0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

2N3055 taktım devreye BC548 yandı bacaklarını mı ters bağladım acaba? 2N3055 in bacaklarını nasıl ayırt edeceğiz işaret yapmamışlar hiç. Kasası kolektörü diğer iki bacağı nasıl ayırt edeceğim?
1640805456974.png
Resime bakarak bacaklarını bulabilirsin. Beyz ile emitör kollektör vidasının bir tarafına daha yakın mesafededir.

Bacakları değiştirdim sabit 39V alıyorum
Eki Görüntüle 32184
Resime bakarak bacaklarını bulabilirsin. Beyz ile emitör kollektör vidasının bir tarafına daha yakın mesafededir.
Bacaklarını değiştirdim ilk enerji verdiğimde birşeyden hafif çıt sesi çıktı hocam ama devrede gözüken birşey yok. Çıkışı ölçütüğümde sabit 40V gösteriyor değer hiç değişmiyor. Ekstra olarak LED ışık bir süre sonra bozuldu. Bitirmem için pek vaktim kalmadı tek çözüm devreyi değiştirmek yeni başlayan birine göre değilmiş sanırım.

Eklentiler

• IMG20211229223335.jpg
    IMG20211229223335.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 105
Bu devreyi aynı anda 3 adet trafoyla beslemeli olarak tasarladım. Fan çıkış soketi ve dijital volt-ampermetreyi kolay ve basit bir şekilde bağlamak için bağlantı soketleri ekleyerek yayınlıyorum. Aynı anda 3 trafoyla beslememin nedeni, yüksek wattlı trafosu olmayan arkadaşlar, üç bağımsız trafoyla besleyebilsin. Bu şekilde bir bağlantı, yüksek amper çekebilecek cihazları çalıştırmada, voltajın düşmesini engelleyecek. Bana göre bu devre, dünyada yapılabilecek 5 devreden biri. Yüksek akım koruması, kısa devre korumasıyla sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Dikkat edilecek tek husus entegrelerin orjinal olmasıdır. Bu devre ye TL081entegresini kullanmayı tavsiye etmiyorum. Çünkü orjinalini bulmak çok zor. Bunun yerine, LF356 yada MC34071 entegreleriyle kullanmanızı tavsiye ederim. Ben LF356 entegresini kullanarak test ettim. Sonuç oldukça başarılı. Mükemmel bir şekilde çalışıyor. Güç transistörü olarak ise, dört adet 2SC5200 transistörü bağladım. Bu güç kaynağını gönül rahatlığıyla güvenli bir şekilde çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Güç transistörlerini bağlamasını bilmeyenler detaylı bilgi alabilirler. Gerekli dosyalar ektedir.

Bu devreyi aynı anda 3 adet trafoyla beslemeli olarak tasarladım. Fan çıkış soketi ve dijital volt-ampermetreyi kolay ve basit bir şekilde bağlamak için bağlantı soketleri ekleyerek yayınlıyorum. Aynı anda 3 trafoyla beslememin nedeni, yüksek wattlı trafosu olmayan arkadaşlar, üç bağımsız trafoyla besleyebilsin. Bu şekilde bir bağlantı, yüksek amper çekebilecek cihazları çalıştırmada, voltajın düşmesini engelleyecek. Bana göre bu devre, dünyada yapılabilecek 5 devreden biri. Yüksek akım koruması, kısa devre korumasıyla sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Dikkat edilecek tek husus entegrelerin orjinal olmasıdır. Bu devre ye TL081entegresini kullanmayı tavsiye etmiyorum. Çünkü orjinalini bulmak çok zor. Bunun yerine, LF356 yada MC34071 entegreleriyle kullanmanızı tavsiye ederim. Ben LF356 entegresini kullanarak test ettim. Sonuç oldukça başarılı. Mükemmel bir şekilde çalışıyor. Güç transistörü olarak ise, dört adet 2SC5200 transistörü bağladım. Bu güç kaynağını gönül rahatlığıyla güvenli bir şekilde çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Güç transistörlerini bağlamasını bilmeyenler detaylı bilgi alabilirler. Gerekli dosyalar ektedir.

