0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

Ortada yer alan led devamlı olarak ışık vermez kısa devre yaptığında korumaya girerse led yanar. Ayrıca trafo hangi giriş diyoduna bağlı

Ortada yer alan led devamlı olarak ışık vermez kısa devre yaptığında korumaya girerse led yanar. Ayrıca trafo hangi giriş diyoduna bağlı
Hocam şuan en alttaki köprü diyota 30V verdim çalıştı. Ortadaki LED amper ayarını en sona çevirdiğimde yanıyor çıkışta ki voltaj 1.6 lara düşüyor çıkışa bağlı ampul sönüyor. Kısa devre mi yapıyor bir yerlerde? Potu değiştirdim çalıştığından emin olduğum pot takılı şuan.

Son düzenleme:
Akım koruma ayarı hassasiyetini pot ile artırdığın için ampül daha fazla akım çektiğinden korumaya geçiyor led ışık veriyor ve çıkış voltajını düşürüyor devrenin özelliği bu zaten uzun süre bu şekilde tutarsan güç transistörün yanar akım ayarını açarak kullanabilirsin.

Akım ayarı diyelim 1 amperde çalışan bir devreniz var ortalama akımı 1 amper ayarlamaya yarar devre 1 amperin üzerine çıkmaya başlarsa led ısık veriri ve voltajı akım arttıkça düşürmeye başlar koruma özelliği bu şekilde çalışır

Akım koruma ayarı hassasiyetini pot ile artırdığın için ampül daha fazla akım çektiğinden korumaya geçiyor led ışık veriyor ve çıkış voltajını düşürüyor devrenin özelliği bu zaten uzun süre bu şekilde tutarsan güç transistörün yanar akım ayarını açarak kullanabilirsin.
O zaman devremde sıkıntı yok cahilliğime verin hocam. :) Birde ben bağladığım birşeyin çalışırken çektiği akımı değil de devrenin maksimum ne kadar akım verdiğini dijital Volt ampermetre de görebilir miyim?

Akım ayarı diyelim 1 amperde çalışan bir devreniz var ortalama akımı 1 amper ayarlamaya yarar devre 1 amperin üzerine çıkmaya başlarsa led ısık veriri ve voltajı akım arttıkça düşürmeye başlar koruma özelliği bu şekilde çalışır
Çok teşekkür ederim hocam korumalı olduğunu bilmiyordum devrenin şuan daha iyi anladım teşekkür ederim tekrar.

O zaman devremde sıkıntı yok cahilliğime verin hocam. :) Birde ben bağladığım birşeyin çalışırken çektiği akımı değil de devrenin maksimum ne kadar akım verdiğini dijital Volt ampermetre de görebilir miyim?
Eleketronik yük devresi lazım sana

Eleketronik yük devresi lazım sana
Anladım hocam teşekkür ederim. Sağ sağlim sınavda göstereyim devreyi daha sonra bunu da yapmaya çalışırım. Yapmak istediğim birkaç devre daha var sırayla yapacağım hepsini. Artık buralardayım çok teşekkür ederim tekrar. :)

Anladım hocam teşekkür ederim. Sağ sağlim sınavda göstereyim devreyi daha sonra bunu da yapmaya çalışırım. Yapmak istediğim birkaç devre daha var sırayla yapacağım hepsini. Artık buralardayım çok teşekkür ederim tekrar.
Devreniz güzel olmuş, baskı devreyi güzel basmışsınız. Elinize sağlık..

Devreniz güzel olmuş, baskı devreyi güzel basmışsınız. Elinize sağlık..
Teşekkür ederim hocam. Kutulama işlemini de bitirdim biraz karışık oldu içi ama ilk deneyimim. Hepinize çok teşekkür ederim tekrardan. :)

Eklentiler

• IMG20220110215933.jpg
    IMG20220110215933.jpg
    1,9 MB · Görüntüleme: 45
  • IMG20220110165146.jpg
    IMG20220110165146.jpg
    2,3 MB · Görüntüleme: 49

This is a short circuit protection circuit, I don't know if it is feasible, but through the simulation test, I found that it can effectively disconnect the power output at both 1 V voltage and 30 degrees voltage!If it is feasible, can it be added to the circuit, is the work of the circuit protected more effectively?
After the protection mechanism moves, it needs to turn off the power supply to be reset. There is another problem, that is, when the input voltage is below 1 volt, the circuit will automatically act and turn off the output!

Eklentiler

• IMG_20220305_133831.jpg
    IMG_20220305_133831.jpg
    374,4 KB · Görüntüleme: 62
  • Screenshot_2022-03-05-13-25-31-224_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-25-31-224_com.everycircuit.jpg
    385,6 KB · Görüntüleme: 47
  • Screenshot_2022-03-05-13-25-17-911_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-25-17-911_com.everycircuit.jpg
    354 KB · Görüntüleme: 37
  • Screenshot_2022-03-05-13-25-00-339_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-25-00-339_com.everycircuit.jpg
    378,7 KB · Görüntüleme: 30
  • Screenshot_2022-03-05-13-22-56-656_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-22-56-656_com.everycircuit.jpg
    384,6 KB · Görüntüleme: 30
  • Screenshot_2022-03-05-13-22-42-247_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-22-42-247_com.everycircuit.jpg
    362,7 KB · Görüntüleme: 31
  • Screenshot_2022-03-05-13-22-27-047_com.everycircuit.jpg
    Screenshot_2022-03-05-13-22-27-047_com.everycircuit.jpg
    391 KB · Görüntüleme: 42
Son düzenleme:
İyi bayramlar hocam. LF356 entegresi yüksek frekansta bozuluyor mu? EHT trafosu ile flyback devresi yaptım bir süre sonra güç kaynağım bozuldu. 40V sabit çıkış veriyor ilk dijital ölçü aleti bozuldu sandım fakat ölçü aletinde de 40V gözüküyor.

