Korumalı şarj cihazı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1746713973831.png
Prensip olarak, hem tek sargılı hem de orta noktalı sargılı, boştaki voltajı 16-22 volt aralığında olan uygun akıma sahip herhangi bir güç trafosunu kullanmak oldukça mümkündür - şarj cihazının sadece doğrultucu kısmı değişecektir.
Örneğin, güç trafosu olarak merkez noktalı sekonder sargısı olan bir trafo kullanılıyorsa, o zaman doğrultucu diyotlar çıkarıldığında güç bölümü devresi aşağıdaki gibi görünecektir.
1746714040438.png
Aslında bu devrenin gücü, içinde kullanılan güç trafosu ve doğrultucu diyot ve tristörler tarafından sınırlanmaktadır.
Akü çıkışa bağlanmadığında veya yanlış polaritede bağlandığında devrenin kendisi çalışmaz. Bu durumda çıkış terminallerini kısa devre yapsanız bile çıkışta hiçbir şey olmayacaktır.
Mevcut güç kaynağına bir ampermetre (şöntlü miliammetre) takıldı, bir şarj akımı (voltajı) regülatörü takıldı ve cihazın şebekeye bağlandığını gösteren bir LED (yeşil) daha takıldı. Mevcut LED (kırmızı) Akü bağlantısının doğru polaritesini belirtmek için kullanıldı.
Ampermetre şöntü, çapı 2 mm olan örme demir telden yapılmıştır. Uzunluğu, 10 amperlik akımda miliampermetre ibresinin maksimum sapmasına göre deneysel olarak seçildi. Burada uygun yapıdaki herhangi bir düşük güçlü transistörü kullanabilirsiniz, tıpkı KT815G'de olduğu gibi - orta (yüksek) güçteki herhangi bir transistörü.
1746714154955.png
 

Eklentiler

Geri
Yukarı