OPAMP SORUNU YARDIM GEREKLİ

bilgin. 055

Moderator
Daha önce bir devre hazırladım ve burada paylaşmıştım otomatik far olarak. Bu devreyi LM741 üzerine kurdum ve Sorunsuz bir şekilde çalışıyor tabi 741 in sağlam olanını bulmak epey zor ki şöyle söyliyim 250 adet 741 opamp Dan sadece 5 tanesi çalıştı. Sonrasında emsal olarak LF356 yı keşfettim ve bunu taktım buda sorunsuz bir şekilde çalışıyor ancak bu opamp ile devreyi oluşturup araca montaj yaptığım zaman bir süre istediğim gibi yani aydınlık ortam da farları söndürüp karanlık ortam da yakıyor. Ama bir süre sonra ne oluyorsa bu olay tam tersine dönüp aydınlıkta yakıyor karanlıkta söndürüyor.

Opamp arızalı olarak düşünüp yenisini takıyorum bir süre normal çalışıyor sonra tekrar tam tersi çalışıyor. Yine emsal olarak başka bir opamp TL081 buldum ve baktım ki ayak yapıları falan hepsi aynı bunu takıyorum ama hiç tepki yok sanki opamp arızalı gibi... Bu işin içinden çıkamadım ve bu konuda biraz destek ve yardım talep ediyorum. Yorumlarınız önemli.

Merhaba, Bu konuda maalesef bizlerde sorun çekiyoruz sorunsuz kaliteli olanı bulmak zor bir parti iyi geliyor diğeri berbat geliyor eski devrelerden bende söküp kullanıyorum yada piyasada numune alıp çalışan var ise aynı seriyi alıyorum. Yada bir test devresi ile malzemeciye gidip test edip alacağız. Transistörler de aynı sorun başladı bir arkadaşım ölçü aleti ile gidip ölçüp alıyor, bizde aynı şekilde yapacağız anlaşılan.
LF356 ile daha önce bahsettiğin bir sorun ile karşılaşmadım fakat 741 ve 081 gibi opamplar ile arasında farklılık var lf356 jfet ile tasarlanmıştır. Bazı devrelerde sorun çıkarabilir kazanç değerleri farklıdır. Birde OPA serisi opamplar mevcut onları denemedim bacak yapıları aynı olanları mevcuttur, ayrıca smd fark ediyor smd olarak kullanmaya başlayabiliriz. deneyip göreceğiz.

Valla yıldım zaten şu opamp işinden ve bulunduğum yerde adam gibi elektronikçi de yok mecbur elektronik siteler üzerinden temin ediyorum bu yüzden deneme şansımda olmuyor. Ne yapacağımı bende biliyorum artık, şimdi direnç net ile görüştüm bakalım arızalı parçayı geri alma durumu olursa eğer duruma göre toplu alım yapacam artık. Aslında LM741 e göre aynı yapıya sahip olan entegreler var ama onlar da benim devreye uymuyor buda can sıkıcı.

Merhaba Devre forumda var mı? yoksa bana gönderebilir misin. Belki sebep başkadır çalışan entegre bozulmaması lazım bir olaydan etkilenmişte olabilir.

Devrede sorun yoktu yani LM741 kullanılırsa sorun yok ama bu opamp haricinde başka bir opamp kullanamıyorum ya opamp lar bozuk yada devreyi bozuyor. Testler vs tam bitmediği için paylaşmadım ama LM741 ile kurduğum zaman sorun olmuyor tabi orijinalini bulmak da Bi mesele. Bu sebeplerden dolayı pek paylaşmak istemedim çünkü düzensizlik var. Devreyi özelden gönderiyorum kontrol eder sonra paylaşırız.

Geri
Yukarı