Fan Kontrol devresi

Hayır durmadı. NTC yi fan ile soğuttum yine durmadı. BD139 bulamadım onun yerine BD140L kullandım o yüzden olmuş olabilir mi?

İşte acemilik :). Volt ve Amperine bakıp almıştım transistör tipine dikkat etmemiştim. Peki BD139' un muadili varmıdır acaba?

BD137 ile denedim bu sefer fan hiç çalışmadı. NTC yi de havya ile ısıttım değişen bir şey olmadı. NTC bozulmuş olabilir mi?

BD137 ile denedim bu sefer fan hiç çalışmadı. NTC yi de havya ile ısıttım değişen bir şey olmadı. NTC bozulmuş olabilir mi?
Devrenin çalışıp çalışmadığını anlamak ve başka bir sorun olup olmadığını anlamak için NTC yi kısa devre yap dene

NTC ısındığı zaman değeri düşer doğal olarak Q1 transistörü kesime gider R2 üzerinde gelen +voltaj ile Q2 iletime geçer iletime geçtiğinde fan -voltaj ucu emitör üzerinden şase alır ve fan döner. Devreyi bu tanıma göre yeniden kontrol ediniz NTC devrede yokken kısa devre ederseniz fan devamlı çalışır devre yokken çalışmaz. transistör bacak yönlerini kontrol ediniz sağlamlığını kontrol ediniz.

Tamam hocam akşam eve gidince test edeyim. Birde hocam ben bu devreyi trafonun 12V luk kısmından besleyebilirmiyim? Yoksa yapacak olduğum güç kaynağından mı beslemem gerekiyor.

Hocam yeni baskı devre yapıp denedim yine durmuyor bu enerji verdiğim gibi çalışıyor. NTC yi değiştirdim yeni olan NTC yi hem ısıtıp hem soğuttum birşey değişmedi. Transistörün bacaklarının yerlerini değiştirdim değişen birşey olmadı. Fan durmadan çalışıyor.

Eklentiler

• IMG20211116222343.jpg
    IMG20211116222343.jpg
    1,8 MB · Görüntüleme: 28
  • IMG20211116224903.jpg
    IMG20211116224903.jpg
    1,1 MB · Görüntüleme: 156
Hocam yeni baskı devre yapıp denedim yine durmuyor bu enerji verdiğim gibi çalışıyor. NTC yi değiştirdim yeni olan NTC yi hem ısıtıp hem soğuttum birşey değişmedi. Transistörün bacaklarının yerlerini değiştirdim değişen birşey olmadı. Fan durmadan çalışıyor.
Devre de malzeme diziliminde hata var. Aşağıdaki devreye göre kendi yaptığınız devreyi kontrol edin.
Özellikle 5w direncin üstünde diyot görünüyor. sizin yaptığınız devre de diyot farklı yerde.
BC517 nin kollektörü 1N4148 üzerinden BD139 un beyzine gitmeli
Kontrol edin

1606418843815-png.30757

img20211116224903-jpg.31984

Son düzenleme:
Devre de malzeme diziliminde hata var. Aşağıdaki devreye göre kendi yaptığınız devreyi kontrol edin.
Özellikle 5w direncin üstünde diyot görünüyor. sizin yaptığınız devre de diyot farklı yerde.
BC517 nin kollektörü 1N4148 üzerinden BD139 un beyzine gitmeli
Kontrol edin

1606418843815-png.30757

img20211116224903-jpg.31984
Hocam diyotu değiştirdim yerini. Şimdi bu BD139 un yazılı kısmı taş dirence bakacak şekilde yerleştirilmeyecek mi? BC517 ninde aynı şekilde yuvarlak kısmı NTC ye bakacak şekilde yerleştirilmiş gözüküyor.Öyle olduğunda BC 517 nin kolektörü BD139 un base sine direk bağlanmış oluyor. Sizin dediğiniz gibi olacak şekilde her iki parçayı ters çevirdiğimde de fan durmadan çalışıyor.

BC 517 nin kolektörü BD139 un base sine direk bağlanmış oluyor.
Evet arada diyot vat. Kutuplara dikkat edin. Fan direk çalışıyorsa NTC sıcaklık algıladığı içindir.
R1 direncinin yerine 50 kO trimpot takıp istenilen sıcaklıkta çalışması için, fan 'a ayar yapın.

@guclusat

Kullanıcı yetkilerinde düzeltme komutunu neden kısıtlıyorsunuz?
Yazım yaparken yaptığımız hatayı düzeltemeyecek miyiz?

Forumda aşırı gereksiz kısıtlamalar yapıyorsunuz.

Evet arada diyot vat. Kutuplara dikkat edin. Fan direk çalışıyorsa NTC sıcaklık algıladığı içindir.
R1 direncinin yerine 50 kO trimpot takıp istenilen sıcaklıkta çalışması için, fan 'a ayar yapın.
Yarın elektronikçiye gideceğim BD137 i alacağım yeni eğer 50k lık trimpot varsa ellerinde birde öyle denerim hocam yaşadığım yerde pek elektronik malzemeler bulunmuyor umarım ellerinde vardır.

Geri
Yukarı