Hocam şuan en alttaki köprü diyota 30V verdim çalıştı. Ortadaki LED amper ayarını en sona çevirdiğimde yanıyor çıkışta ki voltaj 1.6 lara düşüyor çıkışa bağlı ampul sönüyor. Kısa devre mi yapıyor bir yerlerde? Potu değiştirdim çalıştığından emin olduğum pot takılı şuan.Ortada yer alan led devamlı olarak ışık vermez kısa devre yaptığında korumaya girerse led yanar. Ayrıca trafo hangi giriş diyoduna bağlı
O zaman devremde sıkıntı yok cahilliğime verin hocam.Akım koruma ayarı hassasiyetini pot ile artırdığın için ampül daha fazla akım çektiğinden korumaya geçiyor led ışık veriyor ve çıkış voltajını düşürüyor devrenin özelliği bu zaten uzun süre bu şekilde tutarsan güç transistörün yanar akım ayarını açarak kullanabilirsin.
Çok teşekkür ederim hocam korumalı olduğunu bilmiyordum devrenin şuan daha iyi anladım teşekkür ederim tekrar.Akım ayarı diyelim 1 amperde çalışan bir devreniz var ortalama akımı 1 amper ayarlamaya yarar devre 1 amperin üzerine çıkmaya başlarsa led ısık veriri ve voltajı akım arttıkça düşürmeye başlar koruma özelliği bu şekilde çalışır
Eleketronik yük devresi lazım sanaO zaman devremde sıkıntı yok cahilliğime verin hocam.Birde ben bağladığım birşeyin çalışırken çektiği akımı değil de devrenin maksimum ne kadar akım verdiğini dijital Volt ampermetre de görebilir miyim?
Anladım hocam teşekkür ederim. Sağ sağlim sınavda göstereyim devreyi daha sonra bunu da yapmaya çalışırım. Yapmak istediğim birkaç devre daha var sırayla yapacağım hepsini. Artık buralardayım çok teşekkür ederim tekrar.Eleketronik yük devresi lazım sana
Devreniz güzel olmuş, baskı devreyi güzel basmışsınız. Elinize sağlık..Anladım hocam teşekkür ederim. Sağ sağlim sınavda göstereyim devreyi daha sonra bunu da yapmaya çalışırım. Yapmak istediğim birkaç devre daha var sırayla yapacağım hepsini. Artık buralardayım çok teşekkür ederim tekrar.
Teşekkür ederim hocam. Kutulama işlemini de bitirdim biraz karışık oldu içi ama ilk deneyimim. Hepinize çok teşekkür ederim tekrardan.Devreniz güzel olmuş, baskı devreyi güzel basmışsınız. Elinize sağlık..
Ayar yapmıyor hocam. Daha önce TL081 ile yapmıştım devre onda da entegreler sorunluydu ayar yapmıyordu acaba entegrelerden mi kaynaklanıyor diye aklıma ilk o geldi. Maksimum 34 35V alabiliyordum 39V gösteriyor şuan. Entegreleri yükseltmeli miyim hocam dediğiniz gibi daha önce uzun süreler çalıştı hiç ısındığını farketmedim. Flyback devresini 15 20 saniye civarı çalıştırdım ilk başta voltaj atlaması falan oluyordu trafo bacakları arasında sonradan kesildi baktım güç kaynağım da ayar yapmıyor Voltaj kendi kendine 40V lara çıktı. Bu arada devrem sizin tasarladığınız devre hocam tek TIP3055 transistörlü henüz transistör sayısını arttırmadım. Elimde var 4 yada 5 transistörlü yapacağım ileride yada daha yakın zamanda.Sizin sorununuz büyük ihtimalle ayarlı güç kaynağına ters voltaj girerek entegre yada transistörleri bozmuş olabilir. 1. si entegre 2. trasistörler. Bunları kontrol etmelisiniz. Ayar yapmıyorsa önce entegreleri değiştirerek kontrol edin. Ayarlı güç kaynağının çıkışına mutlaka ters voltajlara karşı yüksek amperli koruma diyodu ekleyin. Sorun düzelecektir.
Bu arada kısa bir bilgi; LF356 entegresinin besleme gerilimi 10V-36V arasındadır. Ayarlı güç kaynağında giriş beslemesi olarak dc 32 voltu aşmamanızı öneririm. Yoksa entegre ısınır bozulabilir. Eğer bu ayarlı güç kaynağında 0-40V arasında ayar yaparak kullanmak istiyorsanız entegreyi değiştirmeniz gerekmektedir. LF356 ile iç yapıları aynı olan MC34071 numaralı entegreyi takmalısınız. MC34071 entegresinin besleme gerilimi 3V-44V arasındadır. Bu devre MC34071 entegresiyle yüksek voltajda daha stabil çalışacaktır.