Zamanlayıcı devresi kullanarak fan hızını kontrol etmek

My Electronics LAB

Gold Member
Bu devre 555 entegresiyle yapılmış zaman ayarlı bir devredir. Devreye ilk elektrik verildiğinde devre çalışır, role uçlarına voltaj giderek tetik alır. Rolenin çalışma süresini 470K ve 1000uF kondansatör belirler. İstediğiniz zaman diliminde ise devre çalışmayı durdurur dolayısıyla role uçlarına giden voltajda kesilir. Ben role uçlarına iki kademeli trimpot bağlayarak motor fan hızımı belli bir zaman aralığında iki kademeli çalışmasını kontrol etmek için kullandım. Gayet başarılı bir sonuç elde ettim. Gerekli dosyalar ektedir.

Eklentiler

• fan kontrol kartı.JPG
    fan kontrol kartı.JPG
    603 KB · Görüntüleme: 71
  • zamanlama devresi (1).jpg
    zamanlama devresi (1).jpg
    126,5 KB · Görüntüleme: 59
  • zamanlama devresi (2).jpg
    zamanlama devresi (2).jpg
    130,1 KB · Görüntüleme: 81
  • zamanlama devresi (1).rar
    zamanlama devresi (1).rar
    5,5 MB · Görüntüleme: 35
  • zamanlama devresi.rar
    zamanlama devresi.rar
    16,4 KB · Görüntüleme: 16
Burada ki sistem bir nevi soft başlatma gibi bir durum mu yani mesela 10 saniye 10 voltta çalışıyor sonra tam güç veriyor, olarak mı çalışıyor yanlış anladıysam.

Burada ki sistem bir nevi soft başlatma gibi bir durum mu yani mesela 10 saniye 10 voltta çalışıyor sonra tam güç veriyor, olarak mı çalışıyor yanlış anladıysam.

Bu devre şöyle anlatayım, belli zaman aralığında iki kademeli potansiyometre değeri verir. Yani devreye voltaj verdiniz zaman önce 1. trimpot devrededir, 25-30sn sonra zamanı siz belirliyorsunuz birinci pot devreden çıkıp ikinci pot devreye giriyor. 1. pot dan 2. pota yada 2.pot dan 1. pota geçiş süresini siz ayarlıyorsunuz. Çıkış uçlarını sizin yapacağınız devrenin trimpotun yerine bağlıyorsunuz.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı