Zener diyot test devre şeması

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Zener diyodu test etmek için zener geriliminden yaklaşık 10V daha yüksek bir güç kaynağına ihtiyacımız var. Zenere 1k – 4k7 arası bir direnç bağlayın ve diyot üzerindeki gerilimi ölçün. Eğer 1V’dan daha az bir gerilim ölçerseniz , zeneri ters çevirin. İki yönde de düşük veya yüksek gerilim okursanız ; zener bozulmuş demektir.

Aşağıdaki elektronik devre bir zener diyot test devresidir. Bu devre ile 56V’a kadar zener diyot test edebilirsiniz.

zener_test_devresi.png
Zener diyot test devre şeması
 

Zener diyot test cihazı​


2015-01-08 Zener Test.jpg

Bu devre ile 56V'a kadar zener diyotlar test edilebilir. Test edilecek zener diyot gösterildiği gibi bağlanır ve iki ucuna da bir voltmetre bağlanarak zener voltajı ölçülebilir.
 
zener-diode-meter-schematic.png

Zener Diode Meter 1V to 50V

ZENER DIODES DIFFERENT TYPES OF ENCAPSULATED AND POWER BASIS.

D and all who walk with electronics is known that the task of finding out the characteristics of certain components is at best boring, with the zener diodes happens that the quantity of values is very large and to find their Vz we have to spend some time looking a component that most of the time is very small, needing the help of the magnifying glass and learned patience and the marks of the body of the component, if not the Vz value printed on the body we can see its features and at the end as it passes almost always not the courage it takes.

Checking the status of the zener diode is usually done with a normal multimeter scale to measure diodes, this test gives us a precise idea of the state of the component, but does not give us the value Vz the zener, the zener diode tester is truly practical when we want to find out quickly the value of the zener Vz measured.
zener tester

PHOTO MOUNTED CIRCUIT BOARD FOR A PROTOTYPE

FEATURES

Mounting plate prototypes.

Supply without batteries, 230V .

Read value Digital Vz

Zener diode tester 1V to 50V

Two scales 5mA and 15mA test


ZENER TEST

As can be seen the circuit is simple, starting with a transformer with two secondary 24V are rectified and filtered to obtain a voltage of approximately 80V, followed by a voltage regulator circuit formed by (R1, R2, D1, D2 and Q1) which reduces the voltage to about 52V to avoid spending the maximum voltage limit LM317AHV integrated controller.

The LM317AHV is a high voltage version LM317T can reach a maximum of 57V. The 37V LM317T can only reach a maximum at this point where we can not confuse the component otherwise it may not last long circuit.

The setup is mounted on LM317AHV constant current generator has been added to a switch circuit (S2) in series with resistor (R4) to choose two test scales (5mA and 15mA) as power zener diode to be tested.

As usual in practical circuit design and all that really can be easily assembled with standard components, and if it can be recovered from all types of devices to reduce as far as possible the cost and environmental degradation.

The recovery of electronic components is not difficult but it is a bit laborious, but nevertheless is quite rewarding and the way we learn many things from the apparatus for which they try to recover the components.

PHOTOS OF AMENDMENTS TO SWITCHED ADAPTOR 12V, 9V FOR FEEDING THE DIGITAL PANEL METER

I have changed the voltage from 12V to 9V to power the panel meter with a small supply 0.2 A adapter-switched and it really is very easy, only needs to modify the value of the voltage divider circuit TL431 pre regulator.

resistance to replace is the one directly connected output + terminal and the source of the TL431 RFE I have put 100K LIN because the resistance to calculate the new value out 9V rare and in this way is only fair and ready.
 

Zener diode tester​

1644222069606.png
1644222087855.png

Parts List​

  • R1 33K ohm
  • R2 1K ohm
  • R3 47K ohm
  • R18 39 ohm
  • R19 150 ohm
  • C1 0.01uF Monolithic Ceramic
  • C2 0.1uF Monolithic Ceramic
  • C3 1uF 63V Electrolytic
  • C4 100uF 16V Electrolytic
  • L1 10mH Inductor
  • D1 1N4148 diode
  • Q1 BD679 NPN Darlington transistor
  • IC1 NE555 timer ic
  • IC5 LM1117-ADJ regulator
  • U$2 DC POWER JACK 2.1MM BARREL-TYPE PCB MOUNT
  • 6mmx6mmx17mm Tactile switch
  • 3.5mm mono panel socket and plug
 

