0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

Bu transistoru 5200 yerine kullanabilirim?

1634819728611.png

Son düzenleyen: Moderatör:

Çok eski bir taransistör galiba çok fazla veri yok ON5134 - NPN Transistör, 800V amperi öğrenemedim fakat kullanılabilir gözükmekte.

ON5134 Karşılığı bunlar BU2508 BU2508AF Horzantal transistörü

Teşekkürler.. güç transistör yerine mosfed kullandığınız dewreler var..mosfed ve transistör kullanımını seçimi neye göre hangi bilgileri değerlendirdiğimiz açıklayabilir misiniz...bizde böylece ezbere iş yapmamış bilincli ilerlemiş oluruz.

Çok eski bir taransistör galiba çok fazla veri yok ON5134 - NPN Transistör, 800V amperi öğrenemedim fakat kullanılabilir gözükmekte.

Transistör seçiminde fazla bir seçenek yok watt ve amper olarak güçlerine bakmak yeterli fakat bu ür devrelerde tek mosfet kullanırsanız çalışıyor çift takarsanız devre randıman vermiyor. Mosfet en iyi frekans osilatörü kullanılarak randıman veriyor. Bu devreler lineer olarak çalışmakta olup kayıpları çok fazladır. smps yada pwm devreler çok daha az malzeme ve yüksek güç az kayıp olarak randıman veriyor ve genelde mosfet buralarda kullanılıyor. bu konuda bir çalışmam var henüz bitmedi.

• Beğen
Tepkiler: M.y

Dewreye bağladım yüksüz halde iken voltaj ayarı yapabildim.yuk bağlandığımda bd139 yandı. Ayrica R15 den duman çıktı.

Beyz üzerinde geri voltaj gelmiş olup önce BD139 yüklenip arıza yapmasına sebep olmuş daha sonra R15 yanmış bu durumda entegrede arızalı olabilir.

U2 Entegresi fakat önce yanan malzemeleri tak dene voltaj ayarı yapıyorsa sorun yok yapmıyorsa yanmış olma ihtimali var.

İyi günler abiler, arkadaşlar. Üniversite ödevim için güç kaynağı yapmak istiyorum. Daha çok yeniyim. 30V 5A ayarlanabilir(tavsiye ettiğiniz bir değer de olabilir) ve Voltaj-akım göstergesi olan bir güç kaynağı yapmak istiyorum. Daha önce hiç devre çizimi yapmadığım için karışık geldi kendim çizimini yapamam kısacası. Sitedeki paylaşmış olduğunuz dosyaları indirdim birkaçını fakat Sprint Layout 6.0 programını indirdim dosyaları açamadım. Daha doğrusu bakır plaket üzerine basımı yapılacak olan dosyayı bulamadım. Az çok lehim yapmasını biliyorum en iyi performans alabileceğim ve malzemelerini bulmakta zorluk yaşamayacağım devre hangisidir yardımcı olur musunuz?

material_eng.JPG

shema_big_1.jpg
Transistör Q4'teki dağılma gücü hakkında bazı hesaplamalar şunlardır:

Örnek 1.

Çıkış voltajı 30 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 3 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 3 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-30) x 3 = 3 x 3 = 9W

Giriş voltajı Uin, transformatörden gelen AC gerilimine yaklaşık olarak eşit olan köprü doğrultucudan sonra DC giriş voltajıdır, böylece 24V x 1.41 = 33V. Bu, transformatörün AC voltajının, köprü doğrultucudan sonra, C1 kondansatörün her iki ucunda 24 volttan 33 Volt DC olduğu anlamına gelir.

Bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 9W'ı dağıtacak (ısıya dönüştürecek).

Örnek 2.

Çıkış voltajı 1 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 3 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 3 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-1) x 3 = 32 x 3 = 96W

Giriş voltajı Uin, transformatörden gelen AC gerilimine yaklaşık olarak eşit olan köprü doğrultucudan sonra DC giriş voltajıdır, böylece 24V x 1.41 = 33V. Bu, transformatörün AC voltajının, köprü doğrultucudan sonra, C1 kondansatörün her iki ucunda 24 volttan 33 Volt DC olduğu anlamına gelir.

Yani bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 96W'ı dağıtacak (ısıya dönüştürecektir! (UYARI! çok fazla ısı, bu yüzden büyük ısı emici kullanılmalıdır yoksa transistör Q4 çok kısa sürede yok edilecektir!)

Örnek 3.

Çıkış voltajı 13,8 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 2 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 2 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-13.8) x 2 = 19.2 x 2 = 38.4W

Bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 38.4W'ı dağıtır (ısıya dönüştürür).

Bu devrenin daha yüksek çıkış akımı (5 veya 6 A'ya kadar) sunmasını istiyorsanız, aşağıdaki değişiklikler yapılabilir:

1. 24V AC ve 6A AC akımı sağlayabilen uygun bir transformatör kullanılmalıdır.

2. Q4'e paralel olarak başka bir benzer çıkış transistörü Q5 eklemeniz gerekir, böylece her iki transistörün tabanları birleştirilmeli, iki transistörün toplayıcıları birleştirilmeli ve her transistörün yayıcılarından pozitif teminal çıkışına, iki paralel bağlantılı çıkış transistörü Q4 ve Q5'in güç yükünü dengelemek için bir direnç 0.22 ohm / 3W eklenmelidir. Bu transistörler daha büyük alüminyum ısı emici üzerine monte edilmelidir.

3. Köprü doğrultucudan gelen diyotlar (1N5408) daha yüksek akımlı olanlar ile değiştirilmeli veya 4 diyot kullanmak yerine, yeterli bir yüksek akımlı köprü doğrultucu kabini kullanılmalıdır.

4. Direnç R7 (0,47 ohm - 5W) 0,33 ohms - 12W direnç ile değiştirilmelidir.

5. Daha sonra potansiyometre P2 ile daha düşük bir değerle doğru bir şekilde sınırlandırılabilen maksimum çıkış akımını belirleyen R18 (56k) direnç, 33k dirençle değiştirilmelidir.

6. Daha yüksek çıkış akımı için, kondansatör C1'e paralel olarak daha büyük kapasiteli başka bir elektrolitik kapasitör koymak gerekir (örneğin 4700μF / 50 V). Her bir amper çıkış akımı için C1 kapasitör için en az 1000μF kapasite tahmin etmek gerektiği kuralını uygulamanız en iyisidir.

Son düzenleme:
material_eng.JPG

Eki Görüntüle 31951
Transistör Q4'teki dağılma gücü hakkında bazı hesaplamalar şunlardır:

Örnek 1.

Çıkış voltajı 30 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 3 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 3 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-30) x 3 = 3 x 3 = 9W

Bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 9W'ı dağıtacak (ısıya dönüştürecek).

Örnek 2.

Çıkış voltajı 1 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 3 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 3 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-1) x 3 = 32 x 3 = 96W

Yani bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 96W'ı dağıtacak (ısıya dönüştürecektir! (UYARI! çok fazla ısı, bu yüzden büyük ısı emici kullanılmalıdır yoksa transistör Q4 çok kısa sürede yok edilecektir!)

Örnek 3.

Çıkış voltajı 13,8 Volt DC'ye ayarlanın ve bağlı yük 2 A tüketsin (akım sınırlayıcısı, 2 A'dan büyük veya eşit akım sunabilecek şekilde ayarlanır). Transistör Q4 aşağıdaki gücü dağıtmalıdır:

(Uin - Uout) x Iout = (33-13.8) x 2 = 19.2 x 2 = 38.4W

Bu örnekte, transistör Q4 yaklaşık 38.4W'ı dağıtır (ısıya dönüştürür).

Bu devrenin daha yüksek çıkış akımı (5 veya 6 A'ya kadar) sunmasını istiyorsanız, aşağıdaki değişiklikler yapılabilir:

1. 24V AC ve 6A AC akımı sağlayabilen uygun bir transformatör kullanılmalıdır.

2. Q4'e paralel olarak başka bir benzer çıkış transistörü Q5 eklemeniz gerekir, böylece her iki transistörün tabanları birleştirilmeli, iki transistörün toplayıcıları birleştirilmeli ve her transistörün yayıcılarından pozitif teminal çıkışına, iki paralel bağlantılı çıkış transistörü Q4 ve Q5'in güç yükünü dengelemek için bir direnç 0.22 ohm / 3W eklenmelidir. Bu transistörler daha büyük alüminyum ısı emici üzerine monte edilmelidir.

3. Köprü doğrultucudan gelen diyotlar (1N5408) daha yüksek akımlı olanlar ile değiştirilmeli veya 4 diyot kullanmak yerine, yeterli bir yüksek akımlı köprü doğrultucu kabini kullanılmalıdır.

4. Direnç R7 (0,47 ohm - 5W) 0,33 ohms - 12W direnç ile değiştirilmelidir.

5. Daha sonra potansiyometre P2 ile daha düşük bir değerle doğru bir şekilde sınırlandırılabilen maksimum çıkış akımını belirleyen R18 (56k) direnç, 33k dirençle değiştirilmelidir.

