Bu devreyi yaptım çalışıyor fakat aklıma takılan birşey var. Belirli bir sıcaklık olunca çalışan ardından ortam soğuduğunda fanı durduran bir devre değil mi bu? Enerji verdiğim anda fan çalışıyor, oda sıcaklığında çalışması normal mi yoksa bir yerde yanlışlık mı yaptım?
BD140 pnp bir transistördür 139 ise npn bir transistör doğal olarak devre çalışmaz.Hayır durmadı. NTC yi fan ile soğuttum yine durmadı. BD139 bulamadım onun yerine BD140L kullandım o yüzden olmuş olabilir mi?
Devrenin çalışıp çalışmadığını anlamak ve başka bir sorun olup olmadığını anlamak için NTC yi kısa devre yap deneBD137 ile denedim bu sefer fan hiç çalışmadı. NTC yi de havya ile ısıttım değişen bir şey olmadı. NTC bozulmuş olabilir mi?
Yaptım hocam çalışmadıDevrenin çalışıp çalışmadığını anlamak ve başka bir sorun olup olmadığını anlamak için NTC yi kısa devre yap dene
Devre de malzeme diziliminde hata var. Aşağıdaki devreye göre kendi yaptığınız devreyi kontrol edin.Hocam yeni baskı devre yapıp denedim yine durmuyor bu enerji verdiğim gibi çalışıyor. NTC yi değiştirdim yeni olan NTC yi hem ısıtıp hem soğuttum birşey değişmedi. Transistörün bacaklarının yerlerini değiştirdim değişen birşey olmadı. Fan durmadan çalışıyor.
Hocam diyotu değiştirdim yerini. Şimdi bu BD139 un yazılı kısmı taş dirence bakacak şekilde yerleştirilmeyecek mi? BC517 ninde aynı şekilde yuvarlak kısmı NTC ye bakacak şekilde yerleştirilmiş gözüküyor.Öyle olduğunda BC 517 nin kolektörü BD139 un base sine direk bağlanmış oluyor. Sizin dediğiniz gibi olacak şekilde her iki parçayı ters çevirdiğimde de fan durmadan çalışıyor.Devre de malzeme diziliminde hata var. Aşağıdaki devreye göre kendi yaptığınız devreyi kontrol edin.
Özellikle 5w direncin üstünde diyot görünüyor. sizin yaptığınız devre de diyot farklı yerde.
BC517 nin kollektörü 1N4148 üzerinden BD139 un beyzine gitmeli
Kontrol edin
![]()
![]()
Evet arada diyot vat. Kutuplara dikkat edin. Fan direk çalışıyorsa NTC sıcaklık algıladığı içindir.BC 517 nin kolektörü BD139 un base sine direk bağlanmış oluyor.
Yarın elektronikçiye gideceğim BD137 i alacağım yeni eğer 50k lık trimpot varsa ellerinde birde öyle denerim hocam yaşadığım yerde pek elektronik malzemeler bulunmuyor umarım ellerinde vardır.Evet arada diyot vat. Kutuplara dikkat edin. Fan direk çalışıyorsa NTC sıcaklık algıladığı içindir.
R1 direncinin yerine 50 kO trimpot takıp istenilen sıcaklıkta çalışması için, fan 'a ayar yapın.