Eklentiler

Zener diyot test cihazı​

Her elektronik teknisyeni bazen soyulmuş zener diyotlar veya işaretleri silinmiş zener diyotlar arasından doğru ve doğru olanı bulmanın ne kadar önemli olduğunu bilir. Zener diyot test cihazına nadiren ihtiyaç duyulsa da elektronik köşenizde bulunması arzu edilir.
İşte otomatik güç kaynağına sahip ve 200VDC aralığında herhangi bir dijital multimetre için adaptör olarak kullanılabilen zener diyotları test etmek için çok basit ve ucuz bir cihaz. Bu zener test cihazı , güç kaynağı için yalnızca bir 1,5V alkalin pilin yeterli
olmasıyla karakterize edilir ; güç kaynağı yalnızca zener diyot test edilirken düğme anahtarıyla etkinleştirildiğinden uzun süre dayanabilir. Bu çok önemlidir çünkü çoğu zener diyot test cihazı 9V pil kullanır veya güç kaynağı için özel bir doğrultucu kullanılır, bu da kolay ve hızlı kullanımı önemli ölçüde etkiler. Transformatör konusunda tecrübesi olmayan pek çok elektronikçinin vazgeçtiği ana unsur küçük toruslu transformatördür. Ancak resimde verilen sarım yönlerine uyulursa 2N2222'li osilatör ilkinden itibaren çalışacaktır. Simidin boyutu kritik değildir.
1724337698221.png

1724337719813.png
16x6x5 mm'lik küçük bir bobin çekirdeği kullanıldı. Yaklaşık 40 VAC voltaj sağlayan ikincilde 150 tur sarılır. Zener diyotlarını 40V'un üzerinde ölçmeniz gerekiyorsa, ikincilde 200 tur sarılabilir. Zener test cihazının temel versiyonu EM31 multimer için bir adaptör olarak yapılmıştır, böylece baskılı devre kartı biraz daha büyük olur. Bu adaptörün çeşitli multimetre türlerinde kullanılması amaçlanıyorsa, esnek konektörlere sahip evrensel bir adaptör olarak yapılabilir.
 
Cihaz, 2.2V ila 100V civarındaki çok düşük değerlerdeki tüm yaygın türleri ölçebilir. 400mW ve 1W zener diyotları için uygundur, ancak aynı zamanda 3W zener diyotları için de oldukça doğru ölçümler güvencesi vardır.
1724337991278.png

Zener Test Cihazı aynı zamanda geçici değişim engelleme (TVS diyotları gibi diğer diyot türlerinin yanı sıra 100 V'un altında PIV (tepe ters voltajı) değerlerine sahip standart ve Schottky diyotların arıza voltajını da ölçebilir. Standart bir diyot test cihazında olduğu gibi, ayrıca genellikle 0.2-0.8 V aralığında olan ileri izlemeyi de ölçebilirsiniz.

1724338001503.png
 

Zener Diyot Test Cihazı​

1737957777446.png
Zener diyotlar, şüphesiz faydalı bileşenler olmalarına rağmen, bazen çalışması biraz zahmetli olabilir. Çeşitli arıza voltajlarında gelirler ve genellikle belirli bir devrede çalışmak için belirli bir voltaja ihtiyacınız olacaktır. Ve bir zenerin arıza voltajını sadece bakarak belirlemek genellikle kolay değildir. Sadece diyotlardaki işaretler küçük ve başlangıçta zar zor okunabilir olmakla kalmaz, aynı zamanda oldukça kolay aşınabilirler. Ve işaretleri okuyabilseniz bile, bu genellikle gerçek arıza voltajı değil, genellikle yalnızca cihazın veri sayfasındaki bir tabloya bakarak voltaja dönüştürülebilen bir dizi farklı üreticiye özgü koddan biridir.

