Tuner FM / Radio devre şeması

Modifikasi Tuner FM LA1260 LA3361
Skema : (Not Recommended)
Modifikasi Tuner FM LA1260 LA3361 A1.gif
Perubahan Mendasar :

S1 digunakan untuk memilih antara Stereo(Auto) atau Mono.D1, D2, C19 dan R11 membentuk regulator tegangan 1.4V untuk membuat IC LA3361 bekerja pada mode Mono (pada mono suara cenderung lebih jernih).
Mengurangi nilai C4 akan meningkatkan dinamik (treble) namun jika nilai C4 terlalu rendah (kurang dari 6.8nF) maka akan terlalu banyak noise.
C8 = 620pF supaya mirip dengan datasheet LA3361, bisa dengan memparalel 470p||150p.

Ditambahkan Vr2 pada IC LA3361 kaki No.8 untuk mengatur kualitas Stereo.
Semakin kecil nilai Vr2 maka akan semakin Mono namun bersuara bagus (jernih).
Semakin besar nilai Vr2 maka Stereo akan semakin bagus namun kualitas suara akan menurun (bising).

C11-12 diganti ke 660nF (330n||330n) supaya filter bandwidth lebih sempit, ini mengurangi kemungkinan sinyal terinterupsi freq' tinggi.
C13 nilainya diganti 2µ2.
C3 diganti ke 10µF, meningkatkan kapasitor ini dapat mencegah kelebihan beban pada sinyal yang kuat. Jika C3 terlalu besar (lebih dari 22µF) maka waktu
LED1 (indikator station) untuk mati akan semakin lama saat tak ada stasiun radio yang tertangkap.

Nilai C18 harus lebih besar 2x atau lebih dari nilai C13 untuk meminimalisir LED2 (indikator stereo) salah nyala.

Penguat sinyal berupa sebuah transistor (common emitor) antara output LA1260 dan input LA3361 dibuang karena menambah distorsi.
diganti dengan R3 dan C6 serupa phase correction yang dapat meningkatkan separasi channel s.d 50dB (menurut datasheet LA3375).

Pada bagian Tuner, ditambahkan resistor 100Ω, diparalel dengan resistor 220Ω di dalam tuner.
Caranya, bengkokkan plat penutup pada bagian belakang menggunakan tang lancip, cari resistor 220Ω yang terhubung dengan B+ di dalam tuner,
kemudian diparalel dengan R 220Ω. Jika mau lebih repot, bisa dengan melepas penutupnya (dengan desolder pada beberapa bagian penutup (Ground)),
Ganti R 220Ω dengan resistor 56Ω atau 68Ω ⅛W atau ¼W asal masih muat saat penutupnya dipasang kembali.
menurut salah satu sumber di internet, ini bisa meningkatkan sensitivitas tuner blok.
setelah saya coba memang tuner sedikit lebih sensitif terhadap beberapa stasiun radio lokal.

Gunakan kapasitor berkualitas untuk C5, C16 dan C17 karena ini adalah jalur sinyal audio.

Power Supply :
PwrSupply.gif

Rev. B
(Recommended)
Skema-Tuner-FM-LA1260-LA3361-REV.B.jpgDi revisi B ini, ditambahkan IF Filter berupa 4 buah Ceramic Filter 10.7MHz, supaya lebih selektif. Disana terdapat penguatan tegangan 8dB oleh Transistor Q1 untuk kompensasi penurunan sinyal oleh CF dan menambah sedikit sensitivitas.Tidak perlu menggunakan penguatan lebih dari 12dB(R2=39Ω) karena akan menyebabkan LED1 sulit padam dan noise juga sedikit naik. Kecuali memang ingin menangkap lebih banyak stasiun dan tidak perduli dengan nyala lampu LED1 ya terserah saja.
Mungkin penguatan 6dB (R2=100Ω) ~ 8.5dB (R2=68Ω) saja sudah cukup.
R2 :
100Ω = 6 dB
75Ω = 8 dB
56Ω = 10dB
33Ω = 13.5 dB

Jika tidak dapat menemukan IC 78L06, bisa menggunakan 78L05 juga. Jika tidak dapat menemukan keduanya, gunakan IC L7806 juga bisa, hanya saja urutan kakinya terbalik. Q1 bisa SS9018, BF199, atau 2SC930, hanya saja urutan kakinya berbeda (lihat gambar di bawah untuk urutan kaki transistor).

