Yedi transistörlü FM stereo radyo alıcısının devre şeması

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör

Şematik diyagram​

Elverişsiz alım koşullarında anten uzunluğu 1...2 m'ye kadar artırılabilir. Yayınları dinlemek için ses bobini direnci 40...100 0 m DC olan stereo telefonlar kullanılabilir.

L1C1 devresi tarafından seçilen ve VHF aralığının (69,5 MHz) ortalama frekansına ayarlanan giriş sinyali, transistör VT1 üzerindeki aperiyodik bir amplifikatör tarafından yükseltilir ve kapasitör C5 aracılığıyla transistörler VT2, VT3 üzerindeki dedektörün girişine beslenir.
1743146586713.png
şema 1. Yedi transistörlü FM stereo radyo alıcısının devre şeması.

Ses kontrol R6'dan gelen ve C10 kondansatörü aracılığıyla dedektör tarafından seçilen karmaşık stereo sinyal (CSS), VT4, VT5 transistörleri üzerindeki CSS amplifikatörünün girişine beslenir.

KSS'nin alt taşıyıcı frekansı, 31,25 kHz frekansına ayarlanan L6C11 devresi tarafından geri yüklenir. KSS yükselteci, R9, R10 dirençleri ve C12 kondansatörü üzerinden doğru akım üzerinde derin negatif geri besleme ile kaplanmıştır.

Bu bağlantı sayesinde KSS amplifikatörün ve ona galvanik olarak bağlı olan sonraki kaskadların DC çalışma modu otomatik olarak ayarlanır. Amplifikatörün çıkışından KSS beslenir. germanyum diyotlar VD1 ve VD2 üzerine monte edilmiş polar dedektörün girişi.

Polar dedektör KSS tarafından algılanan alt taşıyıcı frekansı, C 13 ve C14 kapasitörleri tarafından filtrelenir. VT6 ve VT7 transistörlerindeki emitör izleyicileri, polar dedektörün yüksek çıkış direncini stereofonların düşük direnç direnciyle eşleştirir.

VT6 ve VT7 transistörlerinin taban akımları polar dedektör diyotlarından akar ve bunun sonucunda üzerlerinde küçük bir önyargı gerilimi ortaya çıkar. Polar dedektörün bu çalışma şekli, algılama sırasında doğrusal olmayan bozulmaları azaltmayı ve ayrıca monofonik yayınlar alındığında polar dedektör devresinden "mono-stereo" anahtarını hariç tutmayı sağlar. VT1 transistörünün fonksiyonları GT311 serisindeki herhangi bir transistör tarafından gerçekleştirilebilir.

Ayrıntılar ve kurulum​

KT315A transistörleri, OB'ye göre en az 200 MHz'lik devreye bağlandığında, üretim kesme frekansına sahip herhangi bir düşük güçlü yüksek frekanslı silikon transistörle değiştirilebilir.

Böyle bir değişimde R3 direncinin seçilmesi gerekebilir. Bunun için yerine 4,7 kOhm dirençli değişken bir direnç lehimlenir ve L5 bobin trimeri, çerçevenin uzunluğunun 1/3'üne kadar sokulacak şekilde ayarlanır. Değişken direncin direnci değiştirilerek jeneratörün çalışma modu, jeneratörün arıza durumuna yakın bir değere ayarlanır.

Stereo telefonlarda bu durum yüksek bir sese sebep olur. Daha sonra değişken direncin yerine benzer değerde sabit bir direnç takılır.

VT4 - VT7 transistörleri herhangi bir düşük güçlü silikon transistörle değiştirilebilir. İlgili yapının, statik akım transfer katsayısı en az 60 olan.

VT6 ve VT7 transistörleri için bu parametrenin yayılımı %30’u geçmemelidir. L1, L3 ve L5 bobinleri sırasıyla 12 mm uzunluğunda ve 2,8 mm çapında 600NN ferritten yapılmış çubuklara sarılmış 7, 5 ve 7 tur PEW-2 0.62 tel içerir. L1 ve L5 bobinlerinin sarım aralığı 1,5 mm, L3 bobinlerinin ise 2 mm’dir. L2 bobini, R2 direncinin gövdesine sarılmış 15 tur PELSHO 0.1 telinden oluşur.

L4 Bobini, çapı 4 mm ve uzunluğu 10 mm olan pirinç (veya alüminyum) bir çubuk üzerine sarılmış 8 tur PEW-2 0.62 telden oluşur. Sarma işlemine başlamadan önce çubuğun iki kat yazı kağıdına sarılması gerekmektedir. Sarma aralığı - 1 mm.

L6 bobini, 400NN veya 600NN ferritten yapılmış, 60...120 mm uzunluğunda yuvarlak (çapı 8 mm) veya dikdörtgen (20 x 3 mm) bir çubuk parçası üzerine yerleştirilmiş hareketli bir karton çerçeve üzerine sarılır. Sargısı, 25 mm uzunluğundaki bir çerçeveye eşit olarak dağıtılmış 130...150 tur PEV-2 0.18 telden oluşmalıdır.
 
Geri
Yukarı