Sizin sorununuz büyük ihtimalle ayarlı güç kaynağına ters voltaj girerek entegre yada transistörleri bozmuş olabilir. 1. si entegre 2. trasistörler. Bunları kontrol etmelisiniz. Ayar yapmıyorsa önce entegreleri değiştirerek kontrol edin. Ayarlı güç kaynağının çıkışına mutlaka ters voltajlara karşı yüksek amperli koruma diyodu ekleyin. Sorun düzelecektir.

Bu arada kısa bir bilgi; LF356 entegresinin besleme gerilimi 10V-36V arasındadır. Ayarlı güç kaynağında giriş beslemesi olarak dc 32 voltu aşmamanızı öneririm. Yoksa entegre ısınır bozulabilir. Eğer bu ayarlı güç kaynağında 0-40V arasında ayar yaparak kullanmak istiyorsanız entegreyi değiştirmeniz gerekmektedir. LF356 ile iç yapıları aynı olan MC34071 numaralı entegreyi takmalısınız. MC34071 entegresinin besleme gerilimi 3V-44V arasındadır. Bu devre MC34071 entegresiyle yüksek voltajda daha stabil çalışacaktır.

Sizin sorununuz büyük ihtimalle ayarlı güç kaynağına ters voltaj girerek entegre yada transistörleri bozmuş olabilir. 1. si entegre 2. trasistörler. Bunları kontrol etmelisiniz. Ayar yapmıyorsa önce entegreleri değiştirerek kontrol edin. Ayarlı güç kaynağının çıkışına mutlaka ters voltajlara karşı yüksek amperli koruma diyodu ekleyin. Sorun düzelecektir.

Bu arada kısa bir bilgi; LF356 entegresinin besleme gerilimi 10V-36V arasındadır. Ayarlı güç kaynağında giriş beslemesi olarak dc 32 voltu aşmamanızı öneririm. Yoksa entegre ısınır bozulabilir. Eğer bu ayarlı güç kaynağında 0-40V arasında ayar yaparak kullanmak istiyorsanız entegreyi değiştirmeniz gerekmektedir. LF356 ile iç yapıları aynı olan MC34071 numaralı entegreyi takmalısınız. MC34071 entegresinin besleme gerilimi 3V-44V arasındadır. Bu devre MC34071 entegresiyle yüksek voltajda daha stabil çalışacaktır.
Ayar yapmıyor hocam. Daha önce TL081 ile yapmıştım devre onda da entegreler sorunluydu ayar yapmıyordu acaba entegrelerden mi kaynaklanıyor diye aklıma ilk o geldi. Maksimum 34 35V alabiliyordum 39V gösteriyor şuan. Entegreleri yükseltmeli miyim hocam dediğiniz gibi daha önce uzun süreler çalıştı hiç ısındığını farketmedim. Flyback devresini 15 20 saniye civarı çalıştırdım ilk başta voltaj atlaması falan oluyordu trafo bacakları arasında sonradan kesildi baktım güç kaynağım da ayar yapmıyor Voltaj kendi kendine 40V lara çıktı. Bu arada devrem sizin tasarladığınız devre hocam tek TIP3055 transistörlü henüz transistör sayısını arttırmadım. Elimde var 4 yada 5 transistörlü yapacağım ileride yada daha yakın zamanda.

Anlattığınız sorun entegreler bozulmuş gibi duruyor. Tamirata LF356 ları değiştirerek başlayabilirsiniz. Volt ayarını kontrol eden entegre ortadaki entegredir. İlk önce ortadaki entegreyi değiştirin. Devre volt ayarı yapmaya başlarsa sağındaki entegreyi çıkartıp ortaya, ortadakini de sağa takın. Eğer sorunsuz ayar yapıyorsa bu entegre sağlam demektir. Eğer yapmıyorsa bu entegreyi de değiştirin. Daha sonra akım ayarını yapan en sol da ki entegreyi ortaya, ortadakini de sola bağlayın, yine devre sorunsuz ayar yapıyorsa bu entegrede sağlam demektir. Bu şekilde hangi entegrelerin bozulmuş olabileceğini bulabilirsiniz. Devreye bağlı sigorta koymuştum, siz onu bağlamadınız mı? Devreden maksimum çekeceğiniz akım trafonun gücüne bağlıdır. Trafonuzun gücüyle transistör sayısı birbirini orantılı olması lazım.

Güç tansistörü Tıp 3055 arızalı olma durumu yüksek güç transistörünü değiştirin yada kontrol edin daha sonra diğer işlemleri deneyiniz

Geri
Yukarı