Ve teoride zor olmasa da arıza voltajını ölçmek, bir direnç veya kapasitörü ölçmek kadar basit değildir. Multimetreler genellikle özel bir zener test aralığına sahip değildir ("diyot testi" işlevi, şanslıysanız yaklaşık 3V'a kadar zenerler için işe yarayabilir), bu nedenle diyotu akım sınırlayıcı dirençli bir güç kaynağına bağlamak ve voltaj düşüşünü bir multimetre ile ölçmek gerekir, ki bu oldukça uğraştırıcıdır. Dahası, bu yöntem, arıza voltajı kaynağın maksimum çıkışından daha düşük olan zenerleri test etmekle sınırlıdır, bu da genellikle tezgah güç kaynaklarının çoğu için sadece 30V veya daha azdır.

Bu nedenle zener diyotlar için özel bir test cihazı yapmaya karar verdim. Tasarım, ebay'de yalnızca birkaç dolara LED panel metre modüllerinin bulunmasından esinlendi. Bir süre önce aklımda belirli bir uygulama olmadan bunlardan birkaç tane satın almıştım. Satın aldıklarım (ve satışa en kolay sunulanlar) 0-30VDC olarak derecelendirilmiştir. Ancak, bu modüllerdeki aralığı değiştirmenin nispeten kolay olduğunu keşfettim. "S1" işaretli pedleri kısa devre yapmak ölçekleme değerini 4 katına çıkarır. Daha sonra doğru kalibrasyonu sağlamak için giriş voltaj bölücüsünün (R15) üst kolunu değiştirmek basit bir meseledir. Benim durumumda, R15'i 120k'dan 510k'ya değiştirmek zorunda kaldım. Bu daha sonra 120VDC'lik nominal tam ölçek verir. Modül aslında 3 haneyi en iyi şekilde kullanmak için otomatik aralık belirleyecek, ancak değişiklikten sonra çözünürlük 150mV civarında oldukça kaba olacak, bu nedenle son hane 10V'un altındaki voltajlar için pek anlamlı olmayacak.
1737957842107.png

1737957852762.png

Uygun bir görüntüleme aygıtı bulduktan sonra, diyotları test etmek için orta derecede yüksek voltaj kaynağı sağlamak gerekiyordu. Bu amaçla, 9V'luk bir pilin voltajını yaklaşık 70-80V'a çıkarabilen tek transistörlü kendi kendine salınımlı bir yükseltici dönüştürücü inşa ettim. Devre oldukça kayıplıdır ve bu nedenle sabit bir voltajdan ziyade sabit güç çıkışına yaklaşacaktır. Önyargı dirençleri, 9V'da yaklaşık 55mA veya yaklaşık 0,5W'lık bir akım tüketimi (yüksüz) sağlamak üzere seçildi. Devre kayıpları ve bir testin kısa süresi hesaba katıldığında, bu, 0,4W'lık zener diyotları aşırı yüklemeden test etmek için yaklaşık olarak doğrudur.

1737957904182.png
Test cihazının devre şeması yukarıda gösterilmiştir, eğer kendiniz bir tane yapmayı denemek isterseniz. Bileşenlerin çoğu çok kritik değildir, ancak T1 için ne kullandığınıza bağlı olarak bazı deneyler gerekebilir. Hurda kutusundan aldığım toroidal ferrit çekirdeği yaklaşık 14 mm OD x 8 mm ID x 5 mm yüksekliğinde kullandım. Birincil, 0,25 mm emaye bakır telin 30 turuydu ve geri besleme sargısı da aynı şekilde 10 turdu. R3 ve/veya R1, yaklaşık 40-70 mA'lik bir yüksüz akım tüketimi sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Devre salınım yapmıyorsa (C2'deki voltajın 9 V'u geçmemesiyle gösterilir), sargılardan birine bağlantıyı ters çevirin ve R3'ü azaltmayı deneyin.

Q1, voltaj derecesi (Vceo) maksimum çıkış voltajından büyük olduğu sürece herhangi bir küçük-orta güç NPN transistörü olabilir. BD139 ve BC639'un her ikisi de 80V'luk bir dereceye sahiptir ve bu uygun olmalıdır. D1, yine çıkış voltajından daha yüksek bir voltaj derecesine sahip herhangi bir hızlı toparlanma diyotu olabilir. ZD1, çıkış voltajını sınırlamak için kullanılır. Aslında onu ünitemde atladım, ancak güvenilirlik için muhtemelen dahil edilmelidir. Alternatif olarak, voltaj derecesi (diğer bileşenlerin derecelerine gereken dikkat gösterilerek) daha yüksek voltajlı zenerlerin test edilmesini sağlamak için artırılabilir. R2, daha düşük voltajlı zenerleri (akü voltajından daha düşük) test ederken akımı sınırlamak için kullanılır.

