
Potansiyometre R2 istenilen radyo istasyonuna ayarlamayı sağlar; Varikap üzerindeki voltajı değiştirir. 50-100 kOhm değerinde olan herhangi birini alabilirsiniz. Potansiyometre R6 ses seviyesini düzenler; 470 Ohm – 1 kOhm arası herhangi bir direnç yeterli olacaktır. Transistör T1 düşük güçlü bir NPN yapısıdır; KT315, BC547, 2N3904 ve benzeri uygundur. Bunların farklı pin çıkışlarına sahip olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir; makaledeki kart KT315 için tasarlanmıştır. Varicap KV109 herhangi bir harfle, ben KV109B kullandım.
- Bobin L1: 0,5 mm çapında 8 tur tel.
- Bobin L2: 0,5 mm çapında 13 tur tel.
Bobinler, 3 mm çapındaki bir mandrel üzerine, tur tur, emaye bakır tel ile sarılır. Bunu belirli bir çaptaki bir matkap üzerine sarmak en uygunudur, bizim durumumuzda 3 mm. Daha sonra sarılı bobin matkaptan çıkarılıp karta lehimlenir. Sarma için tel çapına kesinlikle uymak gerekli değildir, ancak 0,5 mm'ye en yakın olanı seçmekte fayda vardır.
İlk kez açma ve ayarlama
İlk açıldığında ses kontrolü minimum pozisyonda olmalı ve amfi girişi toprağa çekilmelidir. Güç veriyoruz, ardından sesi yavaş yavaş artırıyoruz - hoparlörde hemen karakteristik bir ses ortaya çıkmalıdır. Daha sonra gürültü herhangi bir radyo istasyonunun sinyaline dönüşene kadar potansiyometreyi yavaşça çevirin. Şimdi geriye, potansiyometreyi çevirerek 88-108 MHz aralığındaki tüm istasyonları yakalayabileceğiniz şekilde frekans ayar limitlerini ayarlamak kalıyor. Bu, L1 bobininin sarımlarını gererek/sıkıştırarak, ayrıca C8 kondansatörünün kapasitansını değiştirerek yapılabilir. Kapasiteyi değiştirdiğinizde alıcının ayar aralığının genel genişliği de değişecektir, yaklaşık 20 MHz (88 ile 108 MHz arasındaki "mesafe") olmalıdır. İyi toplantılar!