0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

Anlattığınız sorun entegreler bozulmuş gibi duruyor. Tamirata LF356 ları değiştirerek başlayabilirsiniz. Volt ayarını kontrol eden entegre ortadaki entegredir. İlk önce ortadaki entegreyi değiştirin. Devre volt ayarı yapmaya başlarsa sağındaki entegreyi çıkartıp ortaya, ortadakini de sağa takın. Eğer sorunsuz ayar yapıyorsa bu entegre sağlam demektir. Eğer yapmıyorsa bu entegreyi de değiştirin. Daha sonra akım ayarını yapan en sol da ki entegreyi ortaya, ortadakini de sola bağlayın, yine devre sorunsuz ayar yapıyorsa bu entegrede sağlam demektir. Bu şekilde hangi entegrelerin bozulmuş olabileceğini bulabilirsiniz. Devreye bağlı sigorta koymuştum, siz onu bağlamadınız mı? Devreden maksimum çekeceğiniz akım trafonun gücüne bağlıdır. Trafonuzun gücüyle transistör sayısı birbirini orantılı olması lazım.
Tamam hocam teşekkür ederim entegreleri sizin dediğiniz gibi test edeceğim fırsatım olmadı bugün test edemedim ölçü aleti ile test ettim ama ne kadar doğru yaptım bilmiyorum. Sigorta koymadım. Sigorta yuvasını büyük almışım bu devreyi yaparken sığdıramadım PCB ye. Cat6 kablosunun içerisindeki ince kablo ile atlama yaptım. Trafom kaç amper akım çekebiliyor bilmiyorum etiket yok üzerinde. 4+1 ses sisteminden sökmüştüm.
 
bp0-30-3a_shema.jpg
Trafo seçimi

Sekonder sargının voltajı 24V AC'yi geçmemelidir. Bunun nedeni, TL071 (TL081) işlemsel yükselteçlerinin ± 18V (tek kutuplu voltaj + 36V için) dahilinde olan maksimum besleme voltajıdır. C3 kapasitöründeki (yüksüz) doğrultulmuş voltaj, AC voltajının 1,41 katı olacaktır. Bu nedenle, sekonder sargısı 24V olan bir transformatör için doğrultulmuş voltaj yaklaşık + 34V olacaktır. Ayrıca şema, U1 ve U3 işlemsel yükselteçlerinin negatif besleme terminallerinin ortak bir veriyoluna değil, VD1, VD4, R6, C4 ve VD5 elemanları tarafından düzenlenen -5.6V negatif omuza bağlı olduğunu göstermektedir. Böylece, U1 ve U3, zaten TL071 ve TL081'in sınırında olan negatif tarafa göre +39.5V'den güç alır. Güç kaynağı yüklendiğinde voltaj düşecek, ancak yine de ...

Bu nedenle, bu laboratuvar ünitesi için transformatörün çıkış voltajı hiçbir durumda 24V AC'yi geçmemelidir, giriş 12V'den düşük olmamalıdır, çünkü U2 çıkışındaki referans potansiyeli Zener diyot VD6'nın (5.6) voltajının iki katına eşittir. V), yani 11,2 Volt.

Transformatörün çıkış akımı, laboratuvar ünitesinin çıkış yüküne uygun olmalıdır. 3A'e kadar akımlarda çalıştırılacaksa sekonder sargının akımı 3A'dan düşük olmamalıdır.
 

Eklentiler

LF356 ile yaptığım güç kaynağının voltaj sabit iken çekilen akımın miktarını görüyorsunuz. Gayet stabil olarak çalışmaktadır. Burada çekilecek olan akım AC trafonun büyüklüğüyle alakalı olduğunu görüyorsunuz. Voltajda bir değişim yok. Lcd ekran maksimum 10ampere kadar göstermektedir.

 
Nie rozumiem jednej rzeczy. Dlaczego w wielu przypadkach stosuje sie zasilanie TL081 poprzez dodatkowy układ zasilania gdzie nadal wystepuje wysokie napiecie dla tych układów +33v i -5.6v. Bardzo dobrze ten układ działa z +20-24v i -5,6v.
 
Eki Görüntüle 31385

Eki Görüntüle 31386

Videosunu birazdan ekleyeceğim Devrede kullandığım Troid trafo AC 22V olup çıkıştan tam olarak 30 volt alınamamaktadır. Diğer yaptığım devreyi power kutularını arka arkaya montaj yaptığım için yer sorunu oluştu bu seferde üst üste yaparak yer kazanmaya çalıştım ayrıca devre üzerinde diyot ve kondansatörleri çıkardım Troid trafonun yanına ayrı bir karta yerleştirdim. Volt ayarı için 1K seri ilave ederek ince ayar ekledim.

Eki Görüntüle 31387
Bu devrede diğer devredeki çoklu AC girişi kaldırılmış sanırım. Fakat aynı devre dimi yani benim anladığım kadarıyla.
 
LF356 entegresiyle yapılmış devre. Baskı devresi falan, her şey hazır. Sadece ac trafo ve kutu ayarlaman gerekiyor.
Bu devrede diğer devredeki çoklu AC girişi kaldırılmış sanırım. Fakat aynı devre dimi yani benim anladığım kadarıyla.
LF356 ile yapılmış ayarlı güç kaynağı. Her şey hazır, baskı devresi falan sitede. Ac trafo ve kutu ayarlaman gerekiyor..
 
upload_2020-5-12_12-13-11.pngEkran görüntüsü 2023-11-04 005621.jpg


1.Resimde ki devre 2.Resimdeki devre ile aynı mı aynı ise; 2.Resimdeki mavi olarak kare içine aldığım bağlantılara nasıl bir bağlantı yapmamız gerekiyor ayrıca devrede potansiyometreleri nereye bağlayacağız bilemedim açıkcası. Son olarak 1.Devre ile 2.Devre arasında bir fark yoksa ikisinide kullana bilirmiyim.
 
Eki Görüntüle 35532Eki Görüntüle 35533


1.Resimde ki devre 2.Resimdeki devre ile aynı mı aynı ise; 2.Resimdeki mavi olarak kare içine aldığım bağlantılara nasıl bir bağlantı yapmamız gerekiyor ayrıca devrede potansiyometreleri nereye bağlayacağız bilemedim açıkcası. Son olarak 1.Devre ile 2.Devre arasında bir fark yoksa ikisinide kullana bilirmiyim.
Aynı devre tasarım farklı sadece devrede numaralar var ve PCB de bu numaralar mevcut potansları buralara başlayacaksın
 
Çok doğru valla görmemişim. Gece gece ince devrelerle uğraşınca beynim artık almıyor. Teşekkür ederim inşallah hayırlısıyla başlayacağım bu devreye.

Linkteki kartlar yapılmış ve kullanılan devrelerdir. Bu başlıkta yer alan devreler aynı olup tasarımlar ve kullanılan bazı malzemeler farklıdır. Hangisi uygun rahat gelirse yapabilirsiniz.
 
Geri
Yukarı