Son bir not - çıkış terminalleri boştayken küçük bir şok verecek kadar voltaj sağlayabilir, ancak tehlike yaratacak kadar akım yoktur. Test için bileşenleri bağlarken dikkatli olun.
 
1737961564108.png
Diyot Zener Test Cihazı Devre Şeması Devre, 6V DC kadar düşük bir voltajla çalışması ve 8 mA'den az elektrik akımı tüketmesi gibi temel bir avantaja sahiptir. Bu diyot zener test cihazı 9V pil kutusuna takılabilir. Kutunun 1/3'ü dört adet 1,5V pil için kullanılabilir ve kalan 1/3'ü bu devreyi barındırmak için yeterlidir. Bu devrede, 230V AC birincil ila ikincil 9-0-9V, 500mA ikincil olan yaygın olarak bulunan bir merkez musluk transformatörü, 230V AC terminalleri arasında daha yüksek AC voltajı elde etmek için ters yönde kullanılır. Transistör T1 (BC547), transformatörün 230V AC terminalleri arasında gerekli AC voltajını elde etmek için bir osilatör ve sürücü olarak yapılandırılmıştır. Bu AC voltajı, diyot D1 ve filtre kapasitörü C2 tarafından DC'ye dönüştürülür ve zener diyotlarını test etmek için kullanılır. R3, seri akım sınırlayıcı direnç olarak kullanılır.
 

Zener Diyot için Gerilim Derecelendirme Test Cihazı​

Devre, zener diyotların voltaj değerini test etmek ve ölçmek için oluşturulmuştur. 50 VDC'ye kadar bir zener diyotun voltaj değerini test edebilmek için, yüksek voltaj üretmek için küçük bir transformatör ve tek bir 555 zamanlayıcı IC'si gerekecektir.
1737961651170.png
Zener diyotların gerilim değerini test etmek ve ölçmek için devre oluşturulmuştur.

  • 555 Zamanlayıcı – çoklu titreşim ve zamanlamayı içeren çeşitli uygulama karışımlarında kullanılan 8 pimli elektronik bir cihaz
  • Zener Diyot – normal bir diyot gibi sadece bir veya ileri yönde akım akışına izin veren, ancak voltaj arıza voltajının belirli bir değerinin üzerinde veya daha büyükse ters yönde de akım akışına izin veren özel bir diyot türüdür
  • LT700 – 1 kHz frekansında minyatür bir ses transformatörü
  • 1N4004 – 50 Volt'tan 1000 Volt'a kadar ters voltaj ve 1,0 Amper ileri akıma sahip genel amaçlı plastik bir doğrultucu
Zener diyotunun voltaj değerini 50 VDC'ye kadar test edebilmek için, yüksek voltaj üretmek için küçük bir transformatör ve tek bir 555 zamanlayıcı IC'si gerekir. Bu durumda, 555 zamanlayıcı, bir osilatör olarak çalıştığı veya serbest çalışan bir modda çalıştığı ve böylece kare dalgalar ürettiği kararsız modda çalışır. Küçük ses transformatörü, pin 3'teki çıkış tarafından sürülür. Bu transformatör, yaklaşık 0,02 kg ağırlığında ve 16 X 16 X 20 mm boyutlarında olabilen LT700 tipindedir. İkincil bobinde 8 ohm empedans derecelendirilirken, birincil sargıda 1K ohm empedans merkeze alınır. Transformatör ters yönde çalıştığı için boştaki voltaj yaklaşık 120 VDC'dir. 1N4004 diyot boştaki voltajı düzeltirken, 2,2 uF kapasitör onu 150 VDC oranına ulaşması için düzleştirir. 1N4004 yüksek ileri akım dalgalanma kapasitesi, garantili yüksek sıcaklıkta lehimleme ve düşük ileri voltaj düşüşü veya ters kaçak sağlar.