Eklentiler

• power supply schem lf356.jpg
    power supply schem lf356.jpg
    119,2 KB · Görüntüleme: 112
  • LF356 AYARLI GÜÇ KAYNAĞI FİNAL.JPG
    LF356 AYARLI GÜÇ KAYNAĞI FİNAL.JPG
    2,3 MB · Görüntüleme: 106
  • 4 lü taransistör.JPG
    4 lü taransistör.JPG
    811,6 KB · Görüntüleme: 94
  • 4 lü taransistör.rar
    4 lü taransistör.rar
    8,9 KB · Görüntüleme: 28
  • LF356 AYARLI GÜÇ KAYNAĞI FİNAL.rar
    LF356 AYARLI GÜÇ KAYNAĞI FİNAL.rar
    47,8 KB · Görüntüleme: 32
  • lf356 stabilize güç kaynağı 1.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 1.jpg
    54,9 KB · Görüntüleme: 93
  • lf356 stabilize güç kaynağı 2.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 2.jpg
    71 KB · Görüntüleme: 92
  • lf356 stabilize güç kaynağı 3.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 3.jpg
    65,2 KB · Görüntüleme: 90
  • lf356 stabilize güç kaynağı 5.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 5.jpg
    66,8 KB · Görüntüleme: 99
  • lf356 stabilize güç kaynağı 4.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 4.jpg
    68,1 KB · Görüntüleme: 95
LF356 entegresiyle yapılmış, laboratuvar tipi ayarlı güç kaynağı, çalışır vaziyetteki son hali. Gerekli açıklamalar bir önceki mesajım da vardır.

Eklentiler

• lf356 stabilize güç kaynağı 7.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 7.jpg
    126,2 KB · Görüntüleme: 81
  • lf356 stabilize güç kaynağı 8.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 8.jpg
    109,2 KB · Görüntüleme: 72
  • lf356 stabilize güç kaynağı 9.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 9.jpg
    90,3 KB · Görüntüleme: 67
  • lf356 stabilize güç kaynağı 10.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 10.jpg
    90,8 KB · Görüntüleme: 63
  • lf356 stabilize güç kaynağı 11.jpg
    lf356 stabilize güç kaynağı 11.jpg
    78,7 KB · Görüntüleme: 71
Üstte fanın güç girişinin olduğu yerdeki köprü diyotu hangi değerlerde alacağız acaba? Birde şu girişteki 3 adetin. 100K pot mu yoksa trimpot mu kullanacağız bacakları öyle olan pot bulamadım.

Üstte fanın güç girişinin olduğu yerdeki köprü diyotu hangi değerlerde alacağız acaba? Birde şu girişteki 3 adetin. 100K pot mu yoksa trimpot mu kullanacağız bacakları öyle olan pot bulamadım.
Fanı besleyen besleme devresine ait köprü diyotun değeri: 2w10M (2amperlik köprü diyottur) dir.
Güç kaynağın girişindeki üç adet köprü diyotun değeri ise KBU1010 (10amperlik köprü diyottur) dur. Bahsettiğiniz 100K değerindeki ayarlı direnç ise, 100K dik trimpottur. İnternette 100K dik trimpot diye aratın çıkacaktır. Her elektronikçi de bulunabilecek bir malzemedir.

1.5A 400V Köprü Diyot - 2W10M bunu kullanabilirsiniz.

KBU1010-HT - DIODE BRIDGE 10A 1000V giriştekiler için

100K Trimpot 3296 googlede arattır çıkar çok turlu trimpottur.

Devremi çalıştıramadım sorun nerede olabilir acaba? Enerji verdiğimde sadece fan çalışıyor. İlk enerji verdiğimde LED ışıklar hızlı bir şekilde yanıp söndü bağlantılarını düzgün yaptım. Trafolarımda mı sorun var acaba? Küçük olan 4 çıkışlı en yüksek 20V en düşük 3-4V gibi bir çıkış veriyor. Diğer büyük olan 30V ile 14V civarında çıkış veriyor. Fanı küçük olan trafonun 12V çıkışına bağladım. Giriş güçlerine de ilk başta üstteki girişe küçük trafonun 20V çıkışını, ortadaki girişe büyük trafonun 30V çıkışını, alttaki girişe de büyük trafonun 14V çıkışını bağladım devrenin çıkışından enerji alamadım. Daha sonra devrenin bütün girişlerine 30V uyguladım devrenin çıkışında bir değer alamadım. Giriş gücünün bağlantılarında mı yanlışlık yapıyorum yoksa trafolarım mı güçsüz geliyor. Transistör olarak test amaçlı bir adet TIP3055 kullandım.

