
Cihaz devresinin çalışmasının bir açıklamasıyla başlayalım.
“+” işaretli telden, VD1 diyotu aracılığıyla, direnç R1, kapasitör C2, zener diyot VD3'ten (örneğin KS191) oluşan parametrik (doğrusal) güç dengeleyiciye güç sağlanır.
Neden bir diyot aracılığıyla? Yük doğası gereği darbelidir, diyot, huzursuz bir akü için kontrol devresinden ayırıcı görevi görür.
VD1 diyotundan sonraki noktadan voltajı akü şarj analizörüne (karşılaştırıcıya) alıyoruz.
Karşılaştırıcı aşağıdaki elemanlardan oluşur: R1-R3, R5-R7 dirençleri, kapasitör, entegre dengeleyici TL431, transistör VT1.
Transistör VT1'e dayanarak, stabilizatör VD2 sabit bir voltajı korur; bu transistörün vericisinde voltaj, aküdeki voltajdaki değişiklikle orantılı olarak değişir. Aküdeki voltaj, direnç R1 tarafından belirlenen değerin üzerine çıktığında, transistör VT1 kapanır ve NE555 yongasındaki önceden engellenen bloke osilatörünün kilidini açar.
Engelleme jeneratörü hakkında birkaç söz: Şarjın başlangıcında bir voltaj analizörü tarafından bloke edilir, yani açık transistör VT1, C4 kapasitörüne kısa devre yapar ve jeneratörün çalışması imkansızdır ve çıkış (3) yüksek bir durumdadır.
Ve şimdi kontrol devresinin pulsatör adı verilen kısmının çalışması hakkında.
NE555 yongasına dayanarak, esas olarak C4 kapasitörünün yanı sıra R8-R10 dirençleri ve VD4 kapasitör tarafından ayarlanan bir frekansa sahip bir jeneratör uygulanır.
S1 anahtarı, mikro devrenin 7 numaralı pimini, jeneratörün görev döngüsünü değiştiren R8 direncine veya VD4 diyotuna değiştirebilir. Başka bir deyişle, şarj darbesinin süresini ve deşarj duraklamasını (veya emilim duraklamasını) değiştirir.
Yazar 0,7 Hz'lik bir jeneratör frekansı seçti. Bana göre bu yeterli değil. En az 10 kat daha azına ihtiyacınız var. Bunu yapmak için C4 kapasitörünün 100 μF'ye çıkarılması gerekir.
Mikro devrenin 3. çıkışından, transistör VT4'ün tabanına pozitif kutuplu bir sinyal gelir, onu açar ve akü, şarj cihazının negatif kablosuna bağlanır, akü şarjı başlar. Ayarlanan süre geçtikten sonra kontrol darbesi kaldırılır ve transistör VT4 kapanır. Ancak aynı zamanda transistör VT2 de kapanır ve transistör VT3 açılır ve deşarj direnci Rn'yi bağlar. Pili bu direnç üzerinden boşaltma işlemi başlar. LED HL1 deşarj gerçeğini gösterir.
Direnç R16, transistör VT3 için açma akımının akışını sağlamaya yarar, aksi takdirde açılmayacaktır.
Böylece NE555 yongasının (KR1006VI1) pozitif darbesinin pilin şarj edilmesi için bir zaman aralığı sağladığını, negatif (duraklatma) darbesinin ise pilin deşarjı için bir zaman aralığı sağladığını belirtebiliriz.