6. Daha yüksek çıkış akımı için, kondansatör C1'e paralel olarak daha büyük kapasiteli başka bir elektrolitik kapasitör koymak gerekir (örneğin 4700μF / 50 V). Her bir amper çıkış akımı için C1 kapasitör için en az 1000μF kapasite tahmin etmek gerektiği kuralını uygulamanız en iyisidir.
Size çok teşekkür ediyorum..gerçekten değerli bilgiler bunlar...

İyi günler..C1 kon. Deşarjı için konulan R1 direnci (2k2) güç kapatıldığında dewreye girecek şekilde yapsak nasıl olurhep dewrede olmasa...

Isıyı yok etmek...çalışırken çektiği akımı kaldırmak.
Isıyı engellemek yada azaltmak için daha yüksek wattlı direnç kullan akım çok fazla çekmez onun için gerek yok. Ben 3W lık bir direnç kullanıyorum bir sorun henüz yaşamadım.

Güç kaynağı ünitesi 30V = / 3A​

0116NetzteilSCH2.jpg

1. Orijinalde, bir Darlington MJ3001,
veri sayfasına göre minimum 1000 akım kazancına sahip olan bir seri regülatördür - bu, elbette,
Alttransistoren'e ulaşmadım, bu yüzden
ikame edilmiş iki transistörün MJ3001'ine sahibim. Darlington, öyle ki kontrol transistörünün akımı açısından aşırı yüklenmemiş T4'tür
ve regülasyon transistörlerin normal çalışma parametre aralığında gerçekleşir
. Kullanılan T6 transistörleri (eski CSSR'den bir KD503,
kabaca 2N3055'e eşdeğerdir) ve T10 = SD349 birlikte
, yaklaşık 2000 ölçülen akım kazancıyla, yani maksimum 3A seri akımıyla bir ikame oluşturur .
Makul bir aralıkta olan kontrol için 3A/2000 = 1.5mA akım yeterlidir
. Burada kullanılan SF829 kontrol transistörleri (önceki GDR'den) daha
az zorludur (bkz. devre şeması T3, T4, T5, T8, T9) ve bu nedenle işlerini şikayet etmeden yaparlar.

2. Akım ve voltajın okunması kolay ekranı için, aksi takdirde arızalı
şarj cihazlarından çıkarılmış , ancak
ayrı bir güç kaynağı gerektiren 7 segment ekranlı prefabrik modüller kullanıldı . U-modülü
, toprakla ilgili bu kaynağa ihtiyaç duyar , ancak I-modülü galvanik olarak yalıtılmıştır. Bu nedenle,
R20 ve Zener diyot D9 kullanılarak U modülü için 12 V üretilirken, I modülü için 12 V üretildi
T2 transformatörünün ayrı bir sargısı, tek yönlü düzeltme ve eleme ile oluşturulmuştur
. Modüller 4,5 V'tan maksimum 30 V'a kadar çalışır ve
çalışma voltajı dalgalanmaları açısından kritik değildir , bu nedenle çaba sınırlar içinde tutulmuştur
.

3. Üniteyi kapatırken, hassas düzenleme için sıfır üretimi
, C2'deki yaklaşık 50V'luk ana voltajla karşılaştırıldığında 5V'luk gerekli yardımcı voltajı nispeten hızlı bir şekilde keser
, bununla birlikte kontrol devresi "adım dışı" gelir ve çıkış voltajı
kısa devre yapar. bağlı tüketiciler
için elektronik ölümlerine bile yol açabilecek ölümcül sonuçlara yol açabilir. Yani hala bir rölem var
-5V'luk yardımcı voltaj nedeniyle yükselen ve çıkışı serbest bırakan
(NC kontağı) yerleşik . Kapatıldıktan hemen sonra, -5V bozulur, röle düşer
ve
kalan şarjı yok eden ve
bağlı devreyi zamanında koruyan nispeten düşük dirençli koruyucu ve deşarj direnci R19 aracılığıyla çıkış kontaklarını kısa devre yapar.

4. Orijinal devre ile karşılaştırıldığında, C8 470µF'ye genişletildi, böylece çıkış voltajının
artık dalgalanmasındaki önemli gelişmeler osiloskop kullanılarak
gösterilebildi (Uss yaklaşık 2 mV !!).
Şarj kapasitörü C2'nin 6600µF'ye genişletilmesi de olumlu bir etki yaptı .
0116Netzteil3.jpg

Voltaj ref. İçin kullanilan potu çokturlu pot ile degistrdim..sizin paylaştığımız gibi dirençleri değiştirdim. Tıp 3055i de 2 adet 2sc5200 la degistrdim...mükemmel sonuç aldım...

Geri
Yukarı