı (fitler design), bulanık mantık (fuzzy logic), sistem kimliklendirme (system identification), dalgacıklar (wavelets) gibi araçları ile sizler için mükemmel bir ortam sunar.

9-Catia

Hakkında=CATIA, (Computer Aided Three-Dimensional Interactive Application), (Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Interaktif Kullanım) fransız Dassault Systèmes şirketi tarafından üretilen bir profesyonel CAD/CAM tabanlı yazılımdır. Özellikle otomotiv sektörü , uçak üretim ve diğer simülasyon sektörülerinde ihtiyaçlara cevap verebilecek bir program olduğundan çok kullanılır. içerisinde 144 modül barındıran catia her sektörden kesime hitap etmektedir.

13-Eclipse

Hakkında=Eclipse IBM’in tüm yazılım geliştirme araçlarını tek bir çatı altında toplama isteğinin ürünüdür. Proje açık kodludur ve tamamen java ile geliştirilmiştir. Eclipse, eklentiler (extensions) ile genişletilebilir bir mimari gözetilerek geliştirilmiştir

18-Oracle

Hakkında=İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri (Relational Database Management Systems - RDBMS) büyük miktarlardaki verilerin güvenli bir şekilde tutulabildiği, bilgilere hızlı erişim imkanlarının sağlandığı, bilgilerin bütünlük içerisinde tutulabildiği ve birden fazla kullanıcıya aynı anda bilgiye erişim imkanının sağlandığı programlardır. Oracle veritabanı da bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.

23-Moldflow

Hakkında=plastik parça ve kalıp tasarımcıları için enjeksiyon işleminin simülasyonunu gerçekleştiren bir yazılım.
plastik enjeksiyon kalıbı tasarlamak genelde belalı, tecrübe isteyen bir iştir. enjeksiyon basitçe plastiği eritip yüksek basınçta bir kalıba basarak şekillendirmektir, ama kalıp ya da parça tasarımındaki hatalar yüzünden eriyik plastik kalıbın her bölümünü dolduramayabilir, yolda soğur donar, parçada eksik köşeler çıkar; hadi güzel doldurdu kalıbı diyelim, soğutma kanalları doğru ayarlanmamışsa parçada çarpılmalar burulmalar oluşur falan filan derken gider de gider ve bu hatalar çoğu kez 3-4 milyardan başlayıp 80,000 euro'ya kadar çıkabilen kalıp yapılıp parça basılmadan görülmez. bunun için daha kalıbı yapmadan enjeksiyonun bir simülasyonunu yapabilmek çok faidelidir. moldflow da bu bapta piyasada yer alan polyflow, c-mold benzeri simülasyon yazılımlarından biridir.

24-İnvertor

Hakkında=Autodesk Inventor ile 3 boyutlu tasarımları görüntüleyip yazdırabileceğiniz bir yazılımdır. 3 boyutlu yapıların oluşturulmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Güzel görüntülerin ortaya çıkarılabilmesini sağlamaktadır. Görüntüleme yapmak istediğiniz bilgisayarda Autodesk Inventor View varsa, tasarım programına ihtiyaç yoktur. Yüksek kalitede görüntüleme ve çeşitli tercihlerde yazdırma seçenekleri bulunuyor.

27-Fluidsim

Hakkında=hidrolik pnömatik sistemler üzerine çalışacak kişiler için vazgeçilmez programdır. aklınıza gelebilecek bütün mekanik ve elektrik sistem elemanları şablonlar halinde hazır olup sürükle bırak yöntemiyle yapıldığından programın kullanımı oldukça basittir (tabi hidrolik pnömatik sistemler hakkında ön bilgi gereklidir). ayrıca oluşturduğunuz sistemin çalışıp çalışmadığını görebilmek için sisteme animasyon yaptırma seçeneği de mevcuttur.

28-Proteus

Hakkında=Proteus programı isis ( şema çizim ) ve ares ( baskı devre çizim ) alt programları olmak üzere iki programdan oluşur. İsiste elektronik devre çizim işlemini gerçekleştirirken, bunun yanında devrenin analizi de yapılabilmektedir. İsiste çizilmiş olan bu devre aynı zamanda arese aktarılmak suretiyle çizimleri otomatik olarak baskı devre çizimi gerçekleştirilir.