Eklentiler

• IMG20220105233619.jpg
    IMG20220105233619.jpg
    1,9 MB · Görüntüleme: 63
  • IMG20220105233418.jpg
    IMG20220105233418.jpg
    2,6 MB · Görüntüleme: 65
  • IMG20220105233657.jpg
    IMG20220105233657.jpg
    2,1 MB · Görüntüleme: 64
Trafo ile bir ilgisi yok sorunun entegrelerden kaynaklanma ihtimali yüksek devre resimlerini inceledim bir hata göremedim devreyi yakından incelemek lazım ki tam sorunu anlayalım resimlere ve yaptıklarına bakarak sorun entegre diyebilirim ama potansiyometrelerin orta bacaklarını ölçü aleti ile ölç potansı hareket ettir voltaj düşüp yükseliyor mu.? Amper metre takılı değil çıkış soketinden ölçersen voltaj gelmez ölçü aletinin eksi ucunu giriş kondansatörüne tutatak tekrar çıkışı ölçünüz.

Entegreleri TL081 yerine LF356 kullandım hocam. LF356 ların da sahte çıkma ihtimali varmı ilk kez bu devrede kullanıyorum yeni aldım entegreleri

Entegreleri TL081 yerine LF356 kullandım hocam. LF356 ların da sahte çıkma ihtimali varmı ilk kez bu devrede kullanıyorum yeni aldım entegreleri
Şu ana kadar hiç denk gelmedim diğer bahsettiğim uygulamaları yapıp tekrar deneyiniz. Ayrıca trimpot yanında bulunan bc548 devreden söküp o şekilde deneme yapınız

Şu ana kadar hiç denk gelmedim diğer bahsettiğim uygulamaları yapıp tekrar deneyiniz. Ayrıca trimpot yanında bulunan bc548 devreden söküp o şekilde deneme yapınız
Hocam birşey sökmeden dijital Volt ampermetreyi bağladım devreye öyle denedim Voltaj değerini değiştirebiliyorum ama potları ters bağlamışım sanırım sağa çevirince değer düşüyor sola çevirince artıyor. Fakat akım değeri göremiyorum ne artıyor ne eksiliyor. LED ışıklar yanmıyor acaba düşük voltajlı seçmişim sanırım o yüzden mi yandılar acaba BC548 i sökeyim mi hocam kalsın mı?

Eklentiler

• IMG20220106005255.jpg
    IMG20220106005255.jpg
    2,1 MB · Görüntüleme: 57
Ayar yapıyorsa çalıştı demektir akım yük bağlayıp çektiği akımı görürsün boşta iken akım göstermez.BC548 kalsın sorunu anlamak için sök demiştim transistör eksi voltaj koruması

Tamam hocam halletim ampül bağladım çıkışa o zaman akım değeri görebildim kusura bakmayın. Sonunda çalıştırabildim çok teşekkür ederim. Siz olmasanız yapamazdım. :)

LED teki sorunu da buldum sanırım hocam akım ayarı yapan potu gövdesini ileri geri yaptığımda LED yanıyor çıkşa bağlı ampul sönüyor üsteki LED yanmıyor tabi. Pot arızalı sanırım. Tekrar çok teşekkür ederim. İlerleyen günlerde kutulama ve transistör sayısını 4 e çıkaracağım. :)

Eklentiler

• IMG20220106010459.jpg
    IMG20220106010459.jpg
    2,5 MB · Görüntüleme: 60
  • IMG20220106011429.jpg
    IMG20220106011429.jpg
    2,8 MB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Tamam hocam halletim ampül bağladım çıkışa o zaman akım değeri görebildim kusura bakmayın. Sonunda çalıştırabildim çok teşekkür ederim. Siz olmasanız yapamazdım. :)
Rica ederim. Sorunun çözülmesine sevindim başarılar dilerim.

Devrede yaptığım tek şey üst kısımdaki LED in bacaklarını değiştirmek ters bağlantı yapmışım o yüzden. Birde akım ayarı yapan potun bacaklarındaki lehimi güçlendirdim. Devreye enerji verdiğimde üst kısımdaki LED yanıyor ortadaki yanmıyor dijital Volt ampermetre 0 değerlerini gösteriyor pot ile ayar yaptığımda değişmiyor çıkışta ki ampul yanmıyor.

Geri
Yukarı