CD Formatları

uydudoktoru

Tanınmış Üye
Yönetici
Yönetici
CD üzerine veri yazmada kullanılan çeşitli formatlar vardır. Bunlardan bazıları çokça kullanılmasına rağmen bazıları çoktan unutulmuş durumdadır. En yaygın kullanılan formatlar CD-DA (ses) ve CD-ROM (bilgisayar verisi)’dur.
Video CD veya VCD ise, video görüntüsünü CD üzerine kaydetmek için kullanılan standart bir dijital formattır. VCD’ler VCD oynatıcıların yanı sıra hem kişisel bilgisayarlarda (PC) hem de DVD oynatıcılarda kullanılabilirler.
VCD standardı 1993 yılında Sony, Philips, Matsushita ve JVC tarafından oluşturulmuştur. VCD görüntü çözünürlüğü NTSC için 352×240 piksel, PAL için ise 352×288 pikseldir. VCD MPEG-1 formatındadır. Ses MPEG Layer 2 (MP2) olarak kodlanmış; video görüntüsü 1150 kb/s, ses ise 224 kb/s çözünürlüktedir. Toplam resim kalitesinin VHS ile kıyaslanabilir düzeyde olması istenilmiştir.
VCD’nin bit oranı yaklaşık olarak bir ses CD’sinin bit oranına eşit olduğu için; standart 74 dakikalık bir CD, 74 dakikalık VCD formatında video alabilir. SVCD ise Süper Video CD kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. DVD ile VCD arasındaki kalite boşluğunu doldurmak amacıyla geliştirilmiştir. SVCD’nin kalitesi MPEG-2 video kullandığı için ve yüksek çözünürlüğünden dolayı VCD’den daha iyidir. Ancak kalite diske yazılan data miktarı ile de orantılıdır. Diske yazılan data ne kadar az olursa kalite de o kadar yüksek olmaktadır. Bir SVCD diskin tam çözünürlük ve kalite altında tipik çalma (oynatma) süresi 35-40 dakikadır. SVCD diskler DVD oynatıcılarda veya CD-ROM veya DVD-ROM’lu kişisel bilgisayarlarda izlenebilir.
Bunların haricinde bazı ülkelerde DVCD ve KVCD formatında CD’lerde kullanılmaktadır
 
Geri
Yukarı