29-Simulink

Hakkında=Simulink, dinamik sistem modellerinin kurulması, benzetimi ve çözümlemesinde kullanılan MATLAB’ın eklentisi bir paket programdır.Mühendislik öğrencilerinin en büyük yardımcısı sayılabilir bu program

30-Cimatron

Hakkında=Cimatron E Master çözümü kalıp imalatçıları için en kapsamlı entegre CAD/CAM çözümüdür. Tasarım, modelleme, elektrot ve NC gibi Cimatron’un en iyi uygulamalarının birleşimiyle, Cimatron E tüm kalıp imalatı aşamalarında yardımcınız olur.

31-Parsic

Hakkında=Parsic bir pic programlama programıdır bu program pici programlar ken pic c++, pic basıc veya asmble gibi dilleri bilmenize gerek kalmıyor. Lojik kapılar ile devre kurmayı biliyorsanız size pic programlamada yetecektir.. programın tabanı tamamen lojik sitem tasarımı ile çalışmaktadır

32-Altium

Hakkında=Altium Designer (eski adıyla Protel) uzun yıllar sektör tecrübesi ve dünya liderliğinin verdiği imkanlar ile ekonomik çözümlerine rağmen, içerdiği zengin fonksiyonel özellikleri sayesinde bugün her seviyden elektronik tasarım ihtiyacı olan firmaların öncelilkli tercih ettiği bir üründür.
Altium Designer, mühendislere tek bir uygulama ile tasarımın konseptten tamamlanmış ürün haline kadar getirilmesine olanak sağlayan dünyadaki ilk ve tek elektronik ürün geliştirme sistemidir. Altium Designer, donanım, yazılım ve programlanabilen donanımları bütünleştirici ortamı sayesinde birleştirir. Bu birleştirmeyi yaparken bir elektronik ürünün her yönünün tek bir sistem ile tasarlanmasını ve yönetilmesini sağlar. Bu da, modern tasarım data işletim kabiliyetleri ile birleşerek, Altium Designer’ın, geleneksel sınırları aşarak, daha zeki elektronik ürünlerin eskisinden daha hızlı bir şekilde tasarlamasını sağlamaktadır.

33-EES

Hakkında=Engineering Equation Solver Lineer ve nonlineer cebirsel ve diferansiyel denklemleri nümerik olarak çözen, 3D plotting yeteneği mevcut, içinde katı ve akışkanların termodinamik ve malzeme özelliklerini barındıran, Termodinamik ve Akışkanlar Mekaniği konularını lisans düzeyinde anlatan kitapların bazı problemlerinin çözümü için gerekli olan, Wisconsin Üniversitesinde termodinamik ve ısı transferi dersleri veren iki profesörün kafa kafaya vererek öğrencileri zaman alıcı karmaşık denklemleri çözme yükünden kurtarmak amacıyla delphi de yazarak derledikleri türkçe adı mühendislik denklem çözücüsü olan program.

İDE

14-Netbeans

Hakkında
Sun Microsystems tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır. Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir IDE(Tümleşik Yazılım Geliştirme Ortamı). Java , C/C++ ve Ruby diliyle profesyonel masaüstü, kurumsal, web ve mobil uygulamaları geliştirmek için gerekli tüm araçları içerir. Netbeans IDE kurulumu kolaydır, kullanıma hazır gelir ve Windows, Linux, Mac OS X ve Solaris de dahil olmak üzere birçok platformda çalışır.

15-inteIlijidea

Hakkında=IntelliJ IDEA özellikle Java dünyasında meşhurdur. İşleri çok kolaylaştıran akıllı bir kod yazma editörüdür. Kısaca iyi bir IDE’dir (Integrated Development Environment).

Veri Tabanı

16-MSSQL

Hakkında=Microsoft SQL Server bir veritabanı sunucu yazılımıdır. Veritabanlarının oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlar. DÜnyadaki en güçlü ve en güvenilir veritabanı denilebilir.
Verilerin organizasyonunu merkezi olarak yapan Sql Server client uygulamaların server üzerindeki verilere erişmesinide sağlar. Yani Ağrı'da bulunan bir şubeden İstanbul merkezde olan kayıtlara ulaşabilirsiniz.


17-MYSQL

Hakkında=MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veritabanı yönetim sistemidir.
UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Kaynak kodu açık olan MySQL’in pek çok platform için çalıştırılabilir ikilik kod halindeki indirilebilir sürümleri de mevcuttur. Ayrıca ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.