C14, C15, C16 sebaiknya gunakan tipe Non-Polar seperti MKM, MKP, MKS. Atau gunakan elco BiPolar.
Jika terpaksa tidak dapat menemukan kapasitor NP/BP maka gunakan elco biasa dengan posisi kaki positif seperti pada skema.

C9, C17, C20 sebaiknya gunakan elco audio grade, jika tidak, minimal pakai elco standard dari merk yang bagus seperti nichicon, ELNA, Panasonic, Rubycon, United Chemi-Con, biasanya kakinya mudah disolder, tidak mudah kusam, dan berumur panjang.

Devamı ekte yer almaktadır.
 

Eklentiler

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: moh
Basit FM alıcısı
1737628599207.png

Seçilen diyagramı inceleyelim. Osilatör gelenekseldir. Alma frekansının 10,7 MHz altına ayarlanmıştır. Basit RF radyasyonu ile karıştırma aşamasına bağlanır. Mikser kademesi paralel bağlı 4 transistörden oluşur. Evimden 2,4 km uzakta 8 adet 2 kW'lık vericilere sahip bir pilon bulunduğundan, ilk aşamadaki ara modülasyon ve doygunluk olgusu önemlidir. 40 km uzaktaki diğer vericilerin alınmasını zorlaştırıyorlar. Birkaç transistörü paralel bağlamanın bu doygunluk olayını azaltacağını hayal ettim. Aslında, 4 transistörün paralel yerleştirilmesiyle net bir gelişme elde edildi, ancak bunun gerçekten doyma olgusunda bir azalma mı yoksa daha uygun bir çalışma noktasının elde edilmesi mi olduğu belirlenemedi. Bunu bir transistörden oluşan birinci IF amplifikatör aşaması takip eder. Kademeler arası bağlantı, alıcıya seçicilik kazandıran seramik rezonatörlerle yapılmaktadır. Bir sonraki aşama, daha fazla IF amplifikasyonu gerçekleştiren ve ardından sinyali demodüle etmeden önce sabit bir seviyeye sınırlayan bir TBA120S IC'dir. LM386 entegre devresini temel alan hazır bir modül, hoparlör dinlemesi için düşük frekanslı amplifikasyon sağlar. Güç kaynağı 6 adet AA pil ile elde edilen 9 V'tur.

Birkaç spesifik noktaya değinelim.

Değişken kapasitörler 443df'dir. 2 x 20 pF ve 2 x 120 pF olmak üzere 4 bölümden oluşurlar. Girişte ve osilatörde 20 pF'lik bir bölüm kullanılır. Tüm bölümler 10,7 MHz'de kullanılır. 3 topraklama şeridinin toprağa lehimlenmesi gerekir. Merkezi eksene 20 mm x 2,5 mm vida takılarak düğme takmak kolaydır. Küçültme olmaması nedeniyle büyük bir düğmeye ihtiyaç duyulur. MF-A05 düğmesi mükemmeldir. Bu değişken kapasitörleri takmanın basit bir yolu, onları siyanolit (süper yapıştırıcı) ile yapıştırmaktır.

Giriş salınım ve osilatör devrelerinin bobinleri herhangi bir ara bağlantı olmadan doğrudan değişken kapasitöre ve toprağa bağlanmalıdır.

