RÖLE KONTROL DİYAGRAMI

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Birçok modern elektronik cihaz, ağ düğümleri ve cihazları da dahil olmak üzere diğerlerini değiştiren küçük rölelerle donatılmıştır. Ancak rölelerin kendileri nasıl kontrol edilir - üç şema örneğini kullanarak bunu çözeceğiz. Hepsi oldukça basit - on ayrıntıdan az.
Röle kontrol sürücü devresi
rele-upravlenie-1.png
Özellikler:
Sürücü Gücü - 12V @ 40mA
Röle çıkışı - 230 V'ta 5 A
Giriş Kontrolü - 2-15 VDC LED göstergesi röle durumunu gösterir
PCB boyutları 27 x 70 mm

31520983.jpg
Çeşitli projeler için uygun tek kanallı bir röle sürücüsüdür. Kendisi zayıf akım ve voltaj tarafından kontrol edilen yüksek güçlü tüketicileri değiştirmek için bir rölenin çok basit ve kullanışlı bir etkileşim yolu.
Tek düğmeli röle kontrol devresi
Bu elektrik rölesi kontrol devresi, kapama için tek kontak grubu ile ve kilitlemesiz tek bir düğme ile gerçekleştirilir. Devre şu şekilde çalışır: güç sağlandığında, C1 kondansatörü R1 direnci ve kapalı kontaklar K1.1 üzerinden neredeyse besleme voltajına kadar şarj edilir. S1 düğmesine kapalı kontakları üzerinden, kapalı kontaklar K1.1 ve direnç R1 üzerinden basıldığında, besleme voltajı röle bobinine K1 verilir ve bu da rölenin açılmasına yol açar. Kontak grubu K1.1 anahtarlar ve şimdi röle, direnç R1 ve kapalı kontaklar K1.1 üzerinden beslenir. Anahtarlama sırasında röle kontaklarının uçuşu sırasında, bobine C1 kapasitörünün birikmiş yükü ile güç verilir.
rele-upravlenie-1.jpg
Röle kontakları kapatıldıktan sonra, C1 kondansatörü direnç R2 üzerinden boşaltılır. S1 düğmesine bir sonraki basışınızda, röle bobini üzerindeki voltajın düştüğü ve kontakları açıldığı için kapasitör C1 şarj edilir. Devre orijinal durumuna geri döner. R1 ve C1 elemanları, çoğu elektromanyetik röle tipini çalıştırmak için yeterli olan 150 milisaniyelik bir zaman sabitine sahip bir devre oluşturur.
Lütfen R1 direncinin akım sınırlama olduğunu ve her röle için ayrı ayrı seçilmesi gerektiğini unutmayın.
Tek düğmeli röle devresi
Bu devre, bir kilitleme düğmesine benzer. Tüm tasarım çok basittir ve rölenin kendisinde ve bir transistörde uygulanır. Düğmeye ilk kez basıldığında transistör bir kondansatör deşarj akımı ile açılır, röle kapanır ve transistörün temel devresi boyunca kendi kontaklarıyla bloke edilir. Aynı zamanda, kondansatörün güç kaynağından bağlantısı kesilir ve düğme serbest bırakılırsa, diyot ve direnç yoluyla hızla boşalır. Şimdi düğmeye ikinci kez basarsanız, transistör kilitlenecek ve röleyi kapatacaktır. Doğal olarak, rölenin ikinci bir çift kontağı olmalıdır.
rele-upravlenie-2.jpg
Doğru, şebeke gücünün bu şekilde açılmasını kontrol etmek gerekirse, o zaman sorun, başlangıçta devrenin enerjisinin kesilmesi şeklinde ortaya çıkar. TV'lerde, uzaktan kumandadan veya ATX kasalı bilgisayarlarda açıldığında, bu, güç kablosu bağlandığında böyle bir devrenin hemen güç alması ve ana gücü daha sonra açacağımız gerçeğiyle çözülür.
 
Bu devreyi kurdum fakat bi yerde bi sıkıntı var anlam veremedim. Elimde 558 olmadığı için yerine 557 ve pnp farklı tipte transiatörler kullandım fakat sistem çalışmıyor. 12Volt enerji girişi sağlıyorum 3 adet led aktif bir şekilde yanıyor birtane led yanmıyor. voltajı yükseltiyorum 16Volt civarlarında role nin biri çekmeye başlıyor ve bütün roleleri aktif etmek istediğimde 30volt veriyorum ki ancak bütün roleleri aktif oluyor iken hala bir tane led yanmıyor. Bu sistem tam olarak nasıl çalışıyor biri beni aydınlatabilir mi sonuç itibariyle lay dosyasını direkt olarak kurdum fakat sorun nerde bulamadım.
 
Screenshot_2023-08-17-01-41-55-329_com.android.chrome-edit.jpg
Sanırım buradaki bağlantıda hata var artık gözlerim yoruldu kontrol eder misiniz ben mi yanlış görüyorum 4 saat buna uğraştım valla basit ama beni yıprattı
 
Devredeki sorunu hallettim fakat sormak istediğim birşey var ki bu devrenin mantığını anlayamadım. Tekli klemens üzerinden devreye 12volt besleme gerilimi sağlıyorum ledler aktif olarak yanıyor. Voltaj girişini 16volt ama getirdiğinde role 1 tetiklenir ve voltajı arttırmaya devam ettiğimde diğer roleler aktif oluyor. Normalde voltaj artarken ledler role aktif olduğu zaman yanması gerekmiyor mu ve in yazan giriş klemens lerine voltaj girişimi mi olacak. Bu devrenin çalışma mantığı nedir.
 
1692356788047.png
bacak yapılarına dikkat ediniz transistör tetik almadığı sürece devreye geçmez voltaj artırmanız ile olmaz.
 
BC516 PNP transistör kullandım bacak ve pinleri aynı. Ama besleme olarak 12v veriyorum VCC - GND üzerinden ledler direk yanıyor voltaj arttırmaya devam ediyorum roleler tek tek çekiliyor.
 
BC516 darlington transistördür , doğal olarak BC557, BC558 gibi transistörlerin muadili değildir.
 
Geri
Yukarı