Programlama Dilleri

25-C++

Hakkında=C++ (Türkçe okunuşu: ce artı artı, İngilizce okunuşu: si plas plas), Bell Laboratuvarlarından Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

26-C#

Hakkında=; C , C++ ve Java dillerinden türeyen , güçlü, basit, esnek, nesne yönelimli ,yazımı ve ögrenilmesi kolay, tip güvenli ve Microsoft .NET paltformu için sıfırdan geliştirilmiş tek programlama dilidir.

19-Visual Basic

Hakkında= Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır. Çok kısa sürede değerleri 100'lerce doları aşabilen programlar oluşturabilirsiniz. En güzel özelliklerinden birisi ise Windows ile tam uyumlu olmasıdır. Windows bileşenlerine (API, COM gibi )erişmek çok kolaydır ayrıca ActiveX Component gibi bir özelliği kullanma yeteneğine sahiptir. Yani bir işi yapabilecek bir programcık için saatlerce uğraşıp yaptığınızda bunu ActiveX olarak yaparsanız daha sonraları aynı özelliği kullanmanız çok kolaylaşır.

64-Assembly

Hakkında
Bir Çevirme Dili (Assembly Language) bilgisayar programlarının yazılmasında kullanılan alt seviyeli bir dildir. Assembly dili programlarının yazılımında insan dostu sembollerin “mnemonics” kullanılması, daha fazla hataya yatkın ve zaman alıcı ilk bilgisayarlarda kullanılmış olan bir hedef bilgisayarının sayısal makine kodunda doğrudan programlama çalışmasının yerine geçmiştir. Bir assembly dil programı çevirici “Assembler” olarak adlandırılan faydalı bir program tarafından hedef bilgisayarın makine koduna çevrilir. (Bir çevirici bir derleyiciden (compiler) farklıdır, bu genellikle “mnemonic” ifadelerden makine komutlarına teke tek (izomorfik) çeviriler yapar.)
Assembly dili karmaşık programlar yazmak için kullanılan düşük seviyeli bir programlama dilidir. Assembly insanlar tarafından anlaşılması zor olan makina dilinin sayısal ifadelerini, insanlar tarafından anlaşılarak programlanması daha kolay olan alfabetik ifadelerle değiştirerek düşük seviyede programlama için bir ortam oluşturur. Assembly kullanmanın amacı, ilk bilgisayarlarda yazılan programların daha az hata içermesi ve daha az zaman almasını sağlamaktır.

20-Fortran

Hakkında= Program bir komutlar ( deyimler ) dizisidir ve erhangi bir problemin çözümü için kullanılan hesap düzeninitanımıdır . Çözümde bir bilgisayardan yararlanılacaksa , programın bilgisayar özellikerine uygun ibr programlama dili ile yazılması gerekir . Bilgisayar , programdaki komutları aksi belirtilmedikçe , yazıldığı sırada yerine getirir . Gereğinde program bir komutlar kümesinin belli düzende tekrarlanmasını yada duruma göre belirlidallanmaları sağlayacak özel komutlarda içerebilir ; böylece programı kısaltmak mümkün olur . FORTRAN programlama dili oldukça basittir ve normal matematik diline çok yakındır. FPRTRAN sistemi , FORTRAN dili ve FORTRAN derleyicisinden oluşur .
FORTRAN alfabesi 10 nümerik , 26 alfabetik ve 13 özel karakterden oluşur .

21-Delphi

Hakkında=Delphi bir programlama ortamıdır.Programlama dili olarak pascalın nesne yönelimli(object oriented) uzantısı olan Object pascal dilini kullanmaktadır.Object pascal kolay anlaşılır bir dile, hızlı derleme gücüne ve modüler programlama için gerekli tüm komutlara sahiptir.Object pascal delphinin IDE si ile birlikte daha anlaşılır bir yapıya kavuşturulmuştur.IDE tümleştirilmiş uygulama geliştirme ortamı demektir.
Delphi bir Raddır.Rad (Rapid Application Development) hızlı uygulama geliştirme demektir. Rad sistemli programlama ortamlarında text tabanlı programlama ortamlarına göre program yazmak çok daha kolaydır.Rad ortamında Hazır formlar, bileşenler bulunmaktadır

53-Php


22-Q basic

Hakkında= Microsoft şirketi tarafından geliştirilmiş, Microsoft QuickBASIC isimli yazılımlama dilinin belli özellikleri (örneğin derleyicisi) çıkartılarak sadeleştirilmiş halidir. MS-DOS işletim sisteminin belli sürümlerinin parçası olarak sunulmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere yapısal bir BASIC türevidir.