Zener diyot testi sırasında DC voltajına ayarlanmış bir multimetre kullanılır. Zener diyot, yük akımı anahtarı yardımıyla 1 mA veya 2 mA DC'de test edilebilir. Bu değerler doğrultulmuş DC yüküdür. Düzgün çalışan bir zener diyot, multimetrede iyi bir okuma gösterecektir.

Bu devre, zener diyotlarının test edilmesinde doğrudan bir kullanıma sahip olacaktır. Zener diyotları normalde bir elektrik devresi boyunca voltajı düzenlemek için kullanılır. 555 zamanlayıcı kararsız modda çalışırken, darbe konum modülasyonunda, güvenlik alarmlarında, ton üretiminde, mantık saatlerinde, darbe üretiminde, lamba flaşörlerinde ve ışık yayan diyotta kullanılabilir.
 

Zener diyot test cihazı​

Zener diyotlarını test etmek için kullanılabilecek çok basit bir devre burada. IC1 NE555, kararsız bir multivibratör olarak kablolanmıştır ve IC'nin çıkışı, T1 transformatörü kullanılarak yüksek voltajlı bir AC'ye yükseltilir. Boş AC voltajı yaklaşık 120V olacaktır. AC voltajı, D1 diyotu tarafından doğrultulur ve C3 kondansatörü tarafından filtrelenir. Bu voltaj, sırasıyla 1mA veya 2mA'da diyotu test etmek için S2 anahtarıyla seçilebilen akım sınırlayıcı dirençler R2 veya R3 aracılığıyla Zener diyotuna uygulanır. DC voltaj modundaki dijital multimetre, test edilen Zener diyotuna bağlanır. Zener diyotu iyi bir diyottur; ölçüm cihazı, üretici tarafından belirtilen doğru Zener voltajını gösterecektir.

Parça listesiyle devre şeması
1737961720152.png
Notlar

  • Devre Vero board üzerine monte edilebilir.
  • Devreye güç vermek için 9V PP3 pil kullanın.
  • C3 kondansatörünün değeri en az 150V olmalıdır.
  • IC1'i monte etmek için bir tutucu kullanın.
  • T1, ters bağlanmış 110V primer, 9V sekonder bir step down trafo olabilir.
 
Sayfanın en başındaki ilk devreyi test ettim ve başarılı sonuç aldım.
Bu devreye joule thief (jül hırsızı) denir.
Gerek bu devrenin gerekse bir sonraki NE555'li devrenin bir sorunu var.
Şayet bu devreyi yapıp zener diyodunu direkt bağlarsanız, zeneri patlatabiliyorsunuz.
Bunun önüne geçmek için, çıkışta zenere paralel gösterilen kondansatörü devreye sokup çıkaran bir buton eklenmesi zorunludur.
Çünkü çıkış boştayken bu kondansatörde zenere zarar verecek kadar büyük bir yük oluşmaktadır.
Bunun önüne geçmek için, kondansatörün zener bağlandıktan sonra devreye sokulması gerekiyor.
Kondansatör devreye bağlanmazsa ne olur?
Zener diyodunun kırılması için gerekli güç şartları oluşamaz ve doğru bir ölçüm yapılamaz. Bu nedenle kondansatör kullanmak şarttır.

Zener diyot tester yapmanın en büyük sorunu, voltaj aralığının geniş olması gerekliliğidir.
Böyle geniş bir bölgede çalışmak için, akımı sınırlandırmak zorundasınız.
Akımın sınırlandırılması ise, bu geniş aralıktaki bazı zener guruplarında yanlış sonuç çıkmasına neden olabilir.
Dolayısıyla, her zener için uygun voltaj aralığı ve Imax ayarlamak gereklidir.
İşte bu yüzden çıkışa kondansatör uygulanmakta fakat, bu kondansatör, zayıf bir zenere aniden bağlandığında zenerin patlamasına neden olmaktadır.


Siz de zener test cihazı geliştirecekseniz, bu unsurlara dikkat etmelisiniz.

İyi çalışmalar.
 

Ben bu devreyi kullanıyorum gayet başarılı bir devre olup aynı zamanda panel ledleri içinde kullanıyorum. Bu devreyi de kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Her ne kadar da akımı düşürülse de çarpılmaya neden olmaktadır. Çıkışta yaklaşık olarak 200v civarında bir voltaj bulunmaktadır.
 
Geri
Yukarı