Seçicilik için osilatörler için tasarlanmış seramik rezonatörler (ZTT 10,7 MHz) kullanılır. Seramik filtrelere göre daha az seçicidirler, bu da değişken kapasitörlerin vites küçültülmesine gerek kalmadan istasyonların ayarlanmasını kolaylaştırır. Ancak 300 kHz aralıklı istasyonları net bir şekilde ayırmak mümkündür. Seramik filtreler kullanırsanız, ekleme kayıpları daha düşük olduğundan kendi kendine salınım riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Daha sonra IF transistörünün kollektörü ile toprak arasına çok düşük değerde (5 – 10 pF) bir kapasitör koymak gerekir.

TBA120S'ye bağlı salınım devresi, doğru çakışma demodülasyonunun elde edilmesi için gerekli olan faz kaymasını sağlar. Düşük bir L/C oranının kullanılması önemlidir. Başlangıçta herhangi bir sabit kapasitör olmadan 2,2 µH bobin ve değişken kapasitör kullanmak daha kolaydır. Yaklaşık ayar, istasyonun bulunmadığı durumlarda minimum arka plan gürültüsüne karşılık gelir. Alıcıyı çalıştırdıktan sonra bobini değiştirmeniz (0,22 µH), sabit kapasitörler eklemeniz (680 pF + 120 pF + 180 pF) ve zayıf alınan bir istasyonda en iyi demodülasyon noktasını bulmanız gerekir.

Montaj, dokulara yönelik ahşap bir kutuda gerçekleştirilir. Bir yuva ile delinmiş ön yüz çıkarılır. İç kısım (üst yüz hariç), zemin düzlemini oluşturmak için birkaç mm üst üste binen 50 mm kendinden yapışkanlı bakır şeritlerle kaplanmıştır. Elektrik kontaklarını mükemmelleştirmek için her şerit arasında birkaç lehimleme noktası yapılır. Gerektiğinde bağlantı noktalarında 10 Mohm dirençler kullanılır. Dirençleri ihmal edilebilir düzeydedir. Hoparlör üst taraftaki siyanolite yapıştırılmıştır.

FM bandının en yüksek frekansını (108 MHz) alabilmesi için osilatörün en yüksek frekansının 97,3 MHz olması gerekir. Değişken kapasitörün değeri minimumda olduğundan, değişken kapasitöre entegre edilen bobini ve düzelticiyi, salınımın gerçekten 97,3 MHz olacağı şekilde ayarlamak gerekli olacaktır. Nitekim frekans daha yüksekse 98,2 MHz'den (87,5 MHz) bandın alt kısmını alacağız. Değişken kapasitör maksimumdayken salınımın frekansı 76,8 MHz'in oldukça altındadır. Bu nedenle FM bandı osilatör düğmesinin dönüşünün yaklaşık 2/3'ünü kaplar. Yayılma, değişken kapasitörle seri halinde 33 pF'lik sabit bir kapasitör konularak iyileştirilebilir.

Ayarlama ve osilatör bobinleri soyulmuş 10A telden yapılmıştır.

İkinci seramik rezonatörün TBA120S'den bağlantısını kestiğinizde hoparlörde tıslama duymalısınız. Rezonatörün TBA120S'ye yeniden bağlanmasıyla tıslamanın önemli ölçüde artması gerekir. Eğer kaybolursa, bu IF transistörünün kendi kendine salındığının kanıtıdır.

Anten, 40 cm 20A elektrik telidir. Gerçek bir ayarlanabilir teleskopik anten mükemmel olurdu.

Güçlü alım yapan istasyonlar için giriş değişken kapasitörünün ayarlanması neredeyse gereksizdir. Sinyal alımı zayıf olan istasyonlar için bu ayar gereklidir. En iyi ayar, alıcıdaki minimum tıslamaya karşılık gelir. Osilatör ve mikser arasındaki bağlantının çok zayıf olması nedeniyle iki ayar arasında fark yoktur.
1737628743335.png
 
Geri
Yukarı