34-Pialux

35-Libreoffice

36-Vardicad

37-Gimp

39-Cosmowor

40-Floworks

41-Zetacad

42-Java

43-Sta4cad

44-Ms project

45-Primevera

46-Probina

47-Sap 2000

Hakkında
Sap2000 komplike bir yapısal analiz programıdır. Bütün kullanıcıların modelleme konusunda zorluk çeksede fevkalade gerçeğe yakın kesin çözüm yapması ve bütün streslerin gözlenmesi bakımından son derece yararlı bir program... Kardeşi (aynı fırından çıkma) Etabs genelde bina türü yapıların dizaynı için tasarlanmıştır. Etabs de iş bina olduğu için modelleme sap'a göre biraz daha rahattır. Her iki program içinde, geçerli olan bir dip not ise ; bu iki programı kullanan kullanıcıların mühendislik losyonuna çok iyi vakıf olmalarıdır. Çok iyi bir statik, dinamik ve mukavemet bilgisi ister. Mesnet sınır şartları belirlemek, kütle tanımlamak, yük kombinasyonları oluşturmak, sınır şartlarını belirlemek, iç ve dış etkileri tanımlamak, efektif çarpanları doğru girmek v.b. bir çok noktalara hakim olmak zorundasınız, aksi taktirde çözdüm dediğiniz yada modelledim dediğiniz projeler sizi yanlış sonuçlara yönlendirir.

48-X steel

Hakkında
Xsteel, yapısal projelerin ve özellikle çelik konstrüksiyonların projelendirilmesi, detaylandırılması, birleşim noktalarının tasarlandığı ve programın yeni sürümlerinde projeye ilişkin statik hesapların yapıldığı uygulamaya dönük statik, detay ve imalat programıdır.
Xsteel'in nesne yönelimli çalışıyor olması yapı temelini, birleşim tiplerini ve malzemeleri anında üretecek araçları kullanıcıya sağlar, ileri düzeyde modellemede ve çizimde zaman faktörünü en iyi şekilde kullanabilmesine yardımcı olur.
X-steel konstrüksiyondaki jointlerin de kullanılan plaka ,civata ve flanş gibi elemanların da noktasal statik analizini yaparak gerekli malzeme miktarını tespit etmemize olanak sağlar.

49-Etaps

Hakkında
CSI firmasının bina türü sistemleri çözmek için hazırladığı yazılımdır.

50-Safe

Hakkında
Safe, sonlu eleman kabuk ve plak modellerin Dizayn ve boyutlamasını yapar.

51-Vb. Net

Hakkında
Visual Basic .NET, Visual Basic’in kapsamlı yeniden tasarım işleminden geçirilmiş halidir. Visual Basic .NET’i daha sağlam bir yapılandırılmış programlama dili haline getiren pek çok yeni özellik eklenmiştir. En büyük değişiklik, Visual Basic .NET’in artık yönetilen bir dil olmasıdır. Visual Basic .NET artık kendi yerel derleyicisine sahip değildir, ama önceki bölümde açıklanan common language runtime öğesine derlenmektedir. Visual Basic .NET’in, runtime ile çalışabilmesi ve yeni programlama modelini kullanabilmesi için kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Visual Basic .NET, daha yüksek nesne yönelimi düzeyine sahiptir ve önceki sürümlere oranla daha yüksek type safety düzeyi sunmaktadır. Bu değişiklikler sayesinde, Visual Basic 6.0 projelerini .NET Framework sistemine taşırken kodları yeniden yazmak yerine, basit bir bağlantı noktası kullanmak yeterli olacaktır. Yeni özelliklerden bazıları aşağıda sunulmaktadır.

52-Asp.Net

Hakkında
ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir web uygulama gelişimi teknolojisidir. Özdevinimli (dinamik) web sayfaları, web uygulamaları ve XML tabanlı web hizmetleri yaratılmasına olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .Net çatısı'nın (framework) parçası, ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

54-Cygwin

Hakkında
Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan ve tamamen özgür kodlardan oluşan bir UNIX simülatörüdür.

