MOS-FET Transistör Test Cihazı Yapımı kolay olan bu proje, terminalleri arasında "kısa devre" olmadığı sürece durumlarının belirlenmesinin oldukça zor olduğu MOSFET'lerin (tip IRF630; PH6N60; vb.) durumunu kontrol etmenize olanak tanır; bu durumda multimetre veya test cihazıyla durumu belirlemek çok kolaydır. Devre o kadar basit ki, yaklaşık 10 dakikada bir devre tahtası üzerinde monte edilebilir; Mevcut bileşenlerle.
MosFet test cihazı nasıl çalışır?
Diyagramdaki iki sol kapının oluşturduğu ve salınım frekansı R1 ve C1 değerleriyle belirlenen (bu durumda klasik ve benim için can sıkıcı titreşimi önlemek için 140 Hertz'e yakın bir frekans) bir astabil osilatörden oluşur. Eğer meslektaşınız frekansı düşürmek isterse (örneğin "flaş" için) bunu kararsız osilatörler için formülü kullanarak yapabilir:
f = 1 / (0,7 * R1 * C1) [Hz]
Burada R1 [ohm] ve C1 [Farad]; ve R1=100K ve C1=4.7uF değerleri ile flaş etkisi Hertz'e yakın bir frekansta elde edilir.
Not: Birçok durumda bu kondansatörün ilk şarj akımına benzer şekilde oluşan "yüksek kaçak akımlar" nedeniyle C1'in 10uF'den büyük olmaması gerekir. (Kondansatör kısa devre gibi davranacak ve asla şarj olmayacaktır!).
Paralel çiftler halindeki aşağıdaki invertörler (Tamponlar), LED'lere gerekli uyarma akımını vererek ve her yarım salınım periyodunda transistörden (drenaj kaynağı) geçen akımın yönünü tersine çevirerek doğru çalışmayı sağlar ve yalnızca kapıdaki uyarma "düğme etkinleştirildi" ile uygun olduğunda ve transistör iyi durumda olduğunda, ilgili LED yanarak polaritesini (Kanal N veya Kanal P) gösterir.
Devre şeması

Bileşenlerin listesi
C1 - Kondansatör 4.7uF * (Minimum 16Volt)
R1 - Direnç 2200ohm 1/4W
R2 - Direnç 10Kohm 1/4W
R3 - Direnç 680ohm 1/4W
R4 - Direnç 100 Kohm 1/4W
IC - Entegre devre CMOS CD4049
D1 - Kırmızı LED D2 - Yeşil LED (veya seçtiğiniz renkler ve boyutlar veya düzenleme)
Basmalı düğme : NA (Normal Açık)
9Volt Pil; transistör, konnektör vb. için soket
Nasıl kullanılır:
MOS-FET transistörün D, G ve S terminallerinin test cihazının ilgili terminallerine doğru şekilde bağlanması ve aşağıdakilerin (şemaya göre) doğrulanmasından oluşur :
I) İYİ DURUMDA TRANSİSTÖR:
a) "Dahili kaynak-drenaj diyotlu transistör". Butona basmadan önce "yeşil LED" (dahili diyotun varlığından dolayı) yanıyorsa ve "bastıktan" sonra "Kırmızı LED" (N-Kanal) eşlik ediyorsa, bu "N-Kanal" transistörünün ve ona karşılık gelen kaynak-drenaj diyotunun İYİ DURUMDA olduğu anlamına gelir. "Tersi" durum, dahili diyotlu (SD) bir "P-kanal" transistörün İYİ olduğu anlamına gelir.
b) Transistörün kaynak ve drenaj arasında diyot yoksa, "N-kanal" ise ve İYİ DURUMDA ise, düğmeye basıldığında yalnızca "Kırmızı LED" yanacaktır; Aynı koşullar altında bir "P-kanal" transistörü için bunun tersi (yeşil LED yalnızca düğme etkinleştirildiğinde yanar) doğru olacaktır.
II) KISA DEVRE TRANSİSTÖRÜ (kötü): Transistör KISA DEVRE ise, düğmeye basmaya gerek kalmadan her iki LED de "yanar". (Bunu test cihazının buzzer'ı veya süreklilik test cihazı ile belirlemek daha hızlı ve pratiktir!).
III) AÇIK TRANSİSTÖR (kötü): Hem basmalı buton aktifken hem de aktifleştirilmeden AÇIK transistör durumunda "her iki" diyot da "kapalı" kalır. (Bu durumda test cihazının D ve S terminalleri arasında hafif bir kısa devre yapmak ve "her iki LED yandığında" transistörün ölçülen durumundan emin olmak tavsiye edilir).