Cygwin programları kurulu bir Windows işletim sisteminde UNIX ve linux programlarının çoğunu çalıştırmak mümkündür. Cygwin'in ana amacı da UNIX, linux, BSD veya benzeri POSIX tabanlı sistemlerde yer alan yazılımların Windows işletim sisteminde çalışmasını sağlamaktır. Tamamen özgür olan Cygwin programları, Red Hat firması çalışanlarının gönüllü katılımları ile sürekli güncellenmektedir.

56-Orcad

Hakkında
OrCAD firmasının 1982 yılında elektronik tasarımcıları için geliştirdiği bir elektronik çizim programıdır.

57-Proteus

Hakkında
Proteus görsel olarak elektronik devrelerin simülasyonunu yapabilen yetenekli bir devre çizimi, simülasyonu, animasyonu ve PCB çizimi programıdır. Klasik workbench'lerden en önemli farkı mikroişlemcilere yüklenen .HEX dosyalarını da çalıştırabilmesidir. Proteus gün geçtikçe genişleyen bir model kütüphanesine sahiptir. Proteus programı sanal bir laboratuvardır. Her türlü elektrik/elektronik devre şemasını Proteus yardımıyla bilgisayar ortamında deneyebilirsiniz. Devredeki elemanların değerlerini değiştirip yeniden çalıştırır ve sonucu gözlemleyebilirsiniz. Bu program, binlerce elektronik eleman içeren devre tasarımlarının üretiminde bile kullanılabilmektedir. Elektriksel hata raporu hazırlayabilmekte, malzeme listesini çok düzenli bir şekilde verebilmektedir.

58-Express PCB

Hakkında
Kolay kullanımlı bir baskı devre programıdır.

59-Multisim

Hakkında
elektrik/elektronik devre simülasyon programıdır.

60-Work Bench

Hakkında
Workbench parametrik CAD sistemlerini bir otomasyon ve performans ile simulasyon teknolojilerini entegre eden bir platformdur.Workbench’in amacı sanal ortamda ürünün verifikasyonunu ve iyileştirmesini sağlamaktır.Simulasyon, 3 boyutlu CAD mantığı ile geometri modelleme ve değiştirme, Sonlu elemanlar modeli oluşturma ve değiştirme, Variasyonel Teknolojiler ile Optimizasyon, Proses integrasyonu yapabilir.

61-Wincircuit

Hakkında
WinCircuit tek veya çift katmanlı olarak baskılı bir devre çizimi gerçekleştiren bir yazılımdır. Başlıca nitelikleri gerçeğe yakın devrenin bir vizyonunu alır, kullanımında tesisatin(projenin) 3D görüş vardır.3D görünüş sayesinde eğlenceli ve kolaylık sağlamaktadır.İngilizce, İspanyolca ya da Fransız dillerini desteklemektedir WinCircuit ücretsiz değerlendirme sürümü mevcuttur

62-MPLAP

Hakkında
MPLAB Microchip'in ürettigi özel bir yazılımdır. Mikro islemci için yazdıgımız assembler kodların dogru çalısıp çalısmadıgını anlamanın iki yolu vardır. Ya bu kodları mikroişlemciye yükleyip gerçek ortamda denemek yada MPLAB gibi yazılımlar ile simüle etmek. Tabii ki netice itibari ile devreyi gerçek ortamda denemek lazım fakat geliştirme aşamasında tekrar işlemciyi programlamak çok can sıkıcı olmaktadır. Birde işlemciniz 16C74-JW tipi ise defalarca UV ışınlar ile EPROM silmek zorunda kalırsınız. işte bütün bunları geçip MPLAB'ı kullanabilirsiniz.: Bu Program ile asmbl dilinde program yazabilir, derleyebilir, deneyebilirsiniz. Asmbl dili ile yazılan programlarınızı derleyip .HEX formatındaki dosyaları yazdırabilirsiniz. Yazdığınız bu programları otomasyon fabrikalarına gonderip çağ açabilecek programlamlarla buluşabilirsiniz. Ayrıca bu program ile bir cok deneme yapabileceğiniz pic writerları da yapabilirsiniz. Asmbly dilinde eğer program yazmak zor diyorsanız, şimdi bu program ile çok daha kolay. Hafızasında binlerce pic'in data verisi ve ayrıca açıklama dosyaları da var. Artık bu kadar ip ucundan sonra birazda siz keşfedin bu programı.
 